sunnuntai 30. syyskuun 2018

resepti: syksyn simppelein siementeeleipä

Kaupallisessa yhteistyössä Keiju

Mä oon kyllä ultimaattisten helppojen old school -reseptien ystävä. Oon leiponut tässä alkusyksyn mittaan jo useammankin kiekon teeleipää – eli just sitä leipää, joka kotitaloustunnilla ekana opeteltiin, heti ennen ”puutarhurin piirasta”. Leivän hienous piilee siinä, että sulla on leipähimon iskiessä saatavilla reilun 20 minuutin sisällä tuoretta leipää silloinkin, kun himo hyökkää yhdeltä yöllä eikä sun kaapissa pyöri tuoreena edes ajatuksia. (Ja vaikka planeetat olis olleet kämpänhaussa kohdillaan ja lähellä sattuu olemaan joku 24/7 ruokakauppa, niin et sä siltikään sinne jaksaisi lähteä.)

keiu1

keiuu

Tämä merkintä on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Keijun kanssa, joten lisäsin vakioreseptiini jotain vähän spessua, eli korvasin normaalisti reseptissä käyttämäni 2 rkl öljyä vastaavalla määrällä Keiju Paahdetut siemenet -levitettä, joka sisältää auringonkukan-, kurpitsan-, seesamin- ja pellavansiemeniä. Ropsautin taikinan joukkoon ja leivän päälle myös vähän auringonkukan- ja pellavansiemeniä lisärapeutta tuomaan.

Supersimppeli siementeeleipä

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen, sekoita sitten taikina. Taikinan muistisääntö on 2. Kun muistat numeron 2 niin muistat reseptin.

Sekoita kuivat aineet ja siemenet keskenään. Lisää maito ja levite. Kaada taikina uuninpellille, ripottele päälle vielä vähän siemeniä ja paista 225 asteessa n. 15 min kunnes leipä muuttuu kullanruskeaksi.

keiu3

Ja siinä se, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Tuoreen leivän päällä maistuu esimerkiksi hyvä juusto ja tuore basilika, mutta rehellisyyden nimissä teeleipä on parhaimmillaan ihan vaan hyvän levitteen kanssa (ja harvoin mulla kaapissa mitään levitettä kummempaa onkaan..) Paahdetut siemenet -levite toimi leivän päällä sen verran maukkaasti että taidankin käyttää purkin loppuun perusmargariinin korvikkeena, bonuksena hyvän maun ja pikkurapeuden lisäksi saa siemenistä annoksen kuituja, hivenaineita ja tyydyttymättömiä rasvahappoja. Levitettä vois hyödyntää myös muussa leivonnassa, ja tehdä sillä vaikkapa suolaisesta piirakkapohjasta vähän kiinnostavamman.

keiu6

Kaveriksi kuuma kuppi (lue: litran motti) teetä, telkkarista joku ihana leffa (lue: kuitenkin katot sohviksia tai love island suomea), ja jälkkäriksi luumuja (lue: irtokarkkeja, jotka nyt jostain kumman syystä eivät yltäneet yhteenkään kuvaan). Onks siellä muita old school -teeleivän ystäviä?


Saatat pitää myös näistä:

6 Responses to “resepti: syksyn simppelein siementeeleipä”

 1. Avatar Tii sanoo:

  Joo ehdottomasti teeleipää! Murokupin kokoinen kuppi teetä kylkeen vielä :) Ootko kokeillu sekottaa taikinaan esim peruna/porkkanamuusin jämät tai raastaa kivittyneen juustonkannikan sinne?Kandee kokkeile jos et vielä oo :)
  Ihanaa syksyä sulle!

  • ia ia sanoo:

   Murokuppi on erittäin kuvaava mitta :D En oo koskaan tajunnut että teeleipää vois tuunata muilla jääkaapin jämillä, ainakin muusia jää aina just semmoinen rasittava puoltoista kauhallista! Pitää ehdottomasti ens kerralla testata! Kiitos samoin sinne <3

 2. Avatar miimii sanoo:

  Ah teeleipä, olin jo unohtanut :D Kuinka pehmeäkuorinen tästä tulee? Mietin toimisiko kaksihampaiselle vauvalle (ilman suolaa). Olis nimittäin ihan pikkasen helpompi tehdä kuin yhden vauvakeittokirjan pähkinäpatongit. ”mittaa-sekoita-vaivaa-kohota-pyörittele-kohota uudelleen-oho hups tässä on mennyt jo 2 tuntia eikä näitä ole vielä edes paistettu”-patongit. Joita ei raaski edes pakkasesta sulattaa vauvalle kun tietää miten hitonmoinen homma niitä on tehdä lisää :D

  • ia ia sanoo:

   Just kun on tullut uunista niin pinta on vähän rapea mikä on leivässä mun mielestä just paras osuus, mutta äkkiä se kyllä pehmenee jos leipää sattuu jäämään yli! Joten voisi toimiakin, joskaan en suostu ottamaan vastuuta tästä kun en ole minkään sortin vauvaekspertti :D

 3. Avatar Anni sanoo:

  Kotitaloustunnilla silloin kauan sitten syötiin teeleipiä marmeladin kanssa.

Kommentoi