maanantai 11. joulukuu 2017

eka joulu ilman lihaa

Havahduin vasta hetki sitten siihen, että tämä on mun eka joulu ikinä ilman lihaa. No oho. Atria haastoi mut kaupallisessa yhteistyössä pohtimaan mun jouluruokaperinteitä ja samalla havahduin itsekin puntaroimaan, että tuleeks sitä joulua nyt sitten ilman sitä kinkkua.

Meidän joulupöytä on kotona ollut aina melko perinteinen ja siinä on monta palasta, joita ilman joulu ei vaan maistu samalta. Siinä on pakko olla laatikot, rosolli ja vaaleanpunainen kermavaahto, nyrkkirieskaa, lohta, perunoita ja kastiketta, ja liha jonka kyljessä on uunissa paistettu herneitä ja luumuja. Yksikin jos jää pyhästä kahdeksitoistakosta (?) puuttumaan niin joulu on peruttu. Paitsi että, tänä jouluna liha tulee olemaan se, joka jää ekaa kertaa ikinä pois siitä pyhästä haarukkakuormallisesta, johon täytyy aina saada lastattua pikkuisen kaikea. Siis ihan kaikkea. (Jep, etenkin eka suupalan täytyy olla semmoinen ihan levottomankokoinen christmas in my mouth :D) Mä en usko että lihan haarukasta poisjättäminen tulee loppujenlopuksi edes tekemään mitään kovin suurta eroa lopputulokseen varsinkin, kun siinä ympärillä on vieläkin ne vajaa tusina muuta lempparimakua.

jouluruokii2

Meillä ei oo koskaan taidettu tehdä jouluisin esimerkiksi laatikoita alusta asti itse, vaan mamma tuunaa valmislaatikot uunin kautta lisäämällä niihin kermaa ja vähän voita. Mä päädyin ottamaan ihan pikkuriikkisen varaslähdön joulumakuihin ja kokeilemaan ittekin joululaatikoiden tuunaamista, tosin lisäsin mukaan kerman lisäksi hieman jouluisia mausteita ja aii että tuli mehevänmakuisia. Atrian Bravuuri -laatikot oli mulle entuudestaan tuntemattomia, ja erityisesti bataattilaatikkoa vois testata uutena tulokkaana jouluaattonakin!

jouluruokii8

Tuunattu porkkanalaatikko

 • 400 g Atria Paistovalmis Bravuuri porkkanalaatikkoa
 • 1 dl kermaa
 • 1 rkl tummaa siirappia
 • 1/4 tl muskottipähkinää
 • mantelirouhetta

Sekoita porkkanalaatikkon joukkoon kerma ja mausteet. Painele laatikon pintaan haluamasi kuviointi lusikalla ja ripottele pinnalle mantelirouhetta. Paista 150 asteessa 35 minuuttia.

Tuunattu lanttulaatikko

 • 400 g Atria Paistovalmis Bravuuri lanttulaatikkoa
 • 1 dl kermaa
 • 1/4 tl inkivääriä
 • korppujauhoja

Sekoita lanttulaatikkon joukkoon kerma ja mausteet. Painele laatikon pintaan haluamasi kuviointi lusikalla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 150 asteessa 35 minuuttia.

Lisäksi heitin ylimääräisen porkkanalaatikon kokeeksi piirakkaan. Aika hyvin toimi yhteen makeahko porkkana ja suolainen feta! Atrian Joulu-sivulta löytyy muuten varsin testaamisenarvoisia reseptejä joulunajan kokkailuun.

atria11

Jouluinen porkkanafetapiiras

 • valmis piirakkataikinapohja
 • 250 g Atria Paistovalmis Bravuuri porkkanalaatikkoa
 • 200 g Feta-juustoa kuutioituna
 • 2 sipulia
 • 2 rkl hunajaa
 • 1/4 tl kanelia
 • 1 tl suolaa
 • 1 prk kermaviiliä
 • 1 kananmuna
 • persiljaa

Paista pannulla öljyssä silputut sipulit, ja lisää joukkoon porkkanalaatikko. Lisää mausteet ja hunaja. Anna seoksen jäähtyä hieman, ja lisää sen jälkeen joukkoon kermaviili sekä kananmuna. Painele sulanut piirakkataikinapohja piirakkavuokaan, ja kaada päälle täyte. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja kauniinvärinen. Silppua koristeeksi persiljaa.

jouluruoka1

Onko siellä muuten muita suht varhaisheränneitä kasvissyöjiä, miten aiotte kiertää kinkun? Korvata jollain vai jättää vain kylmästi pois? Niin ja mun on pakko saada tietää, että onko jonkun muunkin jouluruokalautasella luumut ihan must! Mua häiritsee kun en oo koskaan vieraissa joulupöydissä niihin törmännyt :D Voi oispa jo joulu ja mun ruuantäyteinen pieni neljän päivän joululoma <3


Saatat pitää myös näistä:

40 Responses to “eka joulu ilman lihaa”

 1. Mantu K sanoo:

  Hei mulla on kans tää joulu eka joulu vegenä! Meillä ei tosin kinkkua (tai perinteisiä jouluruokia muutenkaan) ole ollut muutamaan vuoteen. Sisko ja sen mies on vegaaneja, joten liha-mutta-ei-kuitenkaan-liharuokia tulee syötyä aika usein, viimeksi itsenäisyyspäivänä vegaanista karjalanpaistia. Itse ratkaisen joulupöytästressin (niinkuin sellaista itselläni olisi :-D) lähtemällä kaverin kanssa laivalle. Joulubuffa ja aattona joulu-stokis ehkä menee joulusta.

  Ps. Jäin vähän liiaksi pyörittelee tota ”kahdeksitoistakosta”, kunnes keksin. Se on tusina!!! : -D

  • ia ia sanoo:

   Eikä mikä kelmi karata joulua laivalle :D No mutta ihana mennä valmiiseen pöytään eikä tartte muutenkaan stressata mitään ylimääräistä! Mitä karjalanpaistissa oli muuten ”lihana”..? Hahah repesin tolle tusinalle, huomaa että ei aivot ehkä käyneet ihan täysillä kun tuon kirjoitin :,D

   • Elina sanoo:

    Mutta olihan se tusina mainittuna tuossa muutama lause myöhemmin :-D itse nimittäin jäin ihan samalla tavalla pohtimaan, että olisiko parempaa sanaa, ja siinä se sitten oli!

    • ia ia sanoo:

     Haha aijaa, ehkä mulla oli sittenkin joku ajatus mukana? En enää pysy perässä omissa jutuissani vissiin

 2. Iines sanoo:

  Itse (kymmenen vuotta kasvissyöjänä ja kolme vuotta vegaanina) olen taipuvainen ajattelemaan, että joku lihamainen korvike täytyy joulupöydässä olla! Itse olen yleensä käyttänyt jalotofun kylmäsavutofua (toimii paistettuna ja ei-paistettunakin) mutta kiinnostaisi kyllä joku vuosi ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä itse seitankinkku! https://chocochili.net/2008/12/vegaanin-joulukinkku/ <--- tossa on ainakin ihan lupaavannäköinen ohje :) Tosi hyvä idea muuten tämä laatikoiden tuunaus, jostain syystä ei ole itsellä käynyt ikinä mielessäkään ett niihin voisis itsekin lisäillä jotain :'D

  • ia ia sanoo:

   No tuo seitan-kinkkuhan menee ainakin ulkonäkönsä puolesta täydestä! Vitsit, melkein tekis mieli antaa sille mahdollisuus. Mutta jos en tänä jouluna tee ryhtiliikettä niin ainakin tuota tofua vois ostaa :) Haha joo noiden laatikoiden tuunaaminen oli ihan äärettömän helppoa, suosittelen testaamaan!

 3. Pepa sanoo:

  Siis tää on semmonen aihe kyllä joka vuosi joka nostattaa omaa verenpainetta, ja tää ei oo nyt kritiikkiä sulle.

