tiistai 21. lokakuun 2014

kolme kertaa kurpitsaa

Halloween-teema jatkuu, nimittäin kurpitsajutuilla! Mä sain sunnuntaina vielä myöhäisen synttärilahjan, nimittäin veljeni oli lupautunut mun kanssa synttärilahjaksi kokkaamaan jotain hyvää, mun valitsemaa sapuskaa sekä jälkkärit vielä päälle. Aika ovela tyyppi, nimittäin ihan mainio synttärilahja! :D Mä sitten valitsin halloweenpäissäni meille raaka-aineeksi kurpitsan!

kurpitsa1

(Toivottavasti kellään muulla ei tuu vilunväristyksiä tuosta avatusta kurpitsasta: Jostain syystä tuo näyttä mun mielestä jotenkin tosi puistattavalta :D) Me meinattiin ensin ostaa semmoinen autenttinen kurpitsa, siis semmonen hervoton pallo mihin aina kaiverretaan se naama, mutta ajateltiin sitten tyytyä vähän pienempään versioon kuin se kymmenen kilon jööti. Napattiin sitten kaupasta mukaan tuo inhimillisemmän kokoinen myskikurpitsa (eli butternut squash)!

Kurpitsakokkaamiseen sain muuten alunperin idean ihanalta Iitanen-nimiseltä lukijalta, joka nakkasi kommenttiboksiin parit niin simppelinkuuloiset kurpitsavinkit, että tää keittiötunarikin uskaltautui niitä kokeilemaan! Kiitos siis Iitanen <3

Ekaksi me kuorittiin (no okei, veli kuori) youtube-videon opastuksella koko kurpitsan, ja siementen ja niiden ympärillä olevan möhnän uloslusikoinnin jälkeen alettiin pistämään kurpitsaa säpäleiksi! Ensiksi kuutioitiin siitä puolet, tarkoituksena tehdä kurpitsapastaa Iitasen ohjeella.

kurpitsa6

Kurpitsapasta

 • pastaa (taglietelle tai fettucini)
 • kurpitsaa (n. 300g eli parin nyrkin kokoinen palanen)
 • 1 sipuli
 • valkosipulinkynsi
 • n. 2 rkl sokeria
 • sinihomejuustoa (n.1/2 Aura-paketista)

 

Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää sokeri ja kuorittu ja peukalonkynnen kokoiseksi pilkottu kurpitsa. (Öljyn kanssa ei kannata säästellä, sillä kurpitsa imee itseensä sitä aika paljon.) Anna hautua kunnes kurpitsa on pehmennyt  ja keitä samalla pasta. Mausta kurpitsahöttö suolalla ja mustapippurilla.

Laita lautaselle ensin pastaa, päälle kurpitsamössö ja lopuksi hienonnettu sinihomejuusto.
kurpitsa4

Lopputulos: Yllättävän hyvä! Kurpitsa on raaka-aineena näemmä melko makea ja se vaatii kyllä reippaalla kädellä maustamista. Tuo aurajuusto tuossa päällä oli ihan ässä, ja sen kanssa ei päädytty säästelemään :D

Sitten jäljelle jääneestä kurpitsasta raastettiin pari mehevää kimpaletta, ja raasteesta tehtiin kurpitsamuffinseja! Muffareiden ohje on myös Iitasen linkittämä, ja ohje on alunperin Kinuskikissan porkkanakakun ohje, jossa siis porkkana on korvattu kurpitsalla ja kakun sijaan taikinasta tehtiin muffinseja. Puolitin ohjeen, ja tuloksena oli 8 muffaria (alla siis se puolitettu ohje). Kuorrutteen ohjeen puolestaan sovelsin itte ympäri nettiä löytyneistä tuorejuustokuorrutteista.

kurpitsa3

Kurpitsamuffinssit (8 kpl)

taikina:

 • 2 dl kurpitsaraastetta (me laitettiin vähän reilummin)
 • 1 appelsiinin kuoriraaste
 • 100 g voita tai margariinia
 • 1,5 dl fariinisokeria
 • 2 munaa
 • 1,75 dl vehnäjauhoja
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1 tl kanelia
 • 1 tl kardemummaa
 • 1/2 rkl vaniljasokeria
 • valkosuklaata (vapaaehtoinen)

 

kuorrutus:

 • 200 g maustamatonta tuorejuustoa (käytettiin Philadeplhiaa)
 • 50 g voita
 • pari rkl tuorepuristettua appelsiinimehua
 • silmämääräisesti tomusokeria (pari keskikokoista siivilällistä! :D)

Raasta kurpitsa hienoksi raasteeksi. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta sen kuori.

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Vaahdota voi ja fariinisokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita välillä mukaan jauhoja, jos vaahto muuttuu rakeiseksi. Lisää noin puolet jauhoista, välissä kurpitsa- ja appelsiinin kuoriraaste ja viimeiseksi loput jauhoista. Lusikoi taikina muffinsivuokiin, ja piilota joka kuppiin taikinan sisään pala valkosuklaata.

Paista muffinseja 200 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes pinta on muuttunut kullanruskeaksi. Varmista kypsyys tikulla. (Me käytettiin meidän muffinsintekovehjettä jossa ei oo haisuakaan lämpötilasta, mutta semmoset 25 min sai muffarit koloissaan olla! Ja huomhuom koska taikinan ohje on kakkua varten, niin muffinsit eivät juurikaan kohoa.)

Valmista kuorrute: Vatkaa yhteen huolellisesti tuorejuusto ja voi, lisää joukkoon vuorotellen vähän appelsiinimehua ja tomusokeria. (Kuorrutteen valmistaminen oli täysin silmämääräistä touhua, kunhan koostumus alkoi näyttää sopivalta niin lopetettiin sokerin lisääminen!) Pursota kuorrute jäähtyneiden muffinsien päälle.

kurpitsa5

Lopputulos: Aivan törkeän hyvää!! Muffarit maistuivat jostain syystä aivan porkkanamuffareille, eli siis aivan taivaallisille. Kakkutaikina tosin tarrasi vuokiin kiinni eikä juurikaan kohonnut (varmaankin just siksi kun ohje oli tarkoitettu kakulle), mutta näihin voi varmaan soveltaa mitä tahansa porkkanamuffinsien reseptiä ja vaan korvata porkkanan kurpitsalla.

Vihoviimeinen kurpitsakimpale sai sitten siivutuskohtalon, kun veli keksi testata vielä kurpitsasipsejäkin! Näihin sovellettiin tätä kotitekoisten sipsien ohjetta.
kurpitsa7

Kurpitsasipsit

 • kurpitsaa
 • öljyä
 • suolaa

Siivuta kurpitsa ohuiksi, tasakokoisiksi lastuiksi, ja painele lastut kuiviksi talouspaperilla. Sivele kurpitsaviipaleisiin molemmin puolin hitunen öljyä, ja aseta ne uuninpellille niin, ettei viipaleet mene päällekäin. Laita pelti uunin alatasoon, ja paista lastuja 175 asteessa 25 minuuttia tai niin kauan, kunnes lastut muuttuvat tummemmiksi ja ”rapeannäköisiksi”. Käännä lastut 15 minuutin paistamisen jälkeen. Mausta paistetut lastut suolalla. Anna lastujen levätä tovi ennen tarjoilua, jolloin lastut muuttuvat rapeammiksi.

Lopputulos: Aika pahoja :D  Osa sipseistä alkoi jo palaa, osa jäi lötköiksi, ja maku oli vähän outo.. Suurin osa jäi syömättä.

Mutta 2/3, ei paha!


Saatat pitää myös näistä:

7 Responses to “kolme kertaa kurpitsaa”

 1. Avatar henna sanoo:

  Hei kurpitsamuffinssit on ihan valtavan hyvä idea! Kurpitsasosekeitto on mun suurta herkkua, varsinkin kun sen maustaa kanelilla ja heittää päälle paahdettuja kurpitsansiemeniä. :)

 2. Avatar Minna sanoo:

  Oii, pitää kokeilla joskus ainakin kurpitsapastaa! :) Harmi vaan, että poikaystävä ei tykkää homejuustoista =/ Mutta minä senkin edestä eli kokeiluun menee!

 3. Avatar Iitanen sanoo:

  Jeeee!! Kiitos vain itsellesi! Hienoa, että reseptit on toiminu ja uskalsit kokeilla niitä :D

Kommentoi