tiistai 08. elokuu 2017

kuvien muokkaamisesta

Yks asia mistä en oo oikein koskaan puhunut blogin puolella on kuvien muokkaaminen! Joten olisko tää aihe vihdoin ja viimein paikallaan? :D Kaupallinen yhteistyö Asusin kanssa haastoi mut kertomaan vähän omasta tyylistäni muokata kuvia, ja esimerkkikuvina käytin Asus ZenFone Zoom S:lla kesän aikana otettuja kuvia.

pupu-checker

Suurimman osan blogikuvista otan kameralla käyttäen RAW-kuvamuotoa, joka mahdollistaa paljon monipuolisemman jälkikäsittelyn kun kuvaan ei tallennu kameran asetuksissa valmiina olevia ”esimuokkauksia” kuten automaattista kontrastin lisäystä. (RAW-kuvia pystyy tuottamaan itseasiassa tuo ZenFonekin, ja viime aikoina on tullut muutenkin otettua harvinaisen paljon noita puhelinotoksia: Vaikkei mun minijärkkäri paljoa laukussa painaisikaan, niin silti kynnys pienten arkisten juttujen kuvaamiseen on madaltunut huomattavasti tässä kesän aikana kun tajuaa, että puhelinkin tuottaa laatua optisen zoomin kanssa eikä akku värähdä juuri ollenkaan vaikka puhelimella kuvaisi enemmänkin. Mun puhelin oli ainoa, joka selvisi viikonlopun sähköttömän mökkireissun yli: Siinä oli akkua kahden päivän jälkeen vielä joku 40% jäljellä kun muut oli tyhjentäneet akkunsa ekana iltana ja power bankit tokana :D Kirjoittelin ZenFonesta enemmän täällä.)

raaka-checker

Viimeisen kolmen vuoden ajan oon muokannut kuvani pääosin Lightroomissa, kuten varmasti nykyään suurin osa muistakin bloggaajista. Perusteellisessa kuvanmuokkauksessa mä käyn läpi melkeinpä kaikki Lightroomin työkalut ylhäältä alas. Säädän perus valotusta ja kontrastia sekä valoja ja varjoja, ja usein säädän myös kontrastia ja värejä sävykohtaisesti HSL-työkalun alta. Rakastan kuvanmuokkauksessa värisävyillä leikittelyä, joten suurimman työn teen Tone Curven ja Split Toningin puolella, jossa voi tehdä melkoisia taikoja ja kuviin ihan omanlaisensa fiiliksen.

benjerchecker

Jos haluan joskus vähän oikaista, niin turvaudun presetteihin, jotka on tavallaan paketiksi tallennettuja säätöjä. Jos saan muokattua jonkin kuvan mielestäni erityisen kivasti, niin tallennan ne asetukset presetiksi, jotta saan saman efektin myöhemmin johonkin toiseen kuvaan ilman että mun tarvitsee muokata kuvaa alusta asti. Pikalaskennalla mulla on tällä hetkellä yli 300 omaa tallennettua presettiä, ”heh”.. :D Jos olisin fiksu ja järjestelmällinen ihminen, niin olisin nimennyt nämä omat presetit jotekin kuvaamaan, että minkä kuvan niillä asetuksilla olen muokannut ja näin ollen tietäisin millaiseen kuvaan ne vois sopia. Esim. vaikka maisemakuva, tuotekuva, asukuva, meikkikuva… Mutta eeeei, kaikki on nimetty aivan miten sattuu kuten ”tilppaanit” ”ruispizza” ”kizzasoret” ja ”avaruusmukula”. Toisaalta on kivaa arpapeliä rullailla kaikkia omia presettejä läpi ja katsoa mistä tulee kiva fiilis kuvaan, joskus yllättävätkin säädöt toimii!

