torstai 10. elokuu 2017

helppohoitoisia viherkasvivinkkejä ja pari muuta kotijuttua

Innostuin lomaviikolla fiksaamaan pikkuisen kotia! Viimeisestä sisustuspuuskasta olikin vierähtänyt näköjään jo reilu vuosi. Päivitin lähinnä verhot, vaihdoin parit taulut ja ostin aimo läjän kasveja – sillä pääsi jo pitkälle. Varsinkin  just kasvit tuntuu tekevän kodin yleisilmeeseen yllättävän paljon.

Mä muistan kuinka olin aiemmin varsinainen viherkasvien sarjamurhaaja, mutta kun nuo pitkäikäisimmät on hengissä jo kolmatta vuotta niin kai tässä uskaltaa jo tuulettaa, että viherpeukalottomuudestakin voi parantua. Tässäpä pari kuvaa päivittyneistä kotijutuista sekä seassa vähän helppohoitoisia viherkasvivinkkejä!

kasvei6

Jotenkin ne reilun vuoden päivät olkkarin ikkunassa roikkuneet Vallilan Miranda -kuosiset överivärikkäät kukkaverhot alkoi kyllästyttää, ja kaipasin tilalle jotain vähän rauhallisempaa. (Jep, yllätyin itsekin..) Vallilasta löytyi taas nuo uudetkin, ne on Mikko Laakkosen suunnittelemaa Jono -kuosia. Niin, ja hankin pitkään hikuilemani Habitatin Flap Clockin kun se oli pienessä alennuksessakin! Harmi vain kun pääkaupunkirullassa ei ole vaihtoehtona Helsinkiä.

kasvei7

Niin, ja naulafobiaisen muijan kollaasikompromissi: Laita klipsut sinitarralla seinään ja klipsuihin sitten ne taulut ja printit. Helppo vaihdella kuvia jos alkaa kyllästyttää!

Kasvivinkki 1: Silkkimaija. Suodatettu auringonvalo, pidä multa kosteana, suihkuta säännöllisesti. Tämä nyt on ihan parin viikon takainen tulokas joten vielä ei pysty rehvastelemaan tämän pitkäikäisyydellä, mutta hurjan nätti se ainakin on! Vähän semmoisia peikonlehtiviboja mutta vähän tiiviimmässä paketissa.

kasvei4

Keittiötä piristämään teippailin (siis sinitarrasin edelleenkin) seinään parit postikortit sekä mun maatuskaperheen pienimmät ukkelit.

Kasvivinkki 2: kultaköynnös. Valoisa paikka, ei suora auringonpaiste, kastele kun multa kuiva. Tuo on kiipeillyt meillä keittiössä jo kohta pari vuotta eikä se tunnu olevaan mistään moksiskaan: Uutta lehteä pusertaa ulos harva se viikko. Huomatkaa upea grillitikkuviritelmä, sinne mä teippaan aina jatkoksi uuden grillitikun kun köynnös on kavunnut ylöspäin.

kasvei9

Maatuskaukkeleista puheenollen, loppuperhe löytyy ikkunalaudalta!

Kasvivinkki 3: kaktukset. Auringosta puolivarjoon, kastellaan 1-2 kertaa kuussa. Kaktukset nyt on itsestäänselvin viherkasvivinkki, niitä ei saa tapettua muuta kuin ylikastelemalla. Kaktuksia on alkanut näkyä kasvikaupoista mun mielestä nyt jotenkin enemmän kuin aikaisemmin, kai tää on sit joku trendijuttu taasen. No mut kiva vaan että on valinnanvaraa. Note to self: Vaikka nuo pyörylät näyttää sympaattisilta ja pehmoisilta, niin ne ei ole sitä. Älä puristele niitä kaupassa. Enää toista kertaa siis.

kasvei8

Varsinkin minikaktuksia on kiva ripotella vähän joka kulmalle. Niin ja vinkki: Kukkaruukkuja saa todella halvalla kirppareilta ja kierrätyskeskuksista! Ostin tämän pienen valkoisen ja yhden vähän isomman raidallisen ruukun yhteensä 1,30 e:lla Fidalta. Piirsin pienemmälle piristykseksi silmät.

kasvei2

Makkarissa on uutta lähinnä tuo vaaterekki, joka vilahti jo jossain aikaisemmassa postauksessa. Niin, ja Hollannin tuliaismuijakin on päässyt kehyksiin.

