keskiviikko 23. marraskuun 2016

3x gluteeniton pikaresepti

Pitkästä aikaa taas vähän ruoka-aiheista juttua! Tällä kertaa liittyen gluteenittomuuteen. Gluteenitonta ruokavaliota mulle on ehdotettu muun muassa yhtenä mahdollisena ratkaisuna iho-ongelmiini, mutta jotenkin oon kokenut sen liian vaivalloisena asiana kokeilla. Lisäksi tuo talouden toinen osapuoli on tosi ruokaherkkis, mutta siitäkin huolimatta meillä syödään normisapuskaa, vaikka se toiselle melko usein oireita aiheuttaakin.. Oon kamala vaimoke, tiedän!! Eikä tuo valkoisen vehnän ylenpalttinen puputtaminen nyt muutenkaan ihan hyvästä taida olla, vaikkei tässä mitään keliaakikoita oltaiskaan. Lähdinkin siis mielenkiinnolla Lidlin Free from gluten -kamppikseen tsekkaamaan heidän kasvanutta gluteenittomien tuotteiden valikoimaa ja kokeilemaan, että voisko tämmöinen gluteeniuntuvikko tehdä helppoja mutta gluteenittomia juttuja, vaikkei me mitään ruokahifistelijöitä ollakaan.

lidl8

Pakkasin Lidlin reissulta kauppakassiin Free from gluten -kauraleseiden, cornflakesien sekä brown bread mix-leipäjauhoseoksen lisäksi muutaman muunkin ainesosan, ja mä sain meille yllättävän iisisti kivan gluteenittoman jouluisen aamupalapöydän aikaiseksi. Luvassa siis kolme aivan naurettavan helppoa gluteenitonta reseptiä!

lidl4

Jouluinen smoothie

 • maustamatonta jugurttia
 • banaani
 • pakastemustikoita
 • luumukeittoa
 • Free from gluten -kauraleseitä
 • kanelia

Pilko banaani, heitä sekaan kourallinen jäisiä mustikoita ja reilu loraus maustamatonta jugurttia sekä luumukeittoa. Lisää joukkoon pari ruokalusikallista kauraleseitä ruokaisuutta lisäämään sekä reilu ripaus kanelia, ja surauta kaikki tehosekoittimessa sekaisin. Koristele muutamalla mustikalla, kauraleseillä ja kanelilla!

lidl3

Aii että, luumu ja kaneli -kombinaatio on kyllä yksi mun joululemppareista. Hyödynnä jääkaappiin jäänyt luumukeitto seuraavina päivinä puuron kaverina, naaaaaam.

lidl2

Gluteenittomat sämpylät

 • paketti Free from gluten Brown Bread -jauhoseosta (kuivahiiva tulee paketin mukana)
 • rypsi- tai oliiviöljyä
 • vettä
 • (Free from gluten -kauraleseitä koristeluun)

Kaikessa yksinkertaisuudessaan valmista leipätaikina paketin ohjeiden mukaisesti yhdistämällä jauhoseos, kuivahiiva, vesi ja öljy puuhaarukalla ja sekoittamalla taikinaa sähkövatkaimella 4 minuuttia. Ohje neuvoo kaatamaan taikinan öljyttyyn leipävuokaan kohoamaan, mutta mä pyörittelin taikinan sämpylöiksi. Gluteeniton taikina on aika tahmeaa, joten hieroin kämmeniin hieman oliiviöljyä ja sämpylöiden pyöritys oli paljon helpompaa. Kohota sämpylöitä liinan alla n. 30 minuuttia, lisää päälle hieman kauraleseitä ja paista sen jälkeen uunissa n. 20 minuuttia. (Vuokaleivän paistoaika oli ohjeen mukaan lähemmäs tunti, mutta mä tarkkailin sämpylöitä kunnes ne alkoivat vähän ruskistua ja tuntuivat kevyemmiltä. Varmistin vielä hammastikulla että ne olivat varmasti kypsiä ennen uunistaottoa.)

