torstai 06. maaliskuu 2014

Do it yourself: solmupanta vanhasta t-paidasta!

Pitkästä aikaa taas kunnon Do it yourself -läjäys! Indiedays nimittäin viettää nyt maaliskuussa DIY-kuukautta, ja 18 bloggaajaa paljastaa kuukauden aikana DIY-vinkkejä niin pukeutumiseen kuin sisustukseenkin liittyen. Meitsi lähti mukaan Indiedays goes DIY -meininkeihin ja ajattelin vinkata teille, että miten ratkeaa yhtälö nimeltä ”liikaa käyttämättä jääneitä trikoovaatteita kaapissa joille tartteis tehdä jotain”, sekä ”liian vähän kivoja asusteita”. No tekemällä niistä paidoista niitä kivoja asusteita, tieteski!

http://farm8.staticflickr.com/7317/12955448783_b230b84309_o.jpg

Vaikka ohjeistus on taas pitkä ku nälkävuosi, niin lupaan, että tämä on yllättävän helppo toteuttaa! Alotetaas.

http://farm3.staticflickr.com/2884/12955296305_4634166c3b_o.jpg

Tarvitset yksinkertaisuudessaan ainoastaan paidan, josta haluat päästä eroon, sekä sakset. Jos omistat kuumaliimapyssyn niin se on tässä myös kätevä, mutta ilmankin onnistuu!

http://farm3.staticflickr.com/2867/12955726524_6f7bb16cfa_o.jpg

1. Leikkaa paidan alasauma pois.

http://farm3.staticflickr.com/2833/12955725424_e6e5b4c654_o.jpg

2. Leikkaa tämän jälkeen paidan alahelmasta kolme n. 6 cm levyistä suikaletta. Tarkoituksena on saada yhteensä 6 suikaletta, nuo kolme tullaan siis leikkaamaan sivusaumoista kahtia. HUOM. Jos valitsemasi paita on alunperin kapea (esim. naisten tyköistuva XS tai S), niin suosittelen leikkaamaan suikaleet paidasta pystysuuntaan että saat niistä pidempiä! Mulla oli paitana miesten puolen tyköistuva XL joten aika leveä paita, ja mun suikaleet olivat justiisa sopivan mittaisia.

http://farm3.staticflickr.com/2889/12955830464_d509958f68_o.jpg

3. Venytä tämän jälkeen suikaleita reippaasti niin, että suikaleet menevät kippuralle ja muuttuvat ikäänkuin paksuksi naruksi.

http://farm3.staticflickr.com/2861/12955831904_630979f33a_o.jpg

4. Nyt kun sulla on edessäsi pitkiä pötkylöitä, niin jaa ne kahten osaan niin, että sulla on kaksi kolmen pötkylän nippua. Jos leikkasit paidan alahelmaa, niin riittää, että halkaiset vain yhden noista pötkylöistä kahdeksi, muita kahta voi käyttää kaksinkertaisina.

Sitten tehdään se solmu! Tämän selitys sanoin on vähän hankalaa, joten kuvat kertoo paljon paremmin :D Katso kuvista tarkkaan, että mikä menee minkäkin yli ja ali, että solmu onnistuu, ja pidä pötkylät mahdollisimman ”tasaisina” ja littanina toistensa vieressä että solmusta tulee tasainen ja litteä!

http://farm8.staticflickr.com/7314/12955455963_87a874b13c_o.jpg

5. Aseta ensimmäinen kolmen pötkylän nippu eteesi silmukaksi kuvan osoittamalla tavalla.

6. Ota sen jälkeen toinen nippu, ja aseta se silmukan päälle ikään kuin hymyksi. Laita hymyn oikea alakulma kulkemaan silmukan oikeassa alakulmassa olevan pään alta.

7. Ota sen jälkeen hymyn vasen puoli, ja laita se kulkemaan silmukan alta niin, että hymyn vasen pää päätyy oikean viereen.

8. Ota sitten hymyn oikea pää, ja pujota se silmukan sisältä ja sen äsken silmukan alta laitetun hymynpään alta, ja jälleen sieltä silmukasta ulos.

 

http://farm8.staticflickr.com/7339/12955454453_96f409c5a1_o.jpg

9. Nyt edessäsi pitäisi olla tämännäköinen muodostelma!

10. Ala tämän jälkeen kiskomaan tasaisesti jokaisesta päästä..

11. .. ja kisko niin kauan, että keskelle alkaa muodostua solmu.