Kasvivinkki 4: Viirivehka. Erittäin helppohoitoinen. Epäsuora auringonvalo tai varjo (varjossa kukkii vähemmän), reilu kastelu viikon välein. Mulla oli makkarin peikonlehteä kohtaan ennemminkin viha-viha kuin viha-rakkaussuhde, ja hankin viirivehkan vähän niinkuin sen tilalle. Tosin enhän mä sitä peikkisreppanaa oo raaskinut heittää vieläkään menemään..

kasvei10

Olohuoneen kultakalamalja oli ollut jo pitkään tyhjillään, joten survoin sinne aaloen. Järki sanoo että se on aloe, google sanoo että aaloe, hmm.

kasvei11

Hmm, mitäs muuta uutta.. No eteiseen laitoin taas uuden taulun, tuo on itseasiassa Akateemisesta kirjakaupasta löytynyt lahjapaperin palanen. Ostin Granitista semmoisen kynän millä voi kirjoittaa pinnoille ja pyyhkiä jäljen kostealla pois, ja ajattelin pitää tuossa taulun pinnalla vähän vaihtelevaa kliseinen mietelause/piirrustus/kauppalistagalleriaa.

kasvei3

Vielä parit kasvivinkit! Olohuoneesta löytyi vielä yksi minikaktus, ja mun kilpipiileakin on vielä parin kuukauden jälkeen oikein elossa.

Kasvivinkki 6: Kilpipiilea. Valoisa paikka, ei suora auringonvalo. Säännöllinen kastelu, saa kuivahtaa pinnalta.

kasvei12

Kasvivinkki 7. Rahapuu. Aurinkoinen tai puolivarjoisa paikka, kastellaan kun multa kuivunut. Rahapuupikkuiset muutin Kajaanista asti, ja oon niiden hengissäolosta niin ylpeä! Tuossa ikkunalaudan lasi(muovi)talossaan ne on viihtyneet oikein hyvin, välillä oon niille vettä antanut jos lehdet on tuntuneet yhtään pehmoisilta.

Nonni, kasvimummo lopettaa tämän nyt tähän. Että sellasta, jospa joku sai tästä jotain irti :D


Saatat pitää myös näistä:

36 Responses to “helppohoitoisia viherkasvivinkkejä ja pari muuta kotijuttua”

 1. Amppeli sanoo:

  Ihana kasvi- & sisustuspostaus! Mua on jo jonkin aikaa syyhyttänyt tuon kilpipiilean osto – ehkä nyt vois sen kotiuttaa.. Tuosta kaktukseen koskemisesta tuli mieleen, että kerran kaadoin kaktuksen, niin olin nostamassa sitä paljain sormin ylös :D en suosittele testaamaan.

  • ia ia sanoo:

   Kiva jos tykkäsit! Haha ai kamala, kerkeskö kädet toimia nopeammin kuin hoksottimet? :D

 2. Emma sanoo:

  Tää sun kasvivalikoimas muistuttaa kovasti omaani :D mulla näitä on tosin vähemmän vielä, kun kaikki ei muutossa päässeet mukaan. Ihanan näköinen asunto teillä, sulla on ihanasti yhteensopiva tyyli sekä pukeutumisessa että sisustamisessa.

  Vielä yks kasvivinkki: mehikasvit (succulents, mun mielestä mehikasvi on outo sana..) Ne on mun mielestä tosi sympaattisia (mulla on vaaleanpunertavaki jatykkäänsiitä), ja tykkäävät samanlaisesta hoidosta kuin rahapuu. (Ja niitä saa superhalvalla plantagenista aina joskus)

  Hmm pitäisköhän ostaa viirivehka..

  • ia ia sanoo:

   No voi kiitti! Joo mulla oli yks mehikasvi mutta siihen tuli jotain todella ällöjä pikkutoukkia niin sen jälkeen en oo halunnut koskea ainoaankaan mehikasviin :D Pitäiskö antaa niille vielä toinen mahdollisuus, ne on kyllä söpöjä..

 3. Outi sanoo:

  Kivan näköstä! Hei mistä oot löytäny noin sulosia henkareita rekkiin?

 4. Nimetön sanoo:

  Missä peikonlehti, miten se voi? Odotin sitä koko postauksen ajan :(
  Olen huono pitämään kasvit elossa, siis yleensä ne kuolevat 1-2 viikossa. Se on täysin järjenvastaista, miten ne yksinkertaisesti ehtivät?? Mutta peikonlehti on ollut itselleni se kasvi joka pysyy hengissä, meillä on kohta ensimmäinen vuosipäivä! Lehdet repsottavat sivuilla eivätkä pystyssä, mutta ainakin ne ovat vihreitä ja niitä tulee uusia!

  • ia ia sanoo:

   Haha, on se vieläkin makkarissa! :D Mutta se on just tuommoinen kuin sullakin, eli lehdet repsottaa joka suuntaan eikä pysy pystyssä, mutta uusia lehtiä kyllä puskee edelleen etten raaski sitä roskiinkaan heittää.. Mun kaveri tarjoutui kasvitohtoriks, ehkä vien sen sille hoitoon muutamaks kuukaudeks ja katson saako se peikkiksen vielä tolpilleen :D

 5. Jutta sanoo:

  Se tunne kun haluisit kaikenmoisia kasveja asuntoosi mutta omistat kaksi kissaa jotka mussuttaa jokaista kasvia mitä asunnosta löytyisi. Tai no, oli mulla yks pieni orkidea jota ne ei jostain syystä syönyt, mutta sen onnistuin nirhaamaan sitten ihan omasta toimestani. :D

  • ia ia sanoo:

   Joo ja jotkut huonekasvit saattaa olla myrkyllisiäkin kissoille? Höh! Ehkä sit jotain realistisia tekoviherkasveja? :D

 6. Hanna sanoo:

  Ai että mun viherkasvikuume vaan kasvaa näistä <3_<3 Kävin eilen hakemassa tappamieni tilalle lankaköynnöksen, joka on niin älyttömän söpö! Sen rinnalle olisi kiva saada joku vähän vähemmän rönsyilevä, ehkä silkkimaija tai kilpipiilea vois olla kiva pari sille :)

  • ia ia sanoo:

   Oi lankaköynnös on kyllä söötti! Mäkin haluun :D Tosin ei mulla oo mitään korkeeta koloa mihin sen vois laittaa laskeutumaan, hmm..

 7. ms greenday sanoo:

  Olipas inspiroivia kuvia. Viherkasvibuumi ei tän blogitekstin myötä ainakaan helpota.

  Kuvista näkyy ihanan persoonallinen koti.
  Virkistävää!

 8. Saara sanoo:

  Ihanan näköistä teillä! Kasvit todella piristää helposti tilaa kuin tilaa. Mulla oli pitkään vain rakkaita orkideoita, ja oon säälittävän innoissani uudesta viherpuskasta lipaston päällä. Ihan eri näköistä! Sitten off topic, mutta tultiin pari viikkoa sieltä Budapestistä. Käytin sun matkavinkkejä, ja loma oli ihan mahtava! Laukut tuli viikkoa myöhemmin, mutta silti ehkä mun lempiloma ikinä :D

  • ia ia sanoo:

   Jep, mäkin oon ihan lapsellisen riemuissani noista uusista kasveista :D Jee onpa kiva kuulla että oli hyvä reissu! Ja että vinkeistä oli hyötyä :) Tosi kurjaa tuuria laukkujen kanssa, toivottavasti niiden puute ei ehtinyt aiheuttaa kovin suuria ongelmia!