  Oon ollu 12v kasvissyöjä ja kinkkuun en oo koskenut ikinä koska en oo tykännyt. Ja joka ikinen joulu, siis joka ikinen, kysytään useaan otteeseen että mitäs sinä nyt syöt sitten jouluna? Ja aina ihmettelen tuota kysymystä. Joulu on nimenomaan Suomessa se AINOA aika vuodessa kun pöydästä löytyy oikeasti hyvää kasvisruokaa ja valikoimaa riittää, eikä tarvi haarukoida mitään oksettavia mauttomia gratiineja ja kiusauksia niinku yleensä. Syön myös kalaa joten senkään puitteissa en jaksa ymmärtää tuota ihmettelyä. Onko kinkku siis ainoa jouluruuaksi laskettava asia? En oo nähnyt vielä yhtään joulupöytää jossa olis ollut pelkkää kinkkua. Onneksi :D

  Ah, en malta oottaa riisipuuro- ja torttu- ja laatikkoövereitä :D ikean joulubuffa piti käydä jo imuroimassa :D *facepalm*

  • ia ia sanoo:

   Hyvä pointti muuten! :D Tätä postausta kirjottaessa hahmotin itsekin että miten hitsin iso osa niistä must have -ruuista on lihattomia, en tiedä miks se kinkku nostetaan aina niin suurelle jalustalle :D Ja aiii että miten unohdinkin riisipuurot ja joulutortut!! Oliko Ikean joulubuffa hyvä? :)

  • Suvi sanoo:

   Miten sä oot kasvissyöjä jos syöt kalaa? Tai siis onks kala kasvis? :D

   • ia ia sanoo:

    Hei hups joo syön siis satunnaisesti kalaa! :D se on vähän semmonen grey area mulle etten tiedä mitä termiä pitäis käyttää jos ei muuten syö lihaa..?

 4. anni sanoo:

  Jättää kylmästi pois

 5. Tiia Aa. sanoo:

  Täällä yksi toinen luumufani – mummin ja vaarin joulupöydässä on aina luumuja! Niitä ei saa jättää pois :D

 6. Hewwoli sanoo:

  Ite oon joka joulu syöny tasan yhden siivun kinkkua, koska isä on niin isolla työllä ja rakkaudella sitä paistanu. Ainut liha, mikä on ollu mulle must on kuivattu poro, mutta eipä sitäkään oo ollu pariin vuoteen joulupöydässä kalliin hinnan takia. :D Mutta luumut oon aina napannu itelleni sieltä kinkun ympäriltä!

  • ia ia sanoo:

   Aaw, iskä on varmasti mielissään :) Monelle tuo riista on kyllä poikkeus just sen eettisemmän puolen takia, itse en vaan sen mausta oikein välitä. Jes luumut best! :D

 7. salla sanoo:

  Tää on mun ensimmäinen joulu ihan vegaanina (viime jouluna söin vielä kalaa), joten samoja asioita oon tässä pyöritellyt. Laatikoista on toki helppo tehdä vegaanisia, mutta ei kyllä mitään hajua, millä sitä tavallaan ”korvais” lihan! Kauhulla jo odotan niitä sukulaisten ”maistahan nyt tätä kinkkua” -kehotuksia, niitä sai kuulla jo viime jouluna…

  • ia ia sanoo:

   Voi ei, mä voin niin kuvitella, ”etkö nyt yhtä siivua kuitenkin haluais ottaa??” :D Kurkkaa ihmeessä toi seitan-kinkku minkä joku täällä vinkkasikin!

 8. Aliisa sanoo:

  Ai vitsi.. tuo piiras kuulostaa hyvältä!!! :-)

 9. Maija sanoo:

  OLen lihansyöjä, mutta en ole oikein ikinä tykännyt kinkusta. Joulupöydästä poimin aina ensin laatikot, kalat ja rosollin.

  • ia ia sanoo:

   Joo mä en ymmärtänyt lihansyöjänäkään sitä kinkun tärkeyttä, mulle paljon isompi asia olis ollut vaikka just sen rosollin puuttuminen joulupöydästä kuin kinkun :D

 10. Minja sanoo:

  Mahtavaa että oot jättäny lihan pois! :) Mä tein viime vuonna tofukinkkua, mut se ei jostain syystä oikeen onnistunu. Tänä vuonna kokeilen sienillä, purjolla ja kastanjoilla täytettyä seitankinkkua aprikoosi-pinjansiemenkuorrutteella. Kuulostaa ainaki fancylta! :D Löysin reseptin uusimmasta vegaanikeittiö-lehdestä.

  • ia ia sanoo:

   No huhhuh, nyt kuulostaa jo niin next leveliltä että eihän tuo voi mitään muuta kuin onnistua! :D Tuu sit kertomaan että miltä maistui!

 11. Anna sanoo:

  Semmonen valmis seitanpaisti – lisää vain vesi ratkaisu toimii myös hyvin! Aiemmin myyty sika säkissä nimellä. Ainakin ruohonjuuresta ja vegekaupasta saa.

 12. Noora sanoo:

  Ihan huippua, että olet päättänyt jättää lihan
  Kasvissyöjän sijasta käyttäisin pescolakto-ovovegetaristia (tai jos tuntuu mahdottoman pitkältä :D niin edes pescovegetaristi) koska kasvissyöjille monesti keittiöt tarjoavat kalaa ja kun lakto-ovovegetaristi tai vegaani sanoo, että en syö eläimiä niin saamme kummaksuvia katseita ”aijaa, kyllä monet kasvissyöjät syövät kalaa kun eihän se li

  • Noora sanoo:

   …kun eihän se lihaakaan ole” no niin mutta ei kyllä kasviskaan

   • ia ia sanoo:

    Joo mä mietinkin että tälle on varmasti joku eksaktimpikin termi! :D Mutta itse pääsee usein helpommalla kun sanoo kasvissyöjä :) Haha, kommenttiboksilla on joku joulukiukku päällä :D

 13. Noora sanoo:

  Mikä tätä kommentointia oikein vaivaa :’D Söi puolet hymiöistä ja leikkasi kummallisesti kesken, että piti laittaa toinen kommentti…

 14. Emma sanoo:

  Tyttöystävän porukoilla oli viime jouluna seitania ja se oli kyllä ihan toimiva kinkunkorvike! Kinkku ei oo mullekaan ollu ikinä mikään must-juttu mutta kalaruuat on ollu lähellä sydäntä ennen vegeilyä. Niinpä ihastuin viime vuonna porkkalaan ja tein siitä jouluksi sellasen skagen-tyyppisen sörsselin johon tuli oatlyn fraichea, punasipulia, tilliä, sitruunaa ja porkkalaa + suolaa ja pippuria. Sitä aion ehdottomasti tehä tänä vuonna myös! Ja eilen pikkujouluissa oli aivan mieletöntä vege-”kylmäsavuporoa” joka oli ilmeisesti porkkalan tyyppisellä reseptillä tehty mutta punajuuresta ja siinä oli kyljessä piparjuuritahnaa ja kapriksia. Luulen että täytyy porkkalan ohella tehä satsi sitäkin jouluksi B—-)

  • ia ia sanoo:

   Ai vitsi, tuota porkkalaa olis hauska joskus maistaa! Tosin ei millään riitä energia sen itse tekemiseen :D Vitsit, mun pitäis tulla kuokkimaan sun joulupöytään!

 15. Tytti sanoo:

  Pidän itseäni (vielä) sekasyöjänä, mutta omat kokkailut tuppaa olemaan vahvasti kasvis/vegepainotteisia. Nyt onkin menossa tiukka lihaton kuuri, että saa jouluna sukuloidessa kinkkua kohteliaasti alas ilman huonoa omatuntoa.

  Vegaaniuteen siirtymistä olen jo vuoden päivät pyöritellyt mielessä, mutta aina se töppää siihen mummin hirvipaistiin tai savustettuun loheen. Joita onneksi saa syödä nyt joulun aikaan.

  • ia ia sanoo:

   Mulle taas vegaaniudessa tulee ekana vastaan juustot! Ei vaan pysty olemaan ilman :D Ihanaa ruuantäyteistä joulua sulle <3

 16. Heidi sanoo:

  Mä en ole enää vuosiin syönyt kinkkua, oon vaan kylmästi jättänyt sen pois. Luumut on ihan must! Itse en rosollista välitä, mutta vihreä salaatti kuuluu mun joulupöytään :)

  https://heidi-karoliina-a.blogspot.fi

 17. Noora sanoo:

  Meil on kans aina ollu luumuja! Ne on aivan ihania niin kinkun kuin laatikoiden kyljessä :) eli on meitä muitaki!

Kommentoi