lidl7

Parhaimmillaan sämpylät on tuoreina ja lämpiminä, väliin voita, juustoa ja tomaattia! Ja miehelle leikkelettä, ei ne suostu syömään mitään ilman leikkelettä.

lidl5

Suklaa-cornflakekeksit ilman uunia

 • 300g suklaata (mä käytin reilun kaupan 70 % tummaa suklaata)
 • 1 dl natural maapähkinävoita
 • 6dl Free from gluten -cornflakeseja

Pilko suklaa pienemmiksi paloiksi, ja sulata se vesihauteessa. Lisää joukkoon maapähkinävoi ja sekoita seos tasaiseksi. Kääntele lopuksi joukkoon cornflakesit, kunnes kaikki ovat tasaisesti suklaan peitossa. Nostele ruokalusikalla taikina pieniksi keksikeoiksi leivinpaperille, ja laita keksit jääkaappiin, pakastimeen tai parvekkeelle kovettumaan. Säilytä keksit viileässä. Jälkiviisaana ainakin osan suklaasta olisi voinut korvata perinteisellä maitosuklaalla jotta kekseistä olisi tullut vähän makeampia, mutta tummasuklaiset keksit oli ihan taivaallisia vaniljajäätelön kanssa!

lidl11

lidl9

Jee, hyvävaimo-pisteet ansaittu tämän kattauksen jälkeen! Vaatimaton on kaunista, eiks ne niin sano :D Yllättävän iisiähän tämä gluteenittomuus-kikkailu ainakin aamupalan osalta oli: Kun vaan avasi silmät gluteenittomiin tuotteisiin ruokakaupassa, niin kyllähän noita Free from gluten -merkinnällisiä tuotteita näytti olevan ihan kivasti tarjolla. Lidlin hyllyltä varsinkin nuo oranssit pakkaukset oli harvinaisen helppo löytää. Ens kauppareissulla vois kokeilla vaikka tuota gluteenitonta pastaa, jota oon kuullut kehuttavan.. Lidlin gluteenittomista tuotteista voi lukea lisää osoitteesta lidl.fi/gluteeniton.

lidl1

Jos sieltä löytyy sattumoisin tamperelaisia joita gluteenittomat tuotteet kiinnostaa, niin Tamperetalolla pidetään nyt tulevana perjantaina ja lauantaina Gluteeniton elämä -messut, joilla myös Lidl on mukana gluteenittomilla tuotteillaan.

lidl10

Löytyykö sieltä puolen ruutua gluteenittomia? Onks teillä jakaa mulle (ja muillekin!) joku teidän helppo gluteeniton pikaherkkuresepti? Kaikkien postausta kommentoineiden kesken arvotaan Lidlin Free from gluten -tuotepaketti! Arvonnan säännöt täällä, arvonta päättyy 1.12.2016.

Yhteistyössä Lidl


Saatat pitää myös näistä:

48 Responses to “3x gluteeniton pikaresepti”

 1. Avatar emppi sanoo:

  Heipsan, täällä yksi gluteeniton! Tässä ohje mun jauhottomaan ja gluteenittomaan Nutellamuki-kakkuun. :) http://maistuumakialle.blogspot.fi/2016/11/jauhoton-nutella-mukikakku.html
  Hauskaa keskiviikkoa sinulle! :)

  • ia ia sanoo:

   Aa pakko kokeilla, näyttää niin herkulliselta! Miten sä saitkin tuon kohoamaan noin hyvin, mun mukikakut on jääneet visusti mukin pohjalle piiloon :D Kiitos kun jaoit resepti! (ps. aivan ihanannäköinen blogi sulla ^_^)

 2. Avatar mennika sanoo:

  Tämä nyt ei varsinaisesti ole ”pikaresepti” mutta tässä ois maidottoman ja gluteenittoman porkkanakakun ohjetta, joka on samalla myös blogini katsotuin postaus:
  http://allthemgoodthings.blogspot.fi/2016/03/maidoton-ja-gluteeniton-porkkanakakku.html
  Ps. en kestä taas kuinka söpöjä kuvia oot saanu aiheeseen liittyen! :)

  • ia ia sanoo:

   Porkkanakakku!! ♥o♥ Mun herkku, pakko ottaa resepti talteen! Kiitos paljon kuvakehuista, mä koen olevani niin tumpelo ruokakuvissa joten tämä lämmitti erityispaljon :D

 3. Avatar Lenna sanoo:

  Nam miten hyvännäköisiä herkkuja! Riisisuklaa on kans ihana gluteeniton herkku!

