keskiviikko 13. syyskuu 2017

vinkkejä helpompaan arkeen ja iisi vegepihviresepti

Kaupallinen yhteistyö: Fazer

Meikäläisen arkeen kuuluu ihan sitä perus nelkyttuntista työviikkoa, aamupainotteista mutta satunnaisilla iltavuoroilla höystettynä. Varsinkin uusien haastavampien työkuvioiden mukana stressi on meinannut hiipiä työpaikalta viime kuukausina kotiinkin asti, ja sitä mä haluaisin viimeiseen asti välttää. Fazer haastoi mut kaupallisen yhteistyön merkeissä jakamaan pieniä asioita, joilla ylläpidän omaa hyvinvointiani arjen keskellä. Tässäpä siis joitain juttuja, joilla mä koitan parhaani mukaan pitää huolta ittestäni ja jaksamisestani. Osa on niin ittestäänselvää perusviljakasvia ettei niitä periaatteessa tarvitsisi edes erikseen mainita, mutta jos havahdun itte siihen, että muistuttelen itseäni menemään ajoissa nukkumaan, niin ehkä sitä muistutusta vois kaivata joku muukin :D

fazer9

Nuku tarpeeksi. Niin hemmetin itsestäänselvä asia, mutta mistä mä laistan ihan naurettavan usein. Mutta kyllä sen huomaa työpäivän jäljiltä jos pohjalla on edellisyön kasituntinen yöuni versus se hädintuskin neljä: Jälkimmäisen jälkeen tarve päikkäreille on niin infernaalinen, että koko ilta menee sitten paripuolituntisten päikkäreiden jälkeen tokkurakoomassa saamatta mitään sen kummempaa aikaiseksi. Mulle 8 tuntia unta ennen aamuvuoroa tuntuu olevan ihan sula mahdottomuus, mutta jos 7 tai edes 6 tulee täyteen niin tuuletan! Ja vapaapäivinä nukun luvan kanssa kymppituntisia. (Niin, ja oon myös huomannut, että harvoin sitä aikavälillä 22-02 tekee mitään kehittävää. Ja ei, söpöjen kissanpentugifien kattominen instagramista ei ole kehittävää. Että sama olis vaan laittaa se puhelin pois.)

fazer11

Syö säännöllisesti. Mä en ikinäkoskaan jätä aamupalaa välistä (jos aamuisin ei maistu mikään niin kokeile helposti imaistavaa smoothieta), ja työpäivän jälkeistä nälkänotkahdusta ennen kunnon ruokaa estän heittämällä aamulla laukkuun vaikka edes ompun välipalaksi. Iltavuorojen jälkeen oon kotona vasta kymmenen jälkeen, jolloin ei oo hyväksi syödä mitään kovin raskasta, joten silloin meidän go-to iltapala on tuhdimmin täytetyt leivät.

fazercollage2

Postauksen kuvissa vilisee kotimaiset Fazer Siemenleivät, joissa kolmasosa jauhoista on korvattu siemenillä ja idätetyillä jyvillä. Sen ansiosta leivät on hyvän maun lisäksi terveellisepiä, erityisen ravinteikkaita ja runsaskuituisia ja ne ovat esimerkiksi hyvä proteiinin sekä Omega kolmosen lähde.

fazer4

Perus mozzarella-tomaatti-basilika toimii aina, tuhdimman version saa siivuttamalla väliin avokadoa. (Pikaopas täydellisen avokadon tunnistamiseen: Pehmeähkö siitä nupin kohdalta, ja jos nupin neppaa irti, niin alla on kellertävänvihreää. Ei kirkkaanvihreää eikä ruskeankeltaista!) Ja jos on ihan supernälkä, niin pyöräytetään leivän väliin nopeat vegepihvit ja tehdään niistä minihamppareita.

