keskiviikko 06. maaliskuun 2019

viikonloppumatka Pietariin osa 1/2

Sieltä tuli vihreää valoa informatiivisemmalle Pietari-postaukselle, jeii! Itse olisin tällaista kaivannut kun venäjänoviisina aloin reissua suunnitella, varsinkin kun suunnittelin koko reissun itsekseni synttäriyllärinä poikaystävälle. Joten tämä on tarkoituksella vähän tämmöinen ”for dummies”, koska joo en oo metropoliitti joka matkustaa 10 kertaa vuodessa, vaan oon just se tyyppi joka haluaa kaiken rautalangasta väännettynä ennakkoon ja vähän vararautalankaa vielä mukaan.

Tämä meinasi paisua kuin pullataikina johon laitoin kerran vahingossa tuplamäärän hiivaa, joten jaetaan homma kahtia: Ekassa osiossa viisumista, junamatkasta, hotellista, liikkumisesta, valuutasta ja ruuasta.

pietari10

Viisumi ja junamatka

Viisumihakemus onnistuu netissä: Googlaa ”viisumi venäjälle” (lol), tulosta hakemus, täytä se ja postita eteenpäin passin sekä enintään 6kk vanhan passikuvan kanssa. Huolehdi myös, että sulla on matkan ajalle matkavakuutus voimassa. Mä kuitenkin vihaan lomakkeiden kanssa itsekseen arpomista, mulla ei ole tulostinta eikä niitä passikuviakaan, joten selätin viisumimörön marssimalla lopulta suoraan ihan fyysiseen viisumitoimistoon (VR:n sivuilta löytynyt Lähialuematkat). Virkailija jeesasi mua lomakkeen kanssa ja samassa toimipisteessä onnistui myös lyhytkestoisen matkavakuutuksen hankkiminen (20e), sekä niiden passikuvien ottaminen (10e).  Sitten vain jätin lomakkeen ja passin toimistolle, ja parin viikon päästä postiluukusta kolahti viisumisivulla varusteltu passi.

Junalippuja ostettaessa tiedossa piti olla kaikkien matkustajien passien numerot, joten se on hyvä napata talteen ennen kuin lähetät passisi viisumia varten pitkin pitäjiä. Allegro-lipun saa halvimmillaan n. 29 eurolla suuntaansa, ja viikonloppureissua ajatellen Helsingistä lähti tosi näppärät junat: Perillä Pietarissa oli perjantaiaamuna klo 10 aikaan ja sunnuntaina takaisin Helsingissä klo 23 maissa. Junamatka kesti 3,5 h (siellä on muuten aikaero +1h), ja matkan aluksi piti täyttää maahantulokortit (täyttöohjeet löytyi esim. Allegro-lehden takaa joka hengaili jokaisella penkillä). Toinen kortti jäi virkailijalle, toisen kortin halusi taas paluumatkan virkailija, joten älä hävitä sitä. Myös hotelli halusi nähdä maahantulokortin.

Venäjän rajaa ylitettäessä viranomaiset kiersivät vaunut läpi: Meiltä kysyttiin että oliko meillä muita matkatavaroita kuin yläpuolella olevat laukut ja paljonko meillä oli käteistä mukana. Takaisinpäin tultaessa saman tarkastuksen teki huomattavasti vähemmän kuumotuksia aiheuttava Suomen virkavalta. Silloin kysyttiin että miten pitkään oltiin reissussa, vