keskiviikko 23. heinäkuu 2014

Ensikertalaisen New York

Nonni, viimeisiä matkamerkintöjä aletaan viedä! Ajattelin muutaman lukijan toiveesta tehdä vielä tämmöisen koontimerkinnän kaikenlaisista perusasioista tuolta reissulta lennoista majoitukseen, ja rahasta liikkumiseen. Kaikki nämä asiat on varmaankin monelle ihan itsestäänselvyyksiä viimeistään pikaisen googlehaun kautta, mutta halusin kirjoittaa pienen koonnin koska ainakin mä itte olisin hyötynyt tästä jos vastaavaan olisin törmäillyt kun ensikertalaisena ja kokemattomana reissaajana matkaa alkoi suunnitella :) (Kuvat liittyy tai voi olla liittymättä tekstiin, halusin vaan käyttää hyvän tilaisuuden julkaista lisää reissukuvia :D)

Matkasuunnitelma ja erikoisvalmistelut

Me oltiin siis reissussa yhteensä 20 päivää, 9.-29.6.2014. Alkuperäinen suunnitelmahan meillä sisälsi road tripin pitkin länsirannikkoa, mutta meidän jenkkikaveri feidasi viime metreillä ja sinne meni kyyti- ja majoitusjärjestelyt sun muut.. Joten plan B:nä päädyttiin olemaan pääosin siellä New Yorkissa: Ensimmäiset 5 päivää yövyttiin Bronxissa, seuraavat 7 päivää Brooklynissä, seuraavat 5 päivää Bostonissa (kaupunki parin tunnin junamatkan päässä NYCistä) ja viimeiset 4 päivää vielä Brooklynissä, New Yorkissa. Ja voin kyllä sanoa, että vaikka jäätiin ”vain” siihen nykin kulmille pyörimään, niin tuo kolmeviikkoinenkin tuntui ihan liian lyhyeltä ajalta!

opaskolla1

Ennen reissua me otettiin tottakai matkavakuutukset, ja tehtiin ennen matkaa netissä lentolippujen ostamisen yhteydessä ESTAt (sähköinen lomake, joka pitää täyttää kun lentää ilman viisumia ja alle 90 päiväksi jenkkeihin. Siinä piti muistaakseni täyttää henkilötietojen lisäksi tiedot majoituspaikasta kohteessa ja vastata ”onko sinulla rutto” -tyyppisiin kysymyksiin). Lisäksi lentokoneessa jaettiin pelottavat maahansaapumislomakkeet, joissa piti myös vastata ”onko sinulla matkalaukussasi lihatuotteita”, ”meinasitko tulla tänne töitä tekemään” tai ”oletko ajatellut poksauttaa kaupungin” -henkisiin uteluihin. Ainiin, ja maahan saavuttaessa oli kanssa lentokentällä tälle ensikertalaiselle pelottavantuntuiset tarkastukset :D Miesvirkailija tivasi meiltä ainakin matkan syytä ja pituutta, hän kysyi paljonko meillä on rahaa mukana ja otti sormenjäljet sekä naamakuvat! Kuumottavaa, puntti tutisi vaikkei mitään tarvetta ollut, edes matkan syytä ei meinannut saada suusta ulos. ”We’re on a va-va-va-vacation!”

Lennot

Me alettiin kyttäämään lentoja (ihan vaan googlaamalla ”flights helsinki new york”) jo tammikuun lopulla, ja helmikuussa, eli 4kk ennen lähtöä löytyi menopaluulennot Air Berliniltä, yhdellä välilaskulla Berliinissä 500 €:lla. Edullisimmillaan lennot ovat sesongin ulkopuolella, eli jos hyvä mäihä käy niin ainakin satasen halvemmalla voi selvitä. Mutta kriteereinä me pidettiin sitä että korkeintaan yhdellä välilaskulla tulee selvitä, eikä matkustusaika saa venyä ihan tolkuttoman pitkäksi.