  • ia ia sanoo:

   Ai niin että korvaa nuo cornflakesit vaan riisimuroilla? Miten oon tämänkin herkun unohtanut! Nam :D

 4. Avatar ride sanoo:

  oma suosikki leipomus on gluteenittomat ja vegaaniset kauraleipäset: taikinaan sekoitetaan kaurajauhoja, (paahdettuja) kaurahiutaleita, erilaisia siemeniä (esim. paahdetut auringonkukan- ja kurpitsansiemenet), pellavansiemenistä tai chia-siemenistä tehty ”lima”, psylliumia, oliiviöljyä, suolaa ja haluteessaan mieleisiä mausteita (yrttejä tai vaikka raastettua porkkanaa). Paistetaan uunissa ja nautiaan lämpinänä voin / hummuksen / avokadon / muun päällysen kanssa :)

  • ia ia sanoo:

   Uu, kuulostaapa hyvältä! Ihanaa että jotkut osaa kokata suvereenisti kaikilla psylliumeilla ja chiasiemenlimoilla :D Goals!

 5. Avatar Noora sanoo:

  Täällä on yks herkkä vatsainen. Tällä hetkellä maidoton ja kotona aika pitkälti gluteeniton. Töissä vielä lounaalla vaan maidottomasti mutta oon harkinnu täysin omia eväitä niin sain sekä maidottoman että gluteenittoman. Huomaan selvästi pastasta ja leivästä että olo on turvonnu ja vatsa on ilmapallo.

  Käytän kotona esim. Gluteenittomia kaurahiutaleita ja itseasiassa mun mielestä toimii paremmin esim. tuorepuuroissa kun normi hiutaleet. Ne on jotenkin pehmeempiä ja isompia. Tuorepuuro lemppari on ehdottomasti banaani tuorepuuro johon tulee kaurahiutaleita, chia siemeniä, muussattu banaani, kanelia, kardemummaa ja mantelimaitoa..nam!

  • ia ia sanoo:

   Hui, kuulostaa haasteelliselta tuo kombo maidoton ja gluteeniton! Mutta kyllä sen varmasti olossa huomaa kun malttaa syödä oikeanlaista ruokaa :) Herkulta kuulostaa toi sun puuro, pakko testata!

 6. Avatar Vea sanoo:

  Mä oon tehnyt Valion ohjeella gluteenitonta kinkkupiirakkaa. Superhelppo ja -hyvä!

  http://www.valio.fi/reseptit/gluteeniton-kinkkupiirakka/

 7. Avatar Hanna sanoo:

  Täällä yksi keliaakikko. Juuri katselin ihottumasta turvonneita käsiäni ja kirosin heikkoa hetkeä, jolloin kävin ryöstöretkellä ukon Budapest-laatikolla. Kroppani vaatii viljatonta ja maidotonta, muutoin asun vessassa enkä saa hanskoja käsiin. Minulla on epätyypillisesti käsissa ilmenevä keliakiaihottuma, yleensä ihottuma ilmenee kyynarpaissa, polvissa ja kankussa. Sukuperima on voimakas, myos aidillani ja sisarellani on todettu tama. (a”a”kko”set hukkuivat…)

  • ia ia sanoo:

   Oi että, kuulostaapa ikävältä vaivalta! Toivottavasti oikea ruokavalio on tuonut helpotusta oireisiin. Budapestit on muuten mun suurimpia heikkouksia, ymmärrän kyllä ryöstöretkesi täysin.. :D

