maanantai 21. tammikuu 2019

kelmukippokierre

Se tunne, kun haluat tehdä tortilloja, mutta joudut siihen loputtomaan kelmukippokierteeseen,  joka ketuttaa sua melkein niin paljon että tekee mieli jättää koko tortillat tekemättä. Pyhään kelmukippokierteeseen kuuluu seuraavat vaiheet:
tortillat

 1. Kun tortillat on syöty, ja sulla on pöydällä levällään 7 kippoa, jotka sun täytyy yksitellen kelmuttaa ja laittaa jääkaappiin.
 2. Kelmu ei leikkaannu kotelon reunaan vaan menee tuhannen kurttuun. Seuraa pari kirosanaa ja pari elmukelmumyttyä, kunnes lopulta saat pingotettua kaiken päälle kelmuhunnun.
 3. Joudut raivaamaan kelmukippoarmeijalle kohtuuttomasti tilaa jääkaapista. Kipot ei mene oikein päällekkäinkään, kun kelmu sortuu päällekkäisen kipon painosta.
 4. Kun santsailet seuraavana päivänä tortilloita, niin joku ainesosa jostain kelmukiposta loppuu ja joudut ostamaan sitä lisää. Syntyy loputon ainesosien kierre kun kaikki ei koskaan lopu yhtä aikaa.
 5. Löydät jääkaapista viikkojen jälkeen jemmakelmukuppeja joissa on 5 vetistä kurkunpalaa tai 2 nahistunutta salaatinlehteä, mitkä on pahimmassa tapauksessa homeessa. Ja sitten ällöten availet niitä vesipisaraisia kelmuja ja kippaat jämäsisältöjä roskiin ja kiroat syntyvää ruokahävikkiä. Ei enää ikinä tortilloita.

Listaan tähän nyt itselleni vielä ratkaisut kelmukippokierteeseen, ihan tälleen vaan note to self:

 1. Osta kannellisia rasioita.
 2. Käytä kannellisia rasioita.
 3. Ole aikuinen ja syö jäljelle jääneet kurkunpalaset ilman vehnälettumakuupussia.

Kivaa uutta viikkoa!


Saatat pitää myös näistä:

56 Responses to “kelmukippokierre”

 1. mennika sanoo:

  Hahaa, ihan paras random postaus ja niin totta! 🤣 tosin kelmun käyttämisestä sen verran että töissä kun joutuu sitä käyttämään aika reilusti, niin musta on tullut vaivihkaa mestarikelmuttaja niin että mua itseänikin ärsyttää avata niitä nyssäköitä joten kansalliset rasiat it is! Mut samalla tavalla ne unohtuu sinne jääkaapin nurkkaan….. 😅

 2. Maija sanoo:

  Totta, mitä kirjoitat! Tortillojen syöminen on kivaa, mutta sitä kippojen määrää..

 3. Larre sanoo:

  Tai sekoita kasvikset salaatiksi, jota voi laittaa tortillojen sisään vähentäen erillisten kuppien määrää!

 4. Emma sanoo:

  Tai sit ekan syöntikerran jälkeen nakkaa kaikki salaattiosaset samaan kippoon ja seuraavana päivänä läsäyttää jämäsalden yhestä kupista letulle :)

  • ia ia sanoo:

   Näköjään tää on kaikkien muiden paitsi mun tiedossa oleva toimintatapa, en kestä :D

 5. Essiiij sanoo:

  Entä jos yhdistäisi aineksia samaan kippoon? Esim. kuvan tomaatit, kurkut ja ananakset (?) voisivat ehkä hengailla samassa kulhossa ilman erimielisyyksiä. ;)

  Mutta joo, allekirjoitan ton kelmuhelvetin kyllä muuten. En oo varmaan ikinä elämässäni saanut edes repästyä kelmua siihen paketin reunaan sillai et olis oikeesti nätisti suoraan katkennut. :D Nykyään oonkin jo luovuttanut ja käytän suoraan heti saksia.

  • ia ia sanoo:

   Mä en tiedä mikä vihannesten eriyttämiseongelma mulla on ollut kun olen vastustellut kuppien yhdistämistä :D Haluaisin nähdä sen tyypin joka osaa käyttää kelmupaketin repäisyreunaa ongelmitta, siis ihan oikeesti se on urbaanilegenda!