Meillä lähti Suomesta kone n. klo 8, Berliinissä oltiin n. klo 10, ja Berliinistä Nykiin lento kesti 8h. Suomen aikaa perillä oltiin samana iltana n. klo 23, paikallista aikaa klo 16. Se oli muuten minun ensimmäinen pidempi lento, ja olin ihan että wow much amazing kun huomasin, että jokaisella matkustajalla oli oma pieni näyttö josta sai kattella leffoja, tv-sarjoja, kuunnella musiikkia ja pelata pelejä.

opaskolla2

Aikaero

Aikaero on siis 7 tuntia taaksepäin, ihan perseestä jos yrittää olla inhimillisiin aikoihin yhteydessä Suomeen :D Kun meillä oli aamu, niin Suomessa oli jo iltapäivä. Ja kun meillä oli ilta, niin Suomessa oli jo aamuyö.

Majoitus

Ensimmäinen majoituspaikka löytyi sattumalta Opettajat-lehden nettisivujen kautta suomalaiselta Nykissä asuvalta naiselta, joka oli matkoilla ja hänen asuntonsa oli tyhjillään. Brooklyniin me varattiin majoitus n. kuukautta etukäteen Airbnb-sivuston kautta, ja siis loppuaika Nykissä yövyttiin samassa asunnossa.

opaskolla9

Airbnb on sivusto, jossa paikalliset tarjoavat omasta asunnostaan joko toisen matkustajan kanssa jaettua huonetta, yksityistä huonetta tai koko asuntoa vuokralle. Nykissä asuminen ei todellakaan ole halpaa, joten tämä on aivan ehdottomasti harkitsemisen arvoinen majoitusratkaisu, varsinkin pidemmille reissuille. Niillä hinnoilla, millä sai upean asunnon keittiöineen, olohuoneineen ja vaatekaappeineen päivineen omaan käyttöönsä viikoksi, olisi saanut jonkin maailman räkäisimmän motellihuoneen. Yhden majoitusyön hinta vaihtelee tosi paljon jo majapaikan sijainnistakin johtuen, mutta me maksettiin meidän ihanasta Brooklynin asunnosta n. 35 € per naama per yö (meitä oli kaksi), plus varauksen yhteydessä meni vähän välityspalkkiota Airbnb:lle.

Yleisesti sivustolta majoitusta varattaessa me pidettiin ensikertalaisten ”ihan varmuuden vuoksi” -kriteereinä sitä, että asunnon vuokraaja on nainen tai pariskunta, vuokraajasta on kuva, asuntoa on vuokrattu aikaisemminkin ja kohteella on useita kommentteja aikaisemmilta majoittujilta. Lopullinen valinta syntyi vielä sen perusteella että mikä oli parhaimpien kulkuyhteyksien päässä ja mikä oli turvallisinta naapurustoa. (Yleisesti ottaen suosittelen googlailujeni perusteella vaikkapa Brooklynia tai Queensia, jotka ovat edullisempaa seutua yöpyä kuin Manhattan, mutta inhimillisten kulkuyhteyksien päässä.) Bostonin pätkälle vuokrattiin yksityinen huone myös Airbnb:n kautta, n. viikko ennen majoittumista.

Sivustolla voi siis hakea omilla kriteereillä huonetta/asuntoa, ja mieluisan löytyessä vuokraajalle lähetetään alustava varaus ja viesti. Me luotiin ensin profiili sivustolle ja sitten lähetettiin muutamalle potentiaaliselle majoittajalle viestiä että keitä ollaan, millon oltaisiin reissaamassa ja mitä meinattiin puuhailla. Jos vuokraaja hyväksyy sinut vuokralaiseksi niin hän hyväksyy varauksen ja maksu hoituu saman tien luottokortin avulla sivuston kautta.

