sunnuntai 11. kesäkuu 2017

helpotusta SKAM-vieroitusoireisiin

Se on täällä ihan just: Hetki, jota oon jo pitkään alitajunnassani tämän kevään aikana pelännyt. Se on erään aikakauden loppu, jonka jälkeen mikään ei tule enää olemaan entisellään.

SKAMin viimeinen jakso esitetään parin viikon päästä.

Sitten se on loppu. Slutten. Ikke mer Skam. Aldri! JEG KØDDER IKKE!!

Mihin mä nyt pakenen todellisuutta? Mistä mä nyt kuulen norjan kieltä, ”seriøst?!”-huudahduksia ja norjankielistä räppiä?  :D Onnekseni hätäni huomasi ViaFree, joka vinkkasi kaupallisen yhteistyön merkeissä helpotuksesta akuuteimpiin Skam-vieroitusoireisiin. Nimittäin vielä on mahdollisuus päästä pakoon omaa arkea ja seuraamaan norjalaisten lukiolaisteinien meininkiä, joiden elämän suurin murhe on se, että saadaanko russbussin äänentoisto ajoissa kuntoon ennen ekaa ajelua.

viafree2

Tämän lääkkeen nimi on RUSS2017. Se on Viafreelta löytyvä uusi dokumentaarinen sarja, joka seuraa oikeiden norjalaisten abien penkkarikevättä. Siihen näköjään ihan oikesti kuuluu oman bussipossen kerääminen (bussjefeineen kaikkineen), bussikonseptin pähkäileminen, abibussin eli russbussin hankkiminen, ja lopulta lukio päättyy penkkareihin eli kuukauden mittaiseen juhlimiseen bussissa. En älynnyt Skamia kattellessani että se homma ihan oikeesti menee Norjassa noin :D Ja miksi oi miksi mä en käynyt lukiotani Norjassa..

Kattelin sarjan kaikki tähän asti ilmestyneet viisi jaksoa, joissa seurataan kolmen eri bussipossen (Nordstrandilaisten poikien Bussenin, oslolaisten tyttöjen Tucker’s:in ja kristillisten nuorten Krussenin) meininkiä. Plussaa yllättävän tutunkuuloiseksi käyneestä norjan kielestä (siis Skamilla on ollut selkeesti positiivisia vaikutuksia mun kielitaitoon!), soundtrackista josta löytyy mun tämänhetkistä guilty pleasure-musiikkia eli norjalaista räppiä sekä skamimaiseen tyyliin lyhkäisistä jaksoista, joita on helppo napsia sopivissa väleissä. Luulen, että sarjasta innostuu eniten lukioikäiset, jotka voivat samaistua 17-vuotiaiden teinien sielunmaisemaan: Tucker’sin tytön sanoin ”minusta on tyhmää että koulu vaikuttaa abiaikaan niin paljon” :D

viafree3

Viafree puolestaan on uunituore ilmainen netti-tv (löytyy osoitteesta viafree.fi), joka rakentaa sisältönsä yhdessä katsojien kanssa ja josta tulee löytymään syksyyn mennessä laajasti laatudraamaa, dokumentteja, klassikkokomedioita, reality-sarjojen ensiesityksiä sekä uusia kotimaisia tuotantoja. Se toimii niin selaimella, mobiililla sekä Androidilla ja IOS:llakin.

Mites siellä tullaan selviämään ASJ-ajasta (eli Aika Skamin Jälkeen :D)? Ja ÖÖ TERVE mites toi eilisen jakson loppu.


Saatat pitää myös näistä:

28 Responses to “helpotusta SKAM-vieroitusoireisiin”

 1. Tiu sanoo:

  Ylekin oli tehnyt huhtikuussa ihan jutun tuosta Russebuss-touhusta. Aika hullulta kuulostaa tuo kuukauden tai jopa kahden biletys, mutta nepä valmistautuu siihen koko lukion ajan :D

  https://yle.fi/ylex/uutiset/mista_skam-sarjan_bussibileissa_on_kyse_otimme_yhteytta_norjalaiseen_fridaan_19_joka_on_paikallisen_bailubussiporukan_pomo/3-9549666

  • ia ia sanoo:

   Tääh, aivan hullua! Toisaalta, nuorena jaksaa riekkua yöt ja skarpata vielä seuraavan päivän, mutta kuukausi kuulostaa kyllä jo aika intensiiviseltä.. Kahdesta puhumattakaan :D

 2. Halla sanoo:

  Omg oispa Suomessaki abibussit! Se ois cool! Vois alottaa sen perinteen :Dd t. Tuleva abi

 3. Milja sanoo:

  Mää kans tutkin tätä abibussiasiaa kun alko kiinnostaa, että mikä ihme juttu. Ja siis ihan todella ne oikeesti hankkii bussin ja bailaa siellä kuukauden, aivan hullua! Musta Suomessa vois järjestää sellasen Skam-kokemuksen, jossa kans hankittais bussi ja juhlittais siellä vaikkei oltaiskaan enää abeja. Ei ehkä kuukautta, ei enää kestävyys sellaseen riitä, mut jos joku viikonloppu esim :D

  • ia ia sanoo:

   Hahhah, hei mä oon niin mukana tuossa bussissa! :,D Olis kyllä hauska, kunnon teemabileet (vaikea arvata millä teemalla hmm… :D)! Ihan salee sais porukan kasaan, enää puuttuu se bussi!

   • Tiu sanoo:

    Joko voi ilmottautua mukaan bussitourille? :’D Ois se kyl vaan niin siisti. Tosin toi kokonainen viikonloppukin vois tehä tosi tiukkaa nykypäivänä :D Oi miksi tällaisesta ei tiennyt mitään 10 vuotta sitten? Sillon ois saattanut irrota jopa viikko :D

    • ia ia sanoo:

     Haha jep, se on tää aikuiselämän hankaluus :D Olispa junnu ja kesällä velvoittais vaan joku säälittävä parin viikon mittainen kesätyö! :,D Mutta hei oikeesti varmasti Helsingin seudulta kertyis iisisti porukka massiiviseen Skam-eventtiin! :D

 4. Niina sanoo:

  Täällä kans yks Skamiin koukkuun jäänyt! Sarja vinkkinä muuten Areenasta norjalainen Nuoret ja lupaavat ja ruotsalainen sarja Ovikoodi – ei vedä vertoja ihan Skamille, mutta ihan katottavia kuitenkin!

  • ia ia sanoo:

   Ovikoodista oon kuullutkin! Laitanpa molemmat katselulistalle, kiitti vinkeistä :) Nyt vaan toivon paria sadepäivää jolloin ei oo muuta mahdollisuutta kuin upottautua sarjoihin :D

 5. Larissa sanoo:

  Siis mäkin pelkään sitä hetkeä, kun Skam loppuu. Oon tällä viikolla tuntenut ylpeyttä siitä kuinka hyvin ymmärrän norjaa nykyään (kun luin niitä ”screenshotteja” Skamin sivuilta) & oon myös harkinnut vakavasti Alt er love -paidan tilaamista. Mut en kestä, varmaan tulee pieni masennus kun se vika jakso tulee!!

  • ia ia sanoo:

   Joo kyllä se kouluruotsi jostain takaraivon perukoilta palautuu aika hyvin kun tarpeeks kauan sitä norjaa tuijottelee :D Peukku paidalle! Ja jep, sitä mäkin pahoin pelkään.. :D

 6. susa sanoo:

  Oon kuullut, että norjalaissarja Nuoret ja lupaavat kannattaa myös kattoa.

 7. Sariska sanoo:

  Yksi sarjasuositus jossa ko. kieltä on yle areenassa Lilyhammer.
  ”Humoristinen jännityssarja Frank Taglianosta, entisestä New Yorkin mafiososta. Frankin todistettua pomoaan vastaan FBI järjestää hänelle uuden identiteetin ja sijoittaa hänet Norjaan, Lillehammerin.” Eka kausi tuli myös telkust ti iltaisin ja loppu viime tiistaina. Luulis et toka kausi alkaa siis nyt tiistaina. Ei tuo miusta kyl mikään jännityssarja kyl oo :’D huumoria kun kulttuurit kohtaa

 8. Emzi sanoo:

  Pitää tsekkaa tämä!