 9. Janita sanoo:

  ”Ps. Muista avaimet”

  Ihana! :D

 10. Mju sanoo:

  Kultaköynnöksen voi pätkäistä pistokkaaksi ja laittaa vesilasiin juurtumaan. Jos alkaa jo useampaa kierrosta mennä kämpän ympäri… :)

  • ia ia sanoo:

   Haha, kuvaavasti sanottu tuo useampi kierros kämpän ympäri :D Pitää alkaa kohta lahjoittaa pistokkaita naapureille!

 11. Milja sanoo:

  Mullakin on pysynyt fiikus ja rahapuu hengissä ja oon niin ylpeä tästä, koska olin varma että ne kuolee hetkessä.
  Teidän koti näyttää ihanalta!

 12. Marie sanoo:

  Kaunis koti! Kiitos kivoista vinkeistä!

 13. Maija sanoo:

  Olet sisustanut tyylikkäästi!

 14. SaaraS sanoo:

  Ihanan näköinen koti! <3
  Naulakammoiselle tiedoksi, meillä on ainakin toiminut hurjan hyvin nämä
  http://www.clasohlson.com/fi/Taulukiinnike-Command/Pr349529001

  • ia ia sanoo:

   Kiitsa ^_^ Mä uskaltauduin laittamaan noilla tuon kellon seinälle, tauluja en oo vielä uskaltanut.. :D

 15. Jenska sanoo:

  Tykkään kasveista, mut en niiden kastelemisesta (enkä siitä et meidän kissat syö ne kumminki). Ni siks mä äimistelen vaa,et miten sä et sekoile noiden kastelemisten kaa ku sul on noit sen seittemää eri sorttia..? Mä en ees erottais noit toisistaan saati et muistaisin miten niit piti kastella!

  • ia ia sanoo:

   No siis toistaiseksi oon kastellut niitä aika fiilispohjalla, kuka nyt näyttää milloinkin vettä tarvitsevan :D Tosin nyt kun täällä on entisen viiden lajin sijaan kahdeksan (unohdin listasta palmuvehkan!) niin vois alkaa jo merkkailla vähän kalenteriin että kuka niistä ois vailla milloin mitäkin :D

 16. Kirsi sanoo:

  Hei, tuo Habitatin kello alkoi heti kiinnostaan…Ostitko sen sieltä myymälästä vai mistä, sanoit että vielä alennuksen kanssa? Niiden nettisivuille ei ainakaan nyt pääse, siis verkkokauppaan. Kiitos kivasta blosgista, tykkään lukea sitä ja sulla on tosi ihania värikkäitä kuvia aina, ei vain tule kommentoitua koskaan ; )

  • ia ia sanoo:

   Ostin ihan myymälästä! Siellä oli käynnissä muuttomyynti niin se oli muutaman kympin halvempi kuin normaalisti :) Käy kurkkaamassa vielä Keskuskadulla josko noita olisi! Voi kiitos itselles, ihana kuulla että tykkäät ^_^

 17. Minja sanoo:

  Mistä oot ostanu noita klipsukiinnikkeitä?

  Oot ihanan luova. Toi et keksit piirtää silmät kukkaruukkuun, tehä mietelause/lahjapaperitaulun jne. Ihailen! Onneks jaat hyviä ideoita. :)

  • ia ia sanoo:

   Klipsut on ikivanhat laatikon pohjalta löytyneet, mutta luulis että jotain vastaavia vois löytyä esim. Tigeristä tai Granitista! Voi kuinka kivasti sanottu, kiitos :)

 18. Taru sanoo:

  PS. Muista avaimet.

  Ihana idea hommata tommonen tussi. Mäkin haluan! Tuli heti inspis, että tommosen vois kehittää eteiseen. Oon pitkään halunnut eteiseen peilin vähän avartamaan käytävää, mutta mutta… ;)

  • ia ia sanoo:

   Tuolla tuskillahan voi kirjoittaa peiliinkin! Mars Granitiin tussiostoksille nyt ainakin :)

Kommentoi