   • Anni sanoo:

    Heiii, nykyään saa kelmurullia joissa leikkuri! Ja sitte vielä, onhan se silmälle kivempi ku täytteet omissa kipoissaan. Käytän joskus pieniä lautasia kansina jolloin voi kipot pinota. 😁

    • ia ia sanoo:

     Eiks kaikissa kelmurullissa ole leikkuri? Vai millaista meinaat :D Joo pikkulautaset menee kyllä ens kerralla hyötykäyttöön!

 6. Kri sanoo:

  Kulhojen päälle kannattaa laittaa lautasia, ja näin pinoaminenkin on mahdollista! Tää kikka on pelastanut minut monelta tortillajämältä, ja mielestäni pitää kasvikset ihan freesinä parin päivän ajan. Samalla saa käyttöön ne lautaset, joille ei oo välttämättä jokapäiväistä käyttöä, mut ei niitä poiskaan viitti antaa.

  • ia ia sanoo:

   Totta muuten, mullakin on epämääräinen pino lasilautasia jotka odottaa kerran vuodessa (tai harvemmin) järjestettävää kakuntarjoiluhetkeä :D Nerokasta!

 7. Paltsu sanoo:

  Kaikki jämäkasvikset samaan kippoon ja sekoitus, siinä on valmis salaattipohja jota voi syödä ihan vaan salaattina tai laittaa siihen tortillalättysen päälle! Pääsee parista kulhosta eroon :D
  Meillä pilkotaan noi kaikki kasvikset alun perinkin samaaan astiaan (esim. isoimpaan laakeaan uunivuokaan) mutta pidetään siinä astiassa omissa keoissaan. Tulee vähemmän tiskiä ja on tosiaan vaan se yks kasviskippo kelmutettavana.
  Mulle ois myös ylitsepääsemättömän työlästä nostaa aina kaapista miljoona kippoa esille ja taas takasin aina ku haluu tehä tortillan :D Laiska(ko)

  • ia ia sanoo:

   Tämä pitäis kyllä laittaa johonkin ”oletko valmistanut tortillasi aina väärin?” – artikkeliin! Nerokasta :D

 8. Emma sanoo:

  Tuttu tunne! Kannelliset pakasterasiat on kyllä kätevä apu tuohon, ja moneen muuhunkin pulmaan, käytän itse niitä myös muun muassa eväsrasioina.

  • ia ia sanoo:

   Mulle eväsrasioiden musta aukko on työpaikka, unohdan ne aina sinne lounariin josta ne joutuu muiden unohtuneiden eväsrasioiden kanssa aina säännöllisin väliajoin roskiin :D Pitäis ostaa jotain niin levottomannäköisiä pakasterasioita ettei ne vois unohtua!

 9. Ode sanoo:

  Mun pro tip on kasata loput aineet yhteen kulhoon salaatiksi (ei haittaa vaikkei kaikkea ole tasamäärää) ja syödä se sit jonku muun ruuan kanssa tai laittaa seuraavana päivänä tortilla väliin :)

 10. Anonyymi sanoo:

  Ikean lasiset säilytysrasiat! Laitan niihin torilla täytteet ja pöytään vaan ja kansi päälle.
  Samoten ne voi laittaa uuniin. Niim olen tehnyt juureksia, lasgnea niissä kipoissa, ja kanssi päälle ja kaappii !

  • ia ia sanoo:

   Mulla Ikean säilytysrasioista falskaa aina kannet! Onks noi lasiset ihan kippaamisenkestäviä vaikka olis keittoakin?

   • Janita sanoo:

    Mulla on noita lasisia ja ne ei kyllä falskaa yhtään, reunan ympäri kannessa menee tiiviste! Oon tässä nyt vuoden verran kuljetellut töihin (työmatkaa suuntaansa 30km ja mun liikkuminen mutkissa ei ole kovin varovaista) eväitä ja kertaakaan ei oo levähtänyt rasiasta ulos. Ja mä syön usein keittoja :’D

   • Anonyymi sanoo:

    Ihan sinua varten kävelin sängystä kaapille :DD
    Laitoin rasiaan vettä ja kannen päälle,ja huljuttelin lavuaarin päällä. ei valunut. Tietty varmaan se silikoni? Reuna huononee ajankuluessa… Painavempia on tietty ne rasiat, mutta ekologisempia :)

    • ia ia sanoo:

     Mä arvostan tätä efforttia suuresti! :D Joo lasirasiat olis kyllä erittäin pätevä vaihtoehto muovisille. Sait vakuutettua, taitaa päätyä seuraavan Ikea-reissun ostoslistalle!

 11. Ella sanoo:

  Tai sitten vaan ottaa yhden ison lautasen ja laittaa sektoreittain siihen kurkut, tomaatit, paprikat, sipulit ym. Jääkaappiin tarvii vaan yhden kelmullisen astian! Salaatin voi suoraan napata salaattiruukusta. :D

 12. Lottta sanoo:

  Itse juuri tähän kelmukippokierteeseen kyllästyneenä teen nykyään tortillaan tulevista vihanneksista (välillä sekaan myös juusto ja liha) salaatin! Sitten vaan lappaa salaattia tortillaan ja lopuksi jääkaappiin tulee vaan se yks kippo ja senkin voi syödä seuraavana päivänä lisuke salaattina tai jos heittää sinne lihatkin niin siinä on valmis ruokaisasalaatti :D

  • ia ia sanoo:

   Joo niin tekee kommenttien perusteella moni muukin ja mua hävettää etten oo tehnyt niin itse :,D Mutta vetoan siihen että syön tortilloita superharvoin!

 13. Annikki sanoo:

  Kuppikierre tunnistettu myös omasta jääkaapista, tälläkin hetkellä mun viimeset salaatinlehdet näivettyy tuolla jääkaapissa kun en vaan jaksa tehdä niille mitään saati tiskata sitä astiaa. :D Mutta pakko aina toteuttaa tää kuppiepisodi, kun tortillat on vaan niin hyviä!

  Ps. Halusin tulla myös varmistamaan, oothan huomannu että Yle Areenassa on kaikkien Skam tuottareiden bloopers-videot? Tuli hirveä ikävä sitä aikaa kun katsottiin ensin kaikki kolme tuottaria parissa päivässä ja sitten piti hirveissä kuumotuksissa aina odottaa neljännellä tuottarilla viikko uutta jaksoa! Olispa vielä joku kausi kattomatta :D

  • ia ia sanoo:

   Ah, ihana saada kuppikohtalotoveri! :D En oo tiennyt että ne blooperssit on tullut arenaan?! Oon kattonut niitä joitain youtubesta mutta kiva jos löytyy käännöksillä, pakko tsekata! Tosin nyt jälkikäteen Skam-pätkiä katsoneena herää väistämättäkin tunne että mikä hitto sitä muhun meni silloin sen pahimman huuman aikana, ei huhhuh :,D

 14. Anni sanoo:

  Meilläkin syötiin tänään tortilloita ja fiilaan kyllä tätä ongelmaa :D Mä vihaan elmukelmua yli kaiken, en osaa käyttää sitä leikkuureunaa enkä saa kelmua tarttumaan astioiden reunoihin. Ollaankin ratkaistu tää tortilloista aiheutuva tuska siten, että laitetaan vaan kaikki kaikki kasvikset isoon kannelliseen salaattikulhoon sekaisin. Sillon vaan kastikkeet ja liha on kupeissa (ei haittaa niin paljon, koska ne loppuu kuitenkin ekana) ja kun kerran kumpikaan ei ole allerginen, niin pakko vaan kiltisti syödä salaattia eikä valkata sieltä pelkkiä lemppareita. :D

  • ia ia sanoo:

   Mä oon ihan varma että KUKAAN ei osaa käyttää sitä leikkuureunaa :D Mun pitää ostaa joku jättimäinen kannellinen salattikulho, niin sitten ei tartteis kelmuttaa enää sitäkään!