Kulkeminen

Me ostettiin jokaiselle viikolle 7 päivän unlimited -metrokortti, joka maksoi n. 20 e ja jolla sai metroilla niin paljon kun huvitti. Pari kertaa napattiin keltainen taksi (varsinkin jos kotiinpaluu venyi klo 22 jälkeen, mutta harvassa olivat ne taksit jotka suostuivat ajamaan Bronxiin tai edes Brooklyniin! Eli jos hotelli on visusti Manhattanin kulmilla niin taksit voivat olla kätevämpiä.) Mutta metroilu oli kyllä oma elämyksensä satunnaisista eksymisistä huolimatta. Kunhan metrossa vain kattelee niitä kylttejä, pitää huolta tavaroistaan ja pysyttelee ilta-aikaan metroillessa muiden ihmisten lähettyvillä niin hyvin pärjää! Meillä oli puhelimessa metrokarttasovellus joka toimi myös offline-tilassa, mutta suosittelen kyllä ihan konkreettista paperikarttaa, t. nimim. parien akkujen loppumisten jälkeen meinas mennä sormi suuhun.. Mutta siellä oli yllättävän avuliasta porukkaa, aina jos vetäisi repusta kartan esille niin joku tuli tarjoamaan oma-alotteisesti apua :D Ja tosiaan, metroverkosto oli niin kattava että kaikkia meidän ”päiväkohteita” lähelle päästiin tosi näppärästi, ja loppumatka taittui kävellen!

opaskolla6

$$

Me vaihdettiin jo Suomen päässä jonkin verran euroja dollareiksi, suht pieniksi seteleiksi. Yksi dollari on n. 73 senttiä, aika hyvin pysyi shoppailut kasassa kun mietti vaan niitä dollarihintoja eurohintoina ja yllättyi lopuksi iloisesti :D Nykissä rahaa kyllä saa automaatista, mutta jokaisen noston yhteydessä menee käsittelymaksu. Kaikissa isommissa kaupoissa maksettiin ostokset luottokortilla (Visa ja Mastercard toimi kumpikin täysin ongelmitta), ja pienemmissä liikkeissä, useimmissa ravintoloissa ja katukaupoissa ym. käteisellä. Visa Electroneista sun muista mulla ei ole reissussa kokemusta, mutta luottokortin kanssa ei tullut missään vaiheessa mitään ongelmaa.

opaskolla4

Ruoka

Pakko oli tehdä vielä oma kappale ruuasta :D Yleensä ottaen syöminen on halvempaa mitä Suomessa, jos ei nyt ihan niihin Michelin-tähtipaikkoihin halaja. Ostettiin Targetista jääkaappi täyteen aamiais-, iltapala- ja välipalatarpeita, ja lounas syötiin ulkona. Ruokaostoksilla ongelmaksi muodostui sokeroimattomien (tai edes vähäsokeristen!) tuotteiden löytäminen, siellä oli kaikki myslistä kahvimaitoon tungettu täyteen sokeria, ja tuoremehujakin piti makeuden vuoksi laimentaa vedellä! (Ainiin, hanavesi oli juotavaa.) Myöskin pakkauskoot olivat jättimäiset, mutta hinnat oli suhteellisen alhaiset. Kuluihan siellä Ben&Jerry’s -törppö jos toinenkin, se maksoi vähän päälle 2 €.

opaskolla5

Ulkona syödessä parhaiksi kokemuksiksi muodostui katuruoka, sekä paikallisten suosiossa olevat ravintolat ja pikaruokapaikat. Ketjuista esim. Pret a Manger ja Just Salad olivat kivoja! Ravintoloista lemppareita oli Theatre Districtillä ollut orgaaninen hampparipaikka BearBurger, sekä pieni etelä-afrikkalainen ravintola lähellä New World Stages -teatteria, mikähän lie sen nimi oli.. Nuivimmat ruoka-annokset tuli syötyä Rockefeller Centerin turistiburgeripaikassa sekä Cheesecake Factorylla (jonka juustokakut on kuitenkin oma sarjansa, nam!).

Ainiin, se tippaaminen! Kaikissa yhtään turistisemmissa paikoissa kuitin loppuun oli printattu suositellut tippimäärät, muutoin mentiin periaatteella tuplaa veron osuus ja pyöristä ylöspäin. Listahinnat olivat muuten aina verottomia, joten loppulaskun yhteydessä summaan tuli pieni lisä.

opaskolla3

Must See

Kaikki blogissa mainitsemani nähtävyydet ja perus turistirysät olivat satunnaisista haittapuolistaan huolimatta kokemisen arvoisia. Myös siltä perinteiseltä Hop on Hop off -turistibussikierrokselta sai yllättävän paljon irti, jos kohdalle sattui hyvä (ja mieluiten vanhempi) paikallinen tyyppi nähtävyyksiä selostamaan! Meidän opaspappa kertoi, että missä hän oli nähnyt Miles Davisin livenä, ja toisella kertaa oppaana ollut nuori paikallinen poitsu puolestaan kertoi, mistä oli ostanut tyttöystävälleen laukkuja, joissa lukee New York sataan kertaan.. :D Erityisen paljon mä kuitenkin tykkäsin päivistä, kun ei otettu kohteeksi mitään älytöntä nähtävyyttä, ja sai vaan lomailla ilman semmoista turistisuorittamisen makua suussa. Varsinkin se Bostonissa muutaman päivän verran käyminen oli näin jälkikäteen ajateltuna ihan älyttömän hyvä idea.

opaskolla7

Erityisen mieleenpainuva kokemus oli off-Broadway -näytös (Heathers)! Nykissähän on siis sekä Broadway, off-Broadway sekä off-off-Broadway -näytöksiä ympäri kaupunkia, joista ensimmäiseksi mainitut ovat niitä kaikista suosituimpia, isoimmilla lavoilla ja suurimmilla rahamäärillä tuotettuja spektaakkeleita. Off-Broadway -näytökset ovat vähän pienemmissä saleissa esitettäviä vähän pienemmällä budjetilla tehtyjä esityksiä, joiden liput ovat halvemmat ja joista suosituimmat esitykset sitten nousevat Broadwaylle. Off offilla on sitten ne kaikkein kokeellisimmat esitykset pienimmillä lavoilla. Otettiin sitten tuo välimuoto, ja se oli kyllä mieletön kokemus. Kun käytiin ostamassa liput teatterin lippuluukulta heti lauantai-aamuna saman illan näytökseen, maksettiin käteisellä ja näytettiin opiskelijakorttia, niin saatiin liput normaalin 92$:n sijaan n. 30$:lla.

opaskolla8

Jaaa olikohan sitten vielä muuta? Saa kysyä jos jokin mietityttää :)

 


Saatat pitää myös näistä:

54 Responses to “Ensikertalaisen New York”

 1. Hilla sanoo:

  Tosi kiva postaus! :-)

 2. Oo sanoo:

  Mietin, että millaisia opiskelijakortteja vilauttelitte matkalla? Kelpuuttivatko vain ISICit vai kävikö suomalainen kortti? Kiitos kattavasta reissupostauksesta :)

  • ia ia sanoo:

   Siis mä vilautin ihan VR:n opiskelijakorttia eli pahvista laminoitua läpyskää, jossa ei tainnut lukea edes englanniksi sanaa opiskelija :D Kaverilla taisi olla joku yliopiston vähän asiallisemmannäköinen opiskelijakortti. Eipä kestä, kiva jos oli avuksi! :)

 3. caisha sanoo:

  Kiitos! Mä nappaan tän postauksen kirjanmerkkeihin kevättä varten :) mulla on vaan pakko näiden kaikkien onnettomuuksien jälkeen lentää finnairilla (pienen pieni pelko noussu lentämistä kohtaan…) ja suoralla lennolla. Me majoiduttii viimeksi hotellissa penn stationin vieressä, mutta nyt kiinnostais tuo asunnon vuokraus edullisuutensa vuoksi vaikka edellinen hotelli olikin parhaalla paikalla ikinä :) en kestä minkä kuumeen new york voikaan aiheuttaa ja mikä inhottavinta, vuosi pitäis jaksaa odotella :)

  • ia ia sanoo:

   Ole hyvä, kiva jos oli avuksi! Jep, ei kyllä ihan heti houkuta lähteä lentämään noiden viimeaikaisten uutisten jälkeen.. Toivottavasti natsaa Finnairilta hyvänhintaiset lennot :) No on kyllä ollut ässällä paikalla teidän hotelli! Anna ihmeessä asunnoille mahdollisuus, tarjontaa on ihan älyttömästi ja jos jaksaa kahlata niin sieltä löytyy vaikka miten kauniita asuntoja! Kyllä se vuosi nopsaan menee :)