 8. Avatar Minttu-Maaria sanoo:

  Mun gluteeiniton pikaherkku on kaura hiutaleet ( gluteiinittomat)
  sekoitettuna sokerittomaan kaakao jauheeseen, hiukkanen kanelia ja banaani mössöä. Kaikki sekaisin ja valmis nautittavaksi :D HERKULLISTA, vaikkakaan ei kovin esteettistä syötävää

 9. Avatar Kaura sanoo:

  Omenapaistos gluteenittomalla tattaricrumblella, helppoa ja hyvää. Perinteinen omenapaistos mutta kaurahiutaleet vaihdettu tattarihiutaleisiin. :p

 10. Avatar muffet sanoo:

  Näyttääpä hyvältä kaikki! :) Ei ole keliakiaa, mutta oon myös harkinnut gluteenittoman kokeilemista. Mulla olkavarsien iho on tosi näppyläistä niin ehkä se auttaisi?

 11. Avatar Essi sanoo:

  Lidlin Gluten free tuotteista oon kokeillu suklaakakkuaineksia. Ostin paketin jemmaan, koska yksi sukulainen syö gluteenittomasti. Päädyin kuitenkin leipomaan ja syömään koko kakun yksin. Leipominen oli helppoa ja kakku superhyvää ^^

  • ia ia sanoo:

   Sitä ei ollut kaupassa kun kävin, olisin muuten mäkin ostanut testiin! Kiitti kommentista, täytyy siis käydä metsästämässä sitä vielä toisen kerran :D

 12. Avatar Alinapalina sanoo:

  Ihan suosikki, etenkin purjehdusretkiltä, joilla on ollu keliaakkikko mukana: riisikakku, päälle nutellaa ja banaaneja siivuina!! Kuulostaa kämäseltä mut on oikeesti supernamia.

 13. Avatar Krista sanoo:

  Ihanat nuo kuviolliset sinapinväriset lautaset!

 14. Avatar Elisa sanoo:

  Sämpylöiden kypsyys selviää niinkin helposti kun koputtamalla pohjaa:) jos ääni kuulostaa ”ontolta” niin ne on valmiita :) tän kikan oon oppinut jo seiskaluokan köksän tunneilta :)

  • ia ia sanoo:

   Miitää, miks mun köksän ope ei koskaan kertonut tuota! (Tai ehkä mä en vaan kuunnellut? :D) Kiitos siis niksistä!

 15. Avatar Pippa sanoo:

  Hei mikä olisi herkumpaa kuin gluteenittomat lätyt! Moni tekee trendikkäitä banaanilättyjä, mutta koska bananas are for monkeys, teen lättyni ihan perinteisesti vaihtaen vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen tai valmiiseen gluteenittomaan lättyjauhoseokseen. Vaihtelua saa vaihtamalla maidon kookosmaitoon, jolloin lätyistä tulee samalla myös laktoosittomia (kunhan muistaa käyttää laktoositonta paistorasvaakin)!

  Muuten, tavallisissa riisimuroissakin on aika usein ohramallasuutetta, joka taas keliaakikoille ei sovi. :/ Että free from-tuotevalikoiman kasvu on vain erittäin tervetullutta :D

  • ia ia sanoo:

   Ooh, letut kookosmaidolla kuulostaa ihanilta! Joo mäkin luin jostain että ei ne näennäisesti gluteenittomat tuotteetkaan aina pommin varmoja ole, varsinkaan jos niissä ei sitä gluteeniton-merkintää ole.. Voin kyllä suositella noita cornflakeseja, poikaystävä veti niitä just äsken lautasellisen ja kehui ettei huomaa mitään eroa ”tavallisiin” :)

 16. Avatar Laura sanoo:

  Banaaniletut kookosmaidolla ja gluteenittomilla kaurahiutaleilla always in my heart!