 15. Elina sanoo:

  Argh! Tää on siis niin loistava kuvaus tilanteesta, joka on kyllä edessä aina tortilloja tehdessä. Ja ne pari viimeistä lättyäkin tulee joskus heitettyä pakastimeen siinä luulossa että ne muistaa sieltä sitten seuraavalla kerralla käyttää. Mutta ei, sinne ne jäätyessään murenee, kun jotain erehtyy laittamaan niiden päälle ja niitä saa sitten siivota sieltä aina pakastimen sulatuksen yhteydessä… Ehkä seuraavalla kerralla sitä voisi tehdä viimeisistä lätyistä vaikka iltapalapitsan tai heittää sitten vaikka suosiolla pois, ei ne ihan niin arvokkaita nämä ”vehnälettumakuupussit” kuitenkaan ole :D

  • ia ia sanoo:

   Joo pienien raaka-ainemäärien pakastaminen on kyllä aina yks farssi, sitten löydät jotain 2 vuotta ikiroudassa olleita pieneksi pilkottuja sipuleita tai vastaavaa kun oot aatellut käyttää ne kätevästi joskus myöhemmin :,D First world problems!

 16. Mju sanoo:

  4. Ole laittamatta nätisti esille. Samalla säästyy tiskiäkin.

  Olenko yksin ongelmani kanssa; vaikka miten paistaa lisukkeita niin aina yksi lätty jaa yli tai sille jää joku teelusikallinen täytettä jäljelle?

  • ia ia sanoo:

   Eeii, esillepano on puoli ruokaa! :D Ja et todellakaan oo yksin, viimeiselle lätylle ei IKINÄ jää kaikkea sopivasti.

 17. 8) sanoo:

  myös pikkulautasia voi käyttää kansina!

  • ia ia sanoo:

   No niinpä voikin! Kyllä sitä voi ihminen tuntea olonsa tyhmäksi, en kestä itteeni :,D

 18. Elina sanoo:

  Oi tunnen tuskan! Teen laiskana enää yhden salaatin yhteen kippoon ja kana tai papuseoksen toiseen kippoon (käytän ruokalautasta kantena). Smetanan/kermaviilin ja texmex-salsan voi kauhoa suoraan purkista ja laittaa kannen takas kiinni! :D Teen kipposysteemin vaan enää vieraita varten, koska saattaa olla allergisia, mutta sillonki sit lopuks heitän kaikki kasvikset vaan samaan kulhoon jääkaappiin.

  Oon ehkä syöny liikaa elämäni aikana tortilloja ja säilöny liikaa unholaan vaipuneita pikkukuppeja kun oon kerta kehittäny tän nykyisen toimintamallin :D

  Ps. Mulla on vihasuhde elmukelmuun, se ei vaan tykkää musta ja menee aina huonosti! Siks käytän kansina noita leipä/ruokalautasia xD

  • ia ia sanoo:

   Sulle on selkeesti kehittynyt tehokkaiksi havaitut tortillarutiinit :D Otan ehdottomasti opiksi, haha! Ja hei, mä luulen että koko universumilla on vihasuhde elmukelmuun, mä en oo koskaan tavannut ihmistä joka osaa käyttää sitä leikkuureunaa vaivatta..

 19. Maissi sanoo:

  Vehnälettumakuupussi 😍😂

  Nyt alko tehdä mieli tortilloja, väistämättömästä kelmukippokierteestä huolimatta.

  • ia ia sanoo:

   Siinäpä viikonlopun ruokapulma ratkaistu! Ja voimia kelmukippoiluun jo näin etukäteen, tosin näiden kommenttien lukemisen jälkeen kellään ei ole enää kelmukuppiongelmaa :D

 20. Riikka sanoo:

  heh. tää on kyllä. jos pe tekee tortilloja niin niitä syödään vielä ens keskiviikkonakin. lettuja pitää välillä ostaa lisää.. mut me ei pilkota valmiiks kippoihin vaan suoraan tortillan väliin suoraan sen minkä verran kukakin haluaa itselleen. esim kurkku, kirsikkatomaatit ja salaatti hyötyy tästä käytännöstä.. :)

  • ia ia sanoo:

   Aika hyvä! Mutta apua mikä vaiva ottaa santsilettuja jääkaapista kun aina on pilkkominen edessä, oon liian laista tällaiseen metodiin :D

 21. Nimetön sanoo:

  osta pari pakettia Beeswrap-mehiläisvahalla päällystettyjä kankaspaloja. Ne toimii elmukelmun tavoin, mutta on uudelleenkäytettäviä. Ja valmiiksi paloissa tietty, niin ei tarvi kiroilla muovirullan kanssa.