 4. Ella sanoo:

  Ihanan nostalginen postaus, tulee oma reissu mieleen :D Käytiin kattomassa ihan Broadwaylla Wicked ja se oli kyllä niin upea kokemus, että oli kylmät väreet ja itku silmässä koko shown ajan :D

  • ia ia sanoo:

   Joo, oli se taso siellä kyllä ihan järjettömän kova, ei voinut tajuta että semmoiseen näytökseen sai liput jollain kämäisellä kakskymppisellä! Jäi kyllä mieleen :)

 5. Marjo sanoo:

  Huomenta!

  Mun piti HETI HETI HETI tulla lukemaan tää juttu. Ihanaa kun jaksoit pukata meitä varten kasaan näin mahtavan tietopaketin, tästä on ihan suunnaton apu!
  Juurikin tutkailin majoitusvaihtoehtoja, ja mitä halvempi, sen parempi. Jää enemmän shop-shop-money ;)

  Nyt mä oon aivan täpinöissäni,kiitos myös ihanista kuvista, ne on aina nii kauniita ja mieltä piristäviä :)

  Jospa nyt malttais palata töiden ääreen kun sain jutun luettua ;) saattaa olla tosin että eksyn tietyille sivuille :D

  Aurinkoista päivää!

  • ia ia sanoo:

   Mahtavaa jos tästä oli apua! Joo tuosta ei kyllä hinta-laatu-suhde enemmän voi majoituksessa kohdalleen napsahtaa. Kiitos ihanasta kommentista, nyt ei harmita enää yhtään vaikka meni aamukahteen tätä vääntäessä :D Aurinkoa sinnekin!

 6. karoa sanoo:

  Heeeei ei tää nyt yhtää helpottanu reissukuumetta!

 7. Freia sanoo:

  Tällaiset postaukset on just kivoja. Kiva kun jaksoit nähdä vaivaa tän kirjoittamiseen :P

 8. katjuska sanoo:

  KIIIIIITOS tästä postauksesta! Mulla on ensimmäinen New Yorkin matka varattuna loppuvuodelle ja tulen varmasti monta kertaa lukemaan tämän infopaketin. :) Tämän perusteella rohkaistuin myös katsomaan majoitusmahdollisuuksia Airbnb:stä, eli kiitti siitäkin vinkistä! :)

  • ia ia sanoo:

   Ole hyvä, mainiota jos tästä oli avuksi! Mä kans pelkäsin tuota Airbnb:tä ensalkuun, mutta noilla meidän tiukoilla kriteereillä onnistui valita kyllä ihan nappiasunto, kerran nähtiin sitä vuokraajaa ja siellä oli kaikki pyyhkeet ja lakanat valmiina niiku hotellissa konsanaan :D

 9. Henna sanoo:

  Kyllä ainakin Nykissä käy hyvin Visa Electronit :) Sanoo vaan että se on ”credit” niin menee läpi, tai näppäilee itse koneeseen. ”Debittinä” se ei toimi. Makselin Electronilla ainakin Macy’sillä ja 21st Centurylla sekä joissain ruokapaikoissa.

  • ia ia sanoo:

   Hei kiva kun tulit kertomaan, tästä on varmasti hyötyä monelle! Mä huomasin kans ettei mun yhdistelmäkortin debit-puoli mennyt siellä ollenkaan läpi, mutta creditin kanssa ei tosiaan ole mitään ongelmaa.

   • Laura sanoo:

    Moikka! Tosiaan samaa kuin yllä, itse asuin Nykissä lähes vuoden ja käytin ainoastaan Visa Electronia sen ajan :) Tietysti varalla oli luottokorttikin mutta sitä ei onneksi tarvittu!

 10. Ihanaa että jaksoit koota tämmösen! Itse en ole erityisen kiinnostunut Amerikan itärannikosta, mutta onhan tuo New York kieltämättä semmoinen must see-juttu!