Iisit vegepihvit

 • 1 tlk mustapapuja
 • sipuli
 • 2 valkosipulin kynttä
 • reilu 1 dl kaurahiutaleita
 • (1 dl ruokakermaa)
 • ketsuppia/tomaattipyrettä
 • pari rkl öljyä
 • pari rkl soijakastiketta
 • jauhelihamaustetta
 • timjamia
 • yrttimausteseosta
 • suolaa&pippuria

Pilko sipulit ja kuullota pannulla. Soseuta sauvasekottimella pavut ja kaurahiutaleet (ja kerma, mutta ei välttämätön), sekoita joukkoon öljy, soijakastike, ketsuppia (tai tomaattipyrettä), mausteet sekä sipulit. Nosta taikinasta reiluja lusikallisia paistinpannulle, painele ohueksi ja paista pihvejä keskilämmöllä molemmin puolin n. 3-4 min tai kunnes ne saavat kauniin värin. 

fazer8

Hamppareiden ympärillä toimi parhaiten Fazer Siemenleivistä kauraversio, joka oli itseasiassa meidän molempien lemppari.

fazer6

Siemenleipää löytyy kolmea eri sorttia, kauran lisäksi ruis sekä gluteeniton (!) versio. Leipäpaketeista löytyyvä ”Parempi Leipä” -peukkusymboli merkkaa, että leivät on leivottu käyttäen vähemmän suolaa, vehnää tai jauhoja, mutta niiden tilalla on enemmän vihanneksia tai proteiinia (sama leima on esimerkiksi just niissä juuresleivissäkin).

fazercollage3

Syö hyvää. Vaikka me pyritään syömään terveellisesti (mitä itseasiassa nämäkin leivät tukee huomattavasti paremmin kuin pullahöttöranskis), niin silti maku ei ole koskaan se mistä lähdetään tinkimään. Mä en suostu syömään enää missään dieettipäissäni yhtään mehukeittoraejuustosettiä, vaan kaikkea voi syödä kohtuudella. Koska varsinkin kettumaisen työpäivän jälkeen ”hyvä ruoka, parempi mieli” on todettu niin toimivaksi filosofiaksi, että harkitsen jo sen tatuoimista itteeni latinaksi tai jotain :D

fazer5

Muista vitamiinit. Ainakin ne perus C:t, K:t ja muut kirjaimet tulee hoidettua aamuisin mustikoilla, mustaherukoilla ja puolukoilla joita heitän smoothieen, ja lisäksi sihisytän välillä ittelleni poretabletista C-vitamiinia. Pistän muuten täysin joka-aamuisen marjanmussuttamisen piikkiin sen, etten ole ollut vuosikausiin kipeänä, enkä oo ollut kahdeksaan vuoteen saikulla ainoatakaan päivää. Niin, ja tuoreena kasvissyöjänä koitan muistaa myös napsia B12 -vitamiinia (se vaikuttaa erityisesti muistin toimintaan joten ”koitan muistaa” -pun intended :D), jota ei oikein kasvikunnan tuotteista saa.

Revi jostain ittellesi ainakin lähes päivittäin zen -hetki, jolloin et ajattele työ- etkä kotimurheita. Mulle se on juoksulenkki läheistä lampea ympäri niin monta kertaa, ettei päähän mahdu mitään muuta kuin luurissa huutava musiikki (mielialan mukaan joko hilpeämpää poppia tai sitten aggressiivista räppiä), tai bullet journaliin kirjoittelu.

fazer13

Älä ota sitä vakavasti. Mun eteisen muistitaulussa lukee tällä hetkellä:

Muista

 • avaimet
 • lompakko
 • eväät
 • hengittää.

Niillä pääsee jo pitkälle!

fazer3

Mikä on sun ykkösvinkki arjessa jaksamiseen? Kerro se kommenttiboksissa ja oot mukana Fazerin tuotepaketin arvonnassa! Arvonta päättyy 20.9. ja arvonnan säännöt löytyy täältä.

Saatat pitää myös näistä:

65 Responses to “vinkkejä helpompaan arkeen ja iisi vegepihviresepti”

 1. szz sanoo:

  Aika samoilla linjoilla mennään. Tärkeimmät mulle on uni, terveellinen ruoka ja jooga (edes vartti päivässä pitää mun pään kasassa). Sit bonarina jakso tai pari jotain hyvää sarjaa ja ystävien treffailu.