 9. Jutta sanoo:

  Moi, oon seurannut tätä sun blogia ja miettinyt kauan, että ei toi skam voi olla mikään hyvä sarja. Kunnes alkoi kesäloma ja kuulin yhden kaverini katsovan sitä ja siinähän sitten meni itelläkin muutamassa päivässä kolme tuotantokautta. Huh huh! En kans tiedä mitä teen kun jaksot loppuvat :( Varmaan pakko kattoo kaikki uusiks :D Onneks en tajunnut katsoa niitä ennen lomaa. Olisi muu elämä ja kaikki tärkeät asiat kärsinyt :D Todella koukuttava sarja!

  • ia ia sanoo:

   Hahhaah, tervetuloa kerhoon :,D Joo se on semmonen porttiteoria, jos katot pari ekaa jaksoa niin sitten katot kaikki kaudet, parin vuorokauden sisään. Täältä saa aina skam-vertaistukea kun siltä tuntuu :DD Kesällä pitäs järjestää jotkut ulkoilma-Skam-festarit missä katottas kaikki kaudet putkeen jossain ulkoteatterissa! Eiks olis siistii, kelle myyn tän idean! :D

 10. Saarai sanoo:

  En kyllä tiedä miten siitä selviää kun Skam loppuu! :D Pitää varmaan pahimpaan hätään tsekata tuo minkä mainitsit, mutta eihän Skamia nyt vaan voi kyllä kovin heppoisesti korvata.. Pitää varmaan alottaa katsomaan nuo kaikki kaudet alusta kunhan vika kausi saa päätöksensä. :D

  http://ateljeesaara.blogspot.fi

  • ia ia sanoo:

   Se voi olla että uudelleenkatselu on väistämättä jossain vaiheessa edessä :,D Tsekkaa säkin nuo parin muun suosittelemat Ovikoodi ja Nuoret ja lupaavat!

 11. Maria sanoo:

  En oo ihan vielä keksiny miten selviää siitä että Skam loppuu mutta tää oli hyvä vinkki, kiitos siitä! Oon myös menossa ensi kuussa kaverin kanssa käymään Oslossa (ai miten niin Skamin innoittamana), ootan innolla sun postausta siitä
  Mua huvitti myös se että olit instan mukaan samaan aikaan Amsterdamissa mitä minä, ja nyt olit Oslossa ja kohta meen perästä. Kuljetaan ihan samoja reittejä!

  • ia ia sanoo:

   Haha, me ollaan tällasia etämatkakavereita :D Ihanaa Oslon reissua! Tuu sit raportoimaan mitä kaikkee teitte, Skam-aiheista tai ei :D Pitääpä laittaa se postaus tässä joskus lähitulevaisuudessa siis tulemaan! Mitäs tykkäsit Amsterdamista? :)

   • Maria sanoo:

    Haha niinpä! :D Pitää tulla sit raportoimaan Oslosta :)

    Mä tykkäsin Amsterdamista kyllä hurjasti. Väkeähän siellä oli ku pipoa niinku säkin kirjotit, ja tehtiin ihan sama virhe ruokapaikkojen suhteen eikä selvitetty niitä etukäteen :D Nähtiin siis pitkälti turistiravintoloita. Mutta ilmapiiri siellä oli jotenkin mukavan vapaa ja rento, ihan erilainen mitä täällä sääntö-Suomessa :D sääntö-suomalaisella kesti toki tovi tottua siihen kannabiksen hajuun ja punaisiin valoihin, mutta oikeasti tekee vaan tosi hyvää vähän tökkiä sitä omaa pientä kuplaa sillä et näkee miten muualla maailmassa eletään. Hollantilaiset oli superystävällisiä, mikä tuo kyllä aina plussaa matkakokemukseen. Plus että sit ku pääsi juna-aseman hälinästä vähän edemmäs, niin tuli ihan sellanen fiilis niinku olis jossain elokuvastudiolla, ne talot oli niin söpöjä! :) Ja apua ne kaikki juustot! Niin hyviä. Nyt tuli vähä ikävä Damia :D
    Ja tästä tuli yhtäkkiä hurja sepustus, pahoittelen, vähän innostuin :D

    • ia ia sanoo:

     Oi kuulostaa olleen kiva reissu! :) Ens kerralla sitten viisaampana :D Ja jep, heti kun malttoi lähteä kauemmaksi keskustan pahimmasta hälinästä niin siellä oli tosi idyllistä! Jos matkustat samalle seudulle uudestaan niin suosittelen sitä Utrechtia lämpimästi ^_^ Eikä tartte pahoitella, just kiva kun tulit raportoimaan! :D

Kommentoi