 22. Anni sanoo:

  Olipa kerrassaan arkisen samaistuttavaa! Sun blogia jo pitkään seuranneena haluan vihdoinkin sanoa, että olet todella lahjakas taiteilemaan sanojen ja lauseiden kanssa :) Todella harvoin tulee vastaan blogeja, joissa bloggaajan kirjoitusasu olisi yhtä viihdyttävää luettavaa.

  • ia ia sanoo:

   Aaw, vitsit että sanasi piristi mua! Kiitos paljon, itse nautin bloggaamisessa ehkä eniten kielellä kikkailusta joten ihana kuulla että tekstien lukemisesta on jollekin iloa :)

 23. Minttu sanoo:

  Mun piti tulla kertomaan, että keksin itse viime vuonna, samaa pikkukippo-asiaa jo kauan tuskailleena (oon 33-v. …), ainutlaatuisen niksin, eli pilkon sopivat ainekset samaan kippoon. Joku muu taisi ehtiä kertomaan sen tänne eka (ja muutama on keksinyt saman jutun kaauan aikaa sitten) :D

  Kelmuista tahdon kertoa sen, että olen aika pro kelmun katkaisussa sitä reunaa vasten. Sillä sopiikin kehuskella :D

  Lapsuudenkodissa oli sellanen HC-kelmujuttu: ehkä 1980-luvulta seinäteline, jossa oli paikat kelmu ja foliorullille ja (drumroll) irrotettava terä, jolla tarvittavat palaset sai leikattua irti. Ajatus hyvä, mutta se terä taisi olla niin tylsä (kuka muka sellasia terottaisi?) että sitä käyttäessä kelmu meni aina ryppyyn eikä leikkaantunut. Oli siis helpompi leikata kelmu suoraan boksin reunaan. Ehkä siks oon niin hyvä siinä :D

  • ia ia sanoo:

   Ihanaa etten oo yksin tämän kippomyöhäisherännäisyyteni kanssa :D Haha melkoinen niksipirkkaratkaisu! Sulla on sitten jo vuosikymmenten kelmutuskokemus joten ei ihmekään jos sujuu :D

 24. Ziru sanoo:

  Siis mun teki niin aamulla mieli tortilloja mutta tää postaus muistutti siitä tiskihelvetistä mikä odottaa niitten kaikkien kippojen jälkeen..😅 tosin sun nerokkaat kommentoijat pelasti vähän tilannetta = miksen oo ennen tehnyt salaattia?! Ja tuohon elmukelmuun oon kanssa lopen kyllästynyt, paitsi ettei se ikinä lähde paketista siististi, haluaisin käyttää jotain muuta kuin kertakäyttöistä pakkausmatskua. Joten lautasvinkkiä suosittelen tai mehiläisvahakäärettä! Sitä voi pestä ja kestää siis käytännössä loputtomasti :) löytyy varmasti ainakin siellä hkissa jo isommista ruokakaupoista/ruohonjuuresta tmv kaupasta 😊

  • ia ia sanoo:

   Ne mehiläisvahakääreet kuulosti kyllä niin mystiseltä keksinnöltä että pakko kyllä tutustua! :D

 25. Ivy sanoo:

  Hah mahtavaa, enpä ole itsekään ikinä sekoittanut jäljelle jääneitä aineksia yhteen. :D Tosin olen keksinyt miten selvitä elmukelmuhelvetistä. Elän todella reunalla, enkä käytä kelmua lainkaan. Enkä kupin päällä lautasia, enkä kannellisia rasioita. Tämä on todella hurjaa.

  Joku varmaan kommentoi tähän kuinka epähygieenistä/vaarallista/hurjaa tämä on.

  • ia ia sanoo:

   Mua siinä ärsyttää varmaan ainoastaan se että vihannekset nahistuu nopeammin ja niihin tarttuu jääkaapista joku ihme maku jos ne ei oo suojattuna :D

Kommentoi