 2. Iina / MouMou sanoo:

  Ai rehellisesti? KAHVI! :D

 3. Minttu-Maaria sanoo:

  Juurikin tuo riittävä uni ja aamu-sekä iltapäivä kahvi vievät pitkälle :)

 4. Hanna sanoo:

  Itseänikin kiinnostaisi kasvissyönti enenevissä määrin. Toinen puolisko on vaan hyvin vastakkaista puolta, että makkarat ja varsinkin punainen liha maistuisi hänelle vaikka joka päivä… Oisko sulla (tai jollain muulla kommentoijalla) vinkkejä siihen, kuinka saada poikakaveri suostumaan edes kokeilla kasvisvaihtoehtoja? Itsellä ei oo kasviskokkailusta niin kauheasti kokemusta, että lopputulos on hyvin vaihtelevasti tosi hyvää tai sitten jotain muuta…

  • ia ia sanoo:

   No alkuun on helpoin korvata jauheliha esimerkiksi valmiiks maustetulla nyhtiksellä (se tomaattijuttu on ainakin hyvää kaikissa pastakastikkeissa), tai soijarouheella/quornilla! Äläkä kerro sille korvaamisesta, niin ei ehdi olla ennakkoasennetta ennen kuin se maistaa :D Jos käytät maustamatonta lihan korviketta niin muista maustaa se oikeesti reilusti niin ei tuu mautonta :) Ja pistä se kattomaan Netflixistä Cowspiracy ja Youtubesta Carnage (https://www.youtube.com/watch?v=UqxoHnpAENM), niillä ainakin ajautui tämän talouden mies kasvissyöjäksi ja alkoi kummasti kiinnostaa niiden kasvisruokien kokkaaminen :D Mä lupaan postailla tänne lisää kasvisruokareseptejä, mutta kurkkaa pari postausta alaspäin missä postasin pastakastikkeesta, siellä kommenttiboksissa tuli hyviä iisejä kasvisruokavinkkejä!

 5. Pipsa sanoo:

  Riittävä yöuni on ykkönen ja kakkonen on aamiainen :)

 6. Emzi sanoo:

  Tarpeeksi vettä ja hyvä aamupala :) niillä pärjää pitkälle.

 7. Amelie sanoo:

  Mun ykkösvinkki on liikunta, kaikessa muodossaan ja vaikka vaan vähän aikaa kerrallaan. Joka päivä kuitenkin jotain…

 8. sarah sanoo:

  Motto: älä nuku elämäsi ohi!

 9. Linsku sanoo:

  Kaikki postauksessa mainitut oli tärkeitä ja lisäks vielä esim.kavereiden merkkaaminen söpöihin corgivideoihin. Ja kahvi!!

 10. -R sanoo:

  Pakko aika tylsästi todeta että itseä auttaa arjessa aikalailla kolme simppeliä asiaa :

  1.) no se KAHVI :D
  2.) oma miehenturjake ja
  3.) kissat ! :D

 11. nennnii sanoo:

  Riittävät unet ja hyvä ruoka! :)

 12. Maija sanoo:

  Nuku riittävästi, ulkoile ja tapaa ystäviä.

 13. Rose sanoo:

  Minun jaksamistani tukee ehdottomasti runsas liikunta ja hyvä (kasvis)ruoka! Kiitos muuten huipusta ideasta yhdistää tuo Fazerin leipä ja burgerit, lähtee kokeiluun! :)

 14. Juhanna sanoo:

  Liikunta! Joka päiväinen oma hetki urheilun parissa, oli se sitten salitreeni, jumppa tai kävelymetsässä pitää minut virkeänä ja energisenä. Ilman urheilua en jaksaisi :)

 15. papu sanoo:

  Kyl se taitaa niin olla että kliseet on syystä kliseitä! Oon ite ihan täysin käyttökelvoton ilman hyviä yöunia, nukun melkeen poikkeuksetta päikkärit jos yöunet jää alle 7 tuntiin. Hyvänä kakkosena tulee (monipuolinen) urheilu: tennistä, joogaa, pyöräilyä, salilla käymistä. Liikun myös kaikki välimatkat satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta pyörällä, mikä etenkin aamusin piristää kun saa edes vartin verran raikasta ilmaa ja kroppaan liikettä! :)

 16. Tanja sanoo:

  Olen introvertti, ja en pysty elämään ilman rauhallista hetkeä päivässä, jolloin saa rentoutua ja upota omiin ajatuksiin. ASMR-videot on ihanan rentouttavia nukkumaan käydessä:)

 17. Aux sanoo:

  Lukeminen, mieluiten ennen nukkumaanmenoa. Ja epäterveellinen herkku coca-cola :D

 18. Salkko sanoo:

  Yksinasuvalle ystävät ja muut läheiset on tärkeä voimavara! Joskus aikataulut ei osu yksiin, mutta niinä päivinä yritän muuten vain mennä ihmisten ilmoille. Pelkästään ihmisten ympärillä olo ja tuijottelu (ei creepyllä tavalla :–D) vaikka kahvilassa antaa mulle virtaa!