 11. nina sanoo:

  no kiva feidaus siltä jenkkikaverilta! vähän menee uteluksi, mutta onko välit vielä ihan ok vaikka menikin noin tekemään? :D kiva ostaa lennot ja tehdä suunnitelmia ja sit..aaarghhhhh…! olisin ollu ihan raivoissani :DD

  mutta postauksen perusteella teillä on ollu aivan mahtavaa. ite varmaan lihoisin +300kg jenkeissä. sitä odotellessa :D

  • ia ia sanoo:

   Joo oli kyllä hetken semmonen ”no mitäs hittoo me nyt tehdään” -fiilis, kun tosiaan lennot oli ostettu :D Hän ei ollut mun vaan kaverin kaveri. Joo mutta oli kyllä kaikesta huolimatta mahtava reissu :) En onneks ihan 300kg lihonut, mutta pari kiloa kuitenkin, haha :D

 12. Petra sanoo:

  Huippu postaus! Oon lukenut aiempiakin matkajuttuja suurella mielenkiinnolla. Meillä on jenkkireissu edessä syyskuussa, 3 yötä New Yorkissa ja loput 15 päivän reissusta Teksasissa ja Lousianassa. Aijjettä! :))

  • ia ia sanoo:

   Kiva kuulla että tykkäsit! Ai että, vähänkö oon kade :) Teille tulee varmasti ihan mahtava reissu!!

 13. Ellu sanoo:

  Kiitos mukavasta reissuraportista, eihän sitä tiedä jos saisi vanhemmat puhuttua ympäri tai aikuisena voisi lähteä… :D
  Mä itte rakastan metroilla kans niin paljon kuin sielu sietää, ne viikon liput on käteviä :)

  Ja pakko vielä mainita, et mäkin olin ihan äimän käkenä kun mentiin Kiinaan ja siellä lentokoneessa oli tosiaan ne omat pikkuruudut millä pystyi pelailemaan ja kuuntelemaan musaa :D Niin siistiä :D

  • ia ia sanoo:

   Eipä kestä! Joo metrot on kyllä käteviä, ne ei ikinä juutu ruuhkaan :) Jep, oli kyllä huomattavan paljon miellyttävämpi lento kun sai kattella leffoja :D

 14. Emmi L. sanoo:

  Piti kanssa tulla kommentoimaan, että Electron toimii kunhan käyttää sitä creditinä eikä debitinä. Ja myös tohon tippaamiseen piti sanoa, että 15-20% loppusummasta on se määrä jota mun amerikanperhe suositteli aina. Kortilla maksettaessa yleensä pyöristivät johonkin sopivaan tasasummaan siinä lähellä :)

  Tää oli kyllä ihan huikea postaus! Tuli ihan mieletön ikävä tuonne :) Josko tässä taas pian pääsisi rapakon toiselle puolelle!

  Emmi L.
  http://happyfeetingblogi.blogspot.com

  • ia ia sanoo:

   Kiitos tiedosta! :) Kiitti, kiva kuulla jos tykkäsit postauksesta! Pakkohan tuonne on varmaan joskus vielä uudestaan päästä, ehkä sitten sinne länsirannikon suuntaan!

 15. nasu sanoo:

  Oliko teillä vuokratttuna pelkkä huone vai koko asunto? Pienen tutkiskelun jälkeen sain selville että koko asunnon vuokraaminen turistille alle 3kk on laitonta amerikassa :0

  • ia ia sanoo:

   Koko asunto! Joo mä googlailin kans tuosta samasta laittomuusasiasta, Airbnbllä ja New Yorkin kaupungilla kun on ollut kiistaa tuosta jutusta.. Mutta tulin esim. tämän Guardianin jutun (http://www.theguardian.com/travel/2014/jul/08/airbnb-legal-troubles-what-are-the-issues) perusteella siihen lopputulokseen, että todennäköisyys ”hankaluuksiin” joutumisesta vuokrauksen seurauksena on niin pieni, ettei hätää ole :) ”Unless you happen to be staying there when the landlord comes round to evict the host, it’s very unlikely (to get in trouble renting via Airbnb). The laws currently being disputed apply to the hosts, who are required to confirm that they comply with the applicable local laws when they list their property on the site. As for when things go wrong, Airbnb offers a guest refund policy in the case of a last-minute cancellation from the host.”