12. Nyt edessäsi pitäisi olla valmis solmu! Sitä voi korjailla helposti vetelemällä yksittäisiä pötkylöitä, tai vaikkapa aloittamalla alusta uudelleen jos tarve vaatii.

http://farm8.staticflickr.com/7348/12955736744_ba16f7ac43_o.jpg

13. Ota tämän jälkeen koko solmusysteemi käteesi, ja mallaa sitä pääsi ympärille. Tunnostele sormilla niskasta kohta, jossa pannan päät risteää, ja leikkaa ylimääräiset päät pois. Jos tämä tuntuu hankalalta, niin aina voi mitata pään ympäryksen ja mitata sen jälkeen pannan samanmittaiseksi! Jos paidassa on elastaania, niin kiinnitysvaihetta varten ei juurikaan tarvitse jättää ylimääräistä mittaa päihin, kunhan mittausvaiheessa maltat olla venyttämättä pantaa liikaa.

http://farm8.staticflickr.com/7323/12955304555_6f606db5b6_o.jpg

14. Aseta tämän jälkeen panta tasolle, ja ala sitomaan pötkylöitä yhteen! Yhdistä pötkylät, jotka ovat ”samassa kohtaa” pantojen laidoilla, ylin ylimpään jne, että panta pysyy tasaisena myös takaosasta. Tee tavalliset umpisolmut aivan pötkylöiden päihin, ja vedä ne tiukalle. Solmut saa ihan päähän, kun kiristysvaiheessa ei kiristäkään niistä vapaista pikkupäistä, vaan vetääkin lopuksi solmua kireämmälle siltä pannan puolelta! HUOM. Jos sinulla on kuumaliimapyssy, niin solmuja ei tarvitse tehdä.

http://farm8.staticflickr.com/7346/12955303635_5bbde6088b_o.jpg

15. Leikkaa sen jälkeen paidasta vielä yksi n. 7 cm leveä suikale, joka on sen verran pitkä että pystyt tekemään siihen kolme solmua.

http://farm3.staticflickr.com/2883/12955733984_6c4e08de6d_o.jpg

16. Tällä suikaleella on tarkoitus sitoa pannan takaosa niin, että panta saadaan pysymään kasassa ja samalla saadaan ne pikkusolmut piiloon. Jos sinulla on kuumaliimapyssy, niin voit liimata pötkylöiden päät vähän lomittain yhteen ja tämän jälkeen liimata tuon peittosuikaleen niiden päälle.

17. Mutta koska mehän ei turhia liimoja tarvita, niin sido suikale tiukasti solmujen päälle ja varmista, että kaikki pikkusolmut on ison solmun sisällä piilossa. Tein siis suikaleeseen lopuksi tiukan kolmoissolmun, leikkasin päät lyhyeksi, ja tungin ne solmun sisälle piiloon.http://farm8.staticflickr.com/7454/12955449353_dfe70c91ea_o.jpg

18. Ja siinäpä se vihdoin ja viimein olis!

http://farm8.staticflickr.com/7352/12956284944_30cb6b698f_o.jpg

Solmupanta on aivan täydellinen asuste huonoille tukkapäiville. Suihki tukkaan kuivashampoota ja sido se muhkealle rennolle nutturalle (esimerkiksi tällä ohjeella), ja kätke likainen tyvi tai juurikasvu (tai mun tapauksessa molemmat :D) solmupannan alle. Kaikki kattoo sun superhienoa solmupantaa eikä sun likaista tukkaa! Ta-dah!

Kertokaa jos meinaatte kokeilla! :)

Kaikki meidän bloggaajien DIY-postaukset kootaan Indiedaysin teemasivulle, mistä kaikki DIY-vinkit löytyy maaliskuun aikana helposti yhdellä silmäyksellä. Sivustolla on myös käynnissä kilpailu, jonka palkintona on kaksi 400 euron arvoista lahjakorttia Kultaseppämestari Tarkkasen ateljeehen! Toinen lahjakortti arvotaan kaikkien osallistujien kesken ja toisen voittaa Indiedaysin valitsema kekseliäs lukijan lähettämä DIY-idea. Kilpailuun voi osallistua kertomalla oman DIY-idean, joko kuvan kanssa tai ilman. Kilpailu on käynnissä kuun loppuun eli 30.3.2014 asti!

blogibanneri2


Saatat pitää myös näistä:

44 Responses to “Do it yourself: solmupanta vanhasta t-paidasta!”

 1. jenilee sanoo:

  Tää lähtee heti kokeiluun! Kiitos ohjeesta :) Nyt vain pitäisi päättä mikä paita uhrataan :D

  • ia ia sanoo:

   Eipä kestä, tosi kiva jos päädyt kokeilemaan! Uhraa jokin virttynyt jättikokoinen mainospaita, eikö kaikilla oo sellaisia? :D

 2. anni sanoo:

  Toihan on kiva! Mitäpä luulet, onnistuisiko yhteen pantaan useamman solmun teko ja millä kikalla? Mun silmään kun tuo yksi yksinäinen solmu näyttää kovin orvolta!

  • ia ia sanoo:

   Tuo on mun käsittääkseni merimiessolmu jota ei kyllä voi oikein tehdä kahta peräkkäin, ehkä jokin toinen solmusysteemi vois olla leveämpi! Googlaa how to make knots, voisko löytyä? :D

 3. Tuuli sanoo:

  Vau, tulipa näppärästi kivat pannat! Täytyykin käydä tonkimassa vaatekaapin perukoita, sieltä varmasti löytyy käyttämättömiä/liian pieniä trikoopaitoja joista saisi askarreltua uutta. Tosin multa ei taida löytyä noin kivan värisiä turhakkeita! :D

  • ia ia sanoo:

   Kiitti! Tuu ihmeessä raportoimaan jos päädyt kokeilemaan :) Perus musta/valkonen/harmaa on mun mielestä pantavärinä just bueno! :D

 4. Eneli sanoo:

  Such a great idea! It really looks good and suits perfectly with your haircolor! :)

  http://www.dodolce.blogspot.com

 5. Sini sanoo:

  Hieno panta! :) Mistä sun paita on kotosin?