 19. Sini sanoo:

  Teen epäsäännöllistä vuorotyötä ja tärkein vinkki pitää mieli virkeänä on lepo. Kunnon aivot narikkaan hömppää netflixistä tai päiväunet koiran kanssa niin taas jaksaa :)

 20. Saija sanoo:

  Liikunta auttaa jaksamaan! :-)

 21. Katariina sanoo:

  Uni, ilman kunnon yöunia ja täyttävää aamupalaa ei mikään tule onnisumaan päivällä. :D

 22. Laura sanoo:

  Ehdottomasti säännöllinen syöminen! Miten voikaan olla niin, että ne ruokailuvälit voi venyä yli viistuntisiksi?! Ja sit miettii kun olo on kehno ja kaikki ketuttaa.

 23. Noora sanoo:

  Liikunta! Ja tietenkin rentoutumishetket ja hyvällä ruualla hemmottelu aina välillä :)

 24. sannero sanoo:

  Oma matrani on nuku hyvin (oon aamuvirkku ja parasta on mennä illalla ajoissa nukkumaan ja herätä vapaapäivänäkin seiskaan mennessä), juo runsaasti vettä ja jos voit kävellä jonnekin auton sijaan, kävele. Oon huomannut et turhan usein mennä viipotan autolla, kosk ”kiire-kiire-kiire” vaikka just käveleminen on mulle se päivän ”zen-hetki”, jolloin en stressaa mistään mitään

 25. qonns sanoo:

  Oma vinkkini arjessa jaksamiseen on ehdottomasti kahden u:n kombo eli uni ja ulkoilu! Hyvä uni pyyhkii huonon päivän ja ulkoilu kirkastaa pään, oli kyseessä vaikka vain kävely kauppaan tai töihin :)

 26. Suvi sanoo:

  Moikka! Kiitos kivasta blogista! Minkä takia alunperin innostuit kasvisruokavaliosta ja aloit karsia lihaa pois? :)

  • ia ia sanoo:

   Katsottiin Netflixin Cowspiracy ja Youtubesta Carnage (https://www.youtube.com/watch?v=UqxoHnpAENM), noistapa se viimeinen niitti lasahti :)

   • Suvi sanoo:

    Cool! :) Mietin vaan kun maitotuotteiden ostaminen tukee myös lihantuotantoa ja on eläimille tosi epäinhimillistä… youtubessa on muuten yks aivan loistava video tähän liittyen, ”The Best Speech You Will Ever Hear”, eläinaktivisti Gary Yurowskin luento!! :) ISO suositus!

    • ia ia sanoo:

     Joo mä tiedostan kyllä maitotuotteiden hankaluuden! Oonkin korvannut ne jo aika pitkälle soija- ja kauramaidolla, mutta tosiaan jonkun verran tulee vielä juustoa syötyä.. Eiköhän niistä luopuminen oo sit se seuraava askel :) Kiitti videosuosituksesta, tuota oonkin tainnut jo jonkin matkaa katsoa!

 27. Saarai sanoo:

  uni, hyvä ruoka ja ulkoilu on kyllä ehdottomasti ne tärkeimmät jutut, joiden avulla pääsee jo pitkälle! itselleni on myös ihan supertärkeää, että aamu starttaa riittävän hitaasti ja ilman kiirettä. huono aamu voi helposti tietää huonoa mieltä koko päivälle, joten piiitkä aamupala ja rauhallinen käynnistys päivälle on yksi tärkeimmistä nikseistä arjesta selviytymiseen :)

 28. mennika sanoo:

  Mun arki on itsessään niin epäsäännöllistä ja vaihtelevaa työn takia, että oikeastaan se itsessään jo auttaa jaksamaan :D Esimerkiksi seuraavan 2,5 viikon aikana mulla on tasan yksi aamuvuoro ja muut iltaa – mikä tarkoittaa omalla kohdallani väistämättä sitä, että kukun hereillä yömyöhään ja nukun myöhään. En pode tästä mitään huonoa omaatuntoa, koska seuraava lista voi olla huomattavasti aamupainotteisempi.
  Mutta omat vinkkini arkeen ja sen kestämiseen: hyvä kahvi (kuten täällä mainittu monta kertaa jo), liikunta (itsellä päivittäin 1-2 lenkkiä koiran kanssa), spa-hetki keskellä viikkoa (hiusnaamioo, kasvonaamio0 ja mitä kaikkea kroppaan vaan niin paljo ku mahtuu), irrottautuminen omasta elämästä (jakso hyvää sarjaa tai kirjan lukemista) ja itselleni ehkä se tärkein: varaa aikaa kauppareissuun! :D Mikään ei oo ärsyttävämpää käydä kiireessä ruoka-ostoksilla, kun unohat ottaa asian x hyllystä, joka onkin jo toisella puolella kauppaa ja sitte on kaikki kylän mummot liikenteessä samaan aikaan ja pahimmillaan kauppakin vielä remontissa. Se kun saa rauhassa pällistellä menemään, vaikka tietäiskin tasan tarkkaan mitä ostaa, on itselleni ehkä rentouttavinta ikinä :D

 29. Ootpoot sanoo:

  Kyllä se on nukkuminen. Oon todennut monta kertaa, että maailmassa olisi paljon enemmän asioita hyvin, jos vaan muistaisi nukkua silloin kun väsyttää. :)

 30. anna s. sanoo:

  Lepo ja oma aika :)

 31. Irma sanoo:

  Hyvä ruoka ja kevyt liikunta. Ja pakko myöntää, että läheisyys ja halit!

 32. Mari sanoo:

  Kahvi pitää minut liikkeessä :) Koitan päivittäin ehtiä ulkoilemaan edes hetken yksinäni ja niin, ettei se ole vain kiireellä paikasta toiseen siirtymistä. Jos en varsinaisesti lenkille ennätä, niin kierrän edes lähikauppaan pidempää lenkkiä. Ulkoilu ei siis ole välttämättä mitään metsässä kävelyä, vaan hetki ihan vaikka meidän lähiön ruskan värejä ihastellen. En ole mikään ulkoilija- tai lenkkeilijätyyppi, mutta olen huomannut, että hetki yksin ulkona on jotenkin rauhoittavaa.

 33. E~ sanoo:

  Oma aika on se kaikista tärkein, että on välillä ihan hiljaa ja rauhoittuu :)

 34. Susanna sanoo:

  Ite oon kans huomannut että en meinaa jaksaa jos nukun liian vähän. Etenkin kun mä tarvitsen päälle 8 h että toimin :D
  Toinen tärkeä mulla on aivojen nollaus. Parhaiten se mulla onnistuu urheilemalla, koska siinä ei ehdi ajatella ”mitä kaikkea pitäisi tehdä”.

 35. Hilmukka sanoo:

  Mua auttaa jaksamaan käsityöt, inspiraatiosta riippuen joko vaatteiden ompelu lapsilleni tai neulominen. Nyt neulepuikot sauhuaa sukkia, koska kohta on joulu ;) Jos mulla joskus on hetkiä kun käsityöt ei nappaa niin ei kyllä silloin nappaa mikään muukaan. Käsitöiden tekeminen auttaa jäsentämään ajatuksia tai nollaamaan pään totaalisesti.

 36. Tytti sanoo:

  Tottakai perus ruoka, lepo, ulkoilu, ja kahvi auttaa jaksamaan, mitkä on jo mainittu.

  Mutta näiden lisäksi mulle antaa energiaa käsityöt. Yleensä koko ajan tekeillä on useampikin projekti, neuloen tai virkaten. Neulon missä vaan: oppitunneilla (auttaa oikeasti keskittymään, ja lieventää ahdistusta jos on tyhmä oppitunti), bussissa (ei enää tunnin kotimatka ärsytä), tv:tä katsellessa, frendien kanssa kahvilla – parhaimmillaan jopa bileissä. Lanka ja puikot on mulle henkireikä, on ihanaa nähdä kuinka omista käsistä syntyy jotain tosi kaunista. Ja koska tosiaan niitä sukkia ja lapasia syntyy ihan liikaa omaan käyttöön, frendit on aina onnellisia kun kiikutan niille uunituoreen sukkaparin :)

  Oon seitsemäntoistavuotias, henkiseltä iältäni mummo, ja se tekee mut onnelliseksi!