   • Höpö sanoo:

    Ihan vaan tiedoksi tästä airBNB jutusta, että se on laitonta vuokrata asunto New Yorkista, jos majoittuu alle kuukaudeksi. Ja ihan vaan tiedoksi, että kyllä vuokraajakin sen tietää eikä todellakaan halua joutua ongelmiin sen takia, että joku suomalainen haluaa säästää satasen siinä, että majoittuu kuukauden jonkun tyypin asunnossa.

    Suosittelen siis airBNB unohtamista, jos majoittuu alle kuukauden nykissä.

    • ia ia sanoo:

     Nojoo, omalla vastuulla. Joihinkin yhteisiin hostellihuoneisiin lähtiessä on sitten omat riskinsä kamojen pöllimisessä ym.. Itse olin varsin tyytyväinen valintaani :) Mitä majoitusvaihtoehtoa itse suosittelisit?

 16. M sanoo:

  Moikka! Ei liity aiheeseen, mutta onko sun blogia mahdollista seurata Bloggerin kautta? :) Pahoittelen tyhmyyttäni =D

 17. Hanna sanoo:

  Kiitos tästä postauksesta! :-) Tuli tarpeeseen, ku ite lähen New Yorkii kuukauden päästä. Sellasta haluisin kysyä, et käytitkö reissun aikana mitää hiuslaitteita, esim. suoristusrautaa tai kiharrinta? Jos käytit, nii tarviiko ne adapterin ja jos tarvii, nii saiko sellasen paikan päältä vai tarviiko varata ite mukaa? Kiitti jos kerkeet vastailla:)

  • ia ia sanoo:

   Ole hyvä, mainio juttu että tästä oli apua! :) Tottakai mä kerkeen vastata! Joo kaikki sähkölaitteet tarvitsee adapterin, koska siellä tosiaan ne sähkörasiat on erinäköiset eikä meidän laitteita saa niihin kytkettyä. Mulla oli mukana ihan vaan jostain Gigantista hankittu adapteri, mitä käytin läppärin ja puhelimen laturin kanssa. Käytin sitä myös pari kertaa kihartimen kanssa. (Yritettiin löytää adapteria parista kaupasta jenkeistä, mutta ei löydetty sieltä! Joten kannattaa ottaa täältä mukaan jos mahdollista.) Jenkeissä se sähkövaraus on niin erilainen verrattuna Eurooppaan, että periaatteessa tarvitsisi adapterin lisäksi muuntajan, mikä muuntaa seinästä saadun sähkövirran sopivaksi eurooppalaisiin sähkölaitteisiin: Jenkeissä sieltä rasiasta tulee sähköä ”pienemmällä teholla” mihin meidän laitteet on suunniteltu, eikä ne välttämättä toimi niin kuin pitäisi ilman muuntajaa. (Läppärissä ja laturissa on se ”mötikkä”, mikä on juurikin se muuntaja! Joten niiden kanssa sitä ei erikseen tarvitse olla.) Mulla kuitenkin toimi se oma kiharrin ihan pelkällä adapterilla, ehkä se kuumui vähän hitaammin, mutta vaarana voi tosiaan olla se että laite ei toimi oikein. Mun mielestä se ongelma ei ole paha noin päin kun kytkee suuremmalle jännitteelle tarkoitettua laitetta pienemmän jännitteen verkkovirtaan, mutta esim. Jenkeistä ostettu hiustenkuivaaja kyllä posahtaa jos sen laittaa Suomessa pistorasiaan pelkällä adapterilla :D Kauhean pitkä vastaus tuli, mutta toivottavasti tästä oli apua!