 6. Aino sanoo:

  Tosi ihana idea! Testaan. :)

 7. iida sanoo:

  Todella nätti panta! Täytyypä yrittää väkerrellä joku päivä. Oot kyllä aivan uskomaton näiden DIY-juttujen kanssa, ei mun mielikuvitus tai taidot riitä millään tämmöseen.

  • ia ia sanoo:

   Kiitti! Kokeile ihmeessä :) En mäkään yleensä ole mikään DIY-herttuatar mutta joskus onnistuu :D

 8. Essiiij sanoo:

  On kyllä ehdottomasti toteuttamisen arvonen DIY-projekti! Kiitti tutosta :)

 9. Pesunalle sanoo:

  Mulla onkin ollut ongelma hiuspantojen kanssa. :D Ikinä ei tunnu kaupoista löytyvän sopivaa pantaa mutta tällainen on juuri ihana! :D Pitää alkaa katselemaan vaatekaappia uudessa valossa. :D

  • ia ia sanoo:

   No hei uhraas jokin tylsä paita leikeltäväksi! Mä tykkään kans tuosta pannan mallista yllättävän paljon :D

 10. Tirlittan sanoo:

  Huikee! :D Pittääpä pistää korvan taakse!

 11. Maria sanoo:

  Siis aivan ihana ohje!♥ Tosi hyvin keksitty! Pitäisköhän kokeilla? :)

  • ia ia sanoo:

   Kiitti! Ei se nyt ihan mun oma keksintö kuitenkaan ollut :D Kokeile ihmeessä!

 12. Marbles sanoo:

  Hei! Kävin tänään tavoistani poiketen Lindexillä ja näin hameen, josta tulit heti mieleen: http://www.lindex.com/fi/naiset/alaosat/hameet/7100125/Hame/?styleId=54664460

  :)

  • ia ia sanoo:

   Haa, aika hyvin! Mä nimittäin ihan vasta hiplailin tuota hametta että eipä vois paljon söpömpää kuosia olla :D

 13. Nonna sanoo:

  Täytyys käydä miehen vaatekaappi läpi ja testata tätä joku päivä vaikka vähän haastavalta meikäläisen taidoille näyttääkin. :D

  • ia ia sanoo:

   Haha, muista kysyä lupa ennen paidan silpomista :D Ei tää oo niin haastava! Ja ei haittaa vaikkei heti onnistuiskaan jos paita olis muutenkin menossa harakoille :)

 14. iitsku sanoo:

  Voiii vitsi miten mahtava idea! Mulla on aina pulaa hiuspannoista, täähän ratkasis täysin mun ongelman :D Täytyy ehdottomasti kokeilla :)

  http://varjattyavetta.blogspot.fi

 15. Roosa sanoo:

  Vitsi miten hiano idea! :D piti nyt tulla kommentoimaan sitä miten paljon ihailen sun tyyliä! :) Oon pari kertaa nähny sut tuolla kaupungilla mutten ole uskaltanu vielä tulla moikkaamaan kun vähän ujostelen :D Mut aivan upee blogi sulla!

  • ia ia sanoo:

   Voi senkin söpöys, ens kerralla kyllä tuut huikkaileen kun törmätään! :) Kiitos paljon, tulipa hyvä mieli sun kommentista <3

 16. merenhelmi sanoo:

  Oi tosi hyvä idea!! :)

 17. Sipe sanoo:

  Eikä, näyttää ihan mahottomalta tämmöselle mämmikouralle! Mutta eikös elämässä pidä aina olla haasteita ;) Pitää siis joskus ehdottomasti kokeilla.

 18. Misa sanoo:

  Osaatko sanoa kuinka pitkiä nuo suikaleet on ? Tekisin suoraan ontelokuteesta, jota on pari pikkupikkukerää pyörimässä ylimääräisenä nurkissa c:

  • ia ia sanoo:

   Ööää, no jos kokeilis vaikka metrin suikaleilla? En kyllä yhtään osaa sanoa, mutta jos vaan joutolankaa on niin sama aloittaa reilun kokoisilla suikaleilla, niitä on sitten helppo mittaamisvaiheessa pätkiä :)

 19. Hieno idea ja toteutus! Täytyy ehdottomasti kokeilla. Leppoisaa sunnuntai-iltaa.

 20. Siiriliinu sanoo:

  Ihana DIY-idea, kiitos!! Pitää päästä kokeilee, mulla on tulossa nautical-teemaiset häät ens syksynsä, pitääpä tehdä mulle ja mun bridesmaidseille moiset pannat :)

  xx,
  Siiriliinu

  http://siiriliinu.blogspot.fi

Kommentoi