 37. Anna-Kaisa sanoo:

  Liikunta, riittävä lepo ja rentoilu. Siinäpä mun tärkeimmät asiat arjen keskellä jaksamiseen. :)

 38. hilkka sanoo:

  Riittävä uni ja terveelliset elämäntavat :)

 39. Sukkia sanoo:

  Ystävät <3

 40. Siinatar sanoo:

  Liikunta ja riittävä lepo. Mukaan kivaan arvontaan =)!

 41. ilana sanoo:

  Samoja itseensäpanostamishommia täälläkin, lisäisin listaan vielä ihanat ystävät. Monin paikoin nämä ihanuudet tosin tulevat sabotoineeksi listan paria kohtaa mm. syöttämällä epäterveellisen herkullisia asioita tai jakamalla verkon yli niitä ihania kissavideoita ja maailman hauskoimpia giffejä yötä myöden :)

 42. Laura sanoo:

  Ihan ykkösvinkki on juurikin riittävä uni! Itelläki nukkumaanmeno tuppautuu venymään, oon niin yökyöpeli että piristyn siinä iltaysin aikaan, mikä ei totisesti oo hyvä kun töihin täytyy herätä joka päivä varttia vaille seiska. Mutta jos yöunet jää lyhyiks niin sitten vaan pikapäikkärit töiden jälkeen paikkaa tilannetta ees sen verran että ei murise kanssaihmisille turhasta :)

 43. Oona sanoo:

  Tärkeitä juttuja mulle arjessa jaksamiseen on uni, säännölliset ruoka-ajat ja kuntosalitreenit!

 44. Sanna sanoo:

  Otan aina ennen treeniä kupin kahvia ja istuskelen rauhassa 10 minuuttia. Ja nyt PT:n opastuksella riittävä ravinto ja lepo.

 45. Kaesa sanoo:

  Yhteen asiaan keskittyminen. Jos on miljoona deadlinea edessä, katsoo mikä on se kaikista tärkein ja deadline lähimpänä. Sit keskittyy siihen kunnes se on tehty. Ja se hengittely ja mantra ”this too shall pass” :D

 46. minttu47 sanoo:

  Raitis ilma!

 47. Hiisukas sanoo:

  Pienten lasten äitinä vastaan ”hetki aikaa hengähtää/keskittyä yhteen asiaan kerrallaan”.

 48. Tanja sanoo:

  Yötyöntekijänä tiedän, että riittävä uni on kaiken perusta. Hyvin nukuttujen unien jälkeen jaksaa miettiä syömisiään, juomisiaan ja liikkumista. Liian vähäiset unet sekoittavat elimistön hormonitoiminnan. Ruokahalu kasvaa, ei jaksa liikkua, ei tavata muita ihmisiä tms. Palauttavan unen merkitystä ei voi sanoin selittää.

 49. Vea sanoo:

  Kahvi, kissan silittely ja edes hekti omaa aikaa joka päivä.

 50. Riikka sanoo:

  Kyllä se uni on! Oon muuten tosi huono syömään aamiaista, mutta olen syksyn tavoitteeksi laittanut sen, että söisin edes vähän jotain aamulla.

 51. Olppa sanoo:

  Hyvä vinkki, jonka alkuperää en yhtään muista – kannattaa tehdä joka päivä jotakin kivaa ja ihan itseään varten. Ikään kuin hemmotella itseään, edes pienellä asialla joka päivä. Kylläpä tuntuu hyvältä jos on ollut rankka päivä – käy saunomassa, tekee kasvonaamion, ostaa jonkun erikoishedelmän, tekee juhlavamman illallisen kynttilänvalossa (puolisokin tykkää).. mitä nyt keksii, nää tuli ekana mieleen :D Pointti on siinä, että pienikin asia piristää.

 52. Emssu sanoo:

  Riittävä lepo, monipuolinen ja terveellinen ravinto, mielekäs liikunta ja rentoutuminen (hyvä tv-ohjelma/sauna yms) :) ja sosiaaliset suhteet!

Kommentoi