 18. Kaisu sanoo:

  Hei ja kiitos paljon erittäin hyvästä ja monipuolisesta matkakuvauksestasi!
  Nyt vasta eksyin blogiisi ja täytyypä aloittaa kelaamaan sinun juttujasi tuolta aiempaakin..todella kivasti ja kattavasti kirjoitettu oli tämä eka lukemani postauksesi!
  Siis kiitos paljon!

 19. Milka sanoo:

  Tää postaus oli kyllä huippu, pakko sanoa! Ja miten voi olla, että vasta nyt eksyin sun blogiin? Pyhä häpäistys soikoon, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan ;-)

  • ia ia sanoo:

   No ehottomasti parempi myöhään ku ei milloinkaan! Hei mainiota kun päädyit tänne, tervetuloa lueskelemaan :)

 20. Kia sanoo:

  Hei. Suunnittelen tässä New Yorkin matkaa ja tietty lueskelen blogeja. Tästä sinun kirjoituksestasi sain tosi paljon uutta käytännön tietoa ja luin kerrankin jotain loppuun. Ihania kuvia ja hienosti kirjoitettu! Kaikkea hyvää sinulle ja ystävällesi! Kohti uusia seikkailuja! :)

  • ia ia sanoo:

   Aivan mahtava juttu että merkinnästä oli jotain hyötyä! Kiitos paljon, ja ihanaa New Yorkin matkaa sinulle :)

 21. Anna sanoo:

  Kiitos kattavasta postauksesta. Pääsittekö kulkemaan Bronxiin ilta-aikaan turvallisesti? Löysikö sellaisia takseja, jotka ajoivat sinne?

  • ia ia sanoo:

   Eipä kestä, kiva jos tästä oli apua! Itseasiassa me taidettiin liikkua Bronxiin ainoastaan metrolla, en muista kuollaksenikaan koitettiinko itse taksilla ollenkaan vai kuultiinko vain meidän Bronx-naapurilta ettei ne sinne suostu ajamaan.. Mutta kovin myöhään me ei kyllä siellä uskallettu liikkua, tais olla joku 21-22 meille takaraja :’D

 22. Emma sanoo:

  Ihana postaus ja tästä oli paljon hyötyä minulle, kiitos! :) Suunnittelemme ystäväni kanssa matkaa Nykiin helmikuussa ystävänpäiväksi. Minua pelottaa ja jännittää siis TODELLA PALJON! Mutta haluan voittaa pelkoni, en edes tiedä mikä siinä pelottaa! Varmaan kaupungin suuruus pelottaa ja lentäminen myös. Kiitos jos kerkeet vastailla! :)

  • ia ia sanoo:

   Voi ihanaa!! Aivan varmasti kaikki menee hyvin, älkää turhaan liikaa jännittäkö :) Ja jos jotain sattuisikin, niin apua saa aina! Varsinkin kun on hyvin valmistautunut. Mua kans hirvitti etukäteen aivan kauhiasti, mutta sitten mietin että toinen vaihtoehto on sitten jättää se mahtava kaupunki kokematta ja olla vaan turvassa kotona.. Enkä ole kyllä katunut reissuun lähtöä hetkeekään :D Lento on yllättävän kivuton, nimittäin mannertenvälisillä lennoilla jokaisessa penkissä on oma ”pädi” josta voi katsella leffoja, niihin kun uppoutuu ihan täysillä niin ei ehdi edes jännittää koko lentoa! Ja onneks koko kaupunkia ei tartte kerralla ottaa haltuun vaan mennä pienissä palasissa ensin vaikka just oman majoituspaikan ympäristöön tutustuen, meillekin kerkesi tulla kolmen viikon aikana yllättävän tutunoloiseksi ne vähän isommatkin kadut ja hoodit :D Ja mun mielestä se ydinkeskusta ja kiireisimmät shoppailukadut oli kyllä yhdellä kertaa nähty, paljon mukavempaa oli liikuskella rauhallisemmilla alueilla, siellä se ”suuruus” ei tuntunut niin kaoottiselta kun ympärillä ei ollut niin kamalaa ryysistä!

   Sori jättivastauksesta :D Vastailen kyllä mielelläni mikäli vaan osaan jos sua joku vielä mietityttää!

Kommentoi