lalala

Multa löytyy myös pari pakettia valmiina ostettuja preset-asetuksia ja mä veikkaan, että aika moni bloggaaja heittelee kuviensa päälle just niitä netistä ostettuja VSCO-presettejä. Mun suhtautuminen noihin ostettuihin presetteihin on vähän kaksijakoinen: Toisaalta Lightroomin näennäisestä yksinkertaisuudesta huolimatta siellä on ihan loputon määrä säätöjä joiden kanssa leikkiä ja on ideana tosi jees, että ammattilaisen työtunteja voi hyödyntää omiin kuviin maksua vastaan, mutta toisaalta tää johtaa siihen, että kun kaikki bloggaajat käyttää samoja presettejä niin kaikkien kuvat näyttää jokseenkin samalta. Itse harvoin käytän ostettua valmispresettiä sellaisenaan, vaan jos turvaudun valmiiseen presettiin niin säädän sitä kuitenkin aina hieman lisää omaan tyyliin ja makuun sopivaksi.

LALA2

tupla

Sitten muutamia pieniä lisävinkkejä:

 1. Käsittelen kuvat illalla. Mun lemppariaikaa kuvien käsittelyyn on iltahämärä: Näen paljon helpommin pienetkin muutokset joita teen kuviin, kun ympärillä on vähän pimeämpää.
 2. Leikin säädöillä ja käytän niitä välillä ”väärin”: Kokeilen miltä näyttää, kun valkotasapainon ottaa jostain ihan muualta kuin valkoisesta, tai kun taivaan sinistä ei korostakaan lisäsinisellä vaan vetääkin sitä vaivihkaa vähän violetiksi.
 3. Joskus käsittelen kuvat kolmenkin eri ohjelman läpi jos haluan tiettyjä efektejä. Mun lemppari-”light leakit” ja kaleidoskooppikehykset saan vain Pixelmatorilla, ja jostain syystä kivoimman kirkkauden säädön saan aikaiseksi PhotoScapella (jossa on myös muutamat ihan kelpofiltterit joita käytän silloin tällöin, tällä muokkasin kuviani paljon joskus 2009-2013). Myös netissä toimivaa pixlr.com/express :iä käytän joskus.
 4. Youtube on ohjevideoita pullollaan! Jos mulle iskee tarve oppia jotain uutta niin uppoudun hetkeksi ohjevideoihin. Niissä törmää usein joihinkin pikkujippoihin joita voi soveltaa omaan tekemiseen joita ei ole aikaisemmin tullut ajatelleeksikaan.

popop-checker

Youtubesta mieleeni tulikin, että Asusin worshopista, jossa kävin opiskelemassa vähän lisää Lightroomin käyttöä, kuvailtiin myös informatiiviset videotutoriaalit ja ne löytyy koostetusti Asus The Next Level -soittolistalta. Tuo Lightroom-kuvankäsittelyn perusperiaatteet -video kun olisi ollut olemassa just suomeksi silloin kun mä aloin Lightroomin käyttöä opettelemaan niin ei olis ollut meidän alkutaival niin kivikkoista.. :D

Me opeteltiin myös Photoshopin sekä videoeditointisofta Premieren käyttöä, siitä löytyy tutorial tuosta alta. Videot vois kyllä oikeesti olla seuraava potentiaalinen lääni ottaa itelläkin haltuun..


Mites te kanssabloggaajat siellä toisella puolen, minkä kuvanmuokkaussoftan nimiin te vannotte ja onks teillä jotain kikkakolmosia jaettavana? Entä mitä mieltä te ootte tuosta preset-politikasta?


Saatat pitää myös näistä:

2 Responses to “kuvien muokkaamisesta”

 1. Heidi sanoo:

  Itse käytän tällä hetkellä PhotoScapea, mutta Lightroomia oon miettinyt jo pitkään… Saa nähdä mihin päädyn :D

  https://heidi-karoliina-a.blogspot.fi

  • ia ia sanoo:

   Hyvännäköisiä noi sun kuvat! :) Lataa Lightroomista trial-versio jos sellainen on niin voisit kokeilla että innostutko, mutta mäkin pärjäsin PhotoScapella kyllä erittäin pitkään :D Sillä saa kans perushommat kyllä ihan pätevästi hoidettua!

Kommentoi