 17. Avatar Riiks sanoo:

  Oon kokeillut tosta Lidlin gluteenittomien tuotteiden sarjasta browniesien tekemistä ja niistä tuli kyllä tosi suklaisia, suosittelen :) Vaikken ole keliaatikko, niin kuulun kuitenkin siihen herkkävatsaisten ryhmään, jolle gluteenin vähentäminen ruokavaliosta on aika jees juttu. Leivän syöntiä oon muutenkin koettanut vähentää, ja tämä aamupalaidea on mulla käytössä aika ajoin:

  2 rkl chiasiemeniä (liotetaan vedessä yön yli)
  1,5 dl vettä
  1 banaani
  pari ruokalusikallista puolukkasurvosta

  Eli vedessä liotetut chiasiemenet muodostavat sen veden kanssa hyytelömäisen hässäkän, jonka sekaan heitetään muut aineet. Sauvasekoittimella sekaisin ja syömään :) Oon käyttänyt ihan sokeroimatonta puolukkasurvosta, se banaani antaa kummasti makeutta!

  (Mitenkään tähän asiaan liittymättä pakko vielä kertoa: Kommentoin sulle maaliskuussa vihermuija-postaukseen siitä, kuinka oon saanut huonekasvit oudosti kukkimaan, vaikka oon kohdellut niitä aika huonosti. En tiedä onko se kaltoinkohtelu jotenkin pahentunut, mutta nyt ekaa kertaa orkideaan puhkesi huikeat 7 kukkaa yhteen vanaan! Jeij! :D )

  • ia ia sanoo:

   Kuulostaa niin oudolta yhdistelmältä tuo banaani ja puolukka että se vois toimiakin :D Oho, melkoinen viherkasviguru!! Mä en edes uskalla kokeilla orkideoita kun tuntuu että jo katsekin saa ne lakastumaan :D Oot mun viherkasvi-idoli!

 18. Avatar Salkko sanoo:

  En oo huomannutkaan näitä kauppareissulla, vaikka Lidl on mun lähikauppa! Aika usein tulee herkuteltua kaverin luona gluteenittomilla leivonnaisilla, ja yksi meidän perheen iki-suosikki on gluteenittoman vadelma-kinuskikakun ohje ajalta, jolloin veljellä epäiltiin keliakiaa. Tehdään edelleen sitä samaa kakkua suhteellisen usein, vaikka mitään oireita ei vehnäjauhoista enää tulekaan :-D

  • ia ia sanoo:

   Ooh, kuulostaapa hyvältä! Laita ihmeessä resepti jakoon :) Ei siitä vehnättömyydestä tosiaan onneksi haittaakaan ole vaikkei ruokavalio sitä vaadikaan :D

 19. Nam! Pakko kokeilla nuita sämpylöitä ja ei ole ennen paljon gluteenittomia aineita testailtu vaikka lähi piirissä onkin gluteenittomia :)

 20. Avatar tiiu sanoo:

  Ei onneksi löydy täältä! Joskus olen vierasvaraksi ostanut sellaisia tummia dominotyylisiä-keksejä gluteenittomina ja ne oli kyllä tosi hyviä.

 21. Avatar piitu sanoo:

  En ole itse gluteeniton mutta esim. banaani-kananmuna lettuja tulee tehtyä silloin tällöin. Nehän ovat käsittääkseni gluteenittomia.

 22. Avatar sarita sanoo:

  Olin joskus kokeilumielellä gluteenittomalla ruokavaliolla vatsaongelmien vuoksi. Nykyisinkin pyrin syömään viljatuotteita vähemmän. Sämpyläohjetta aion ainakin kokeilla!

  • ia ia sanoo:

   Joo kyllä ne oireet varmasti helpottaa jos malttaa pysyä ainakin siitä valkoisesta vehnästä erossa!

 23. Avatar anna s. sanoo:

  Syön monesti ihan muuten vaan gluteenittomia tuotteita. Lidlistä en ole koskaan ostanut, täytyy kokeilla. Semper on myös hyvä merkki :)

 24. Avatar hilkka sanoo:

  Vieraille on tarjolla monesti gluteenittomia keksejä, sillä ystäväpiirissä on useampi keliaatikko :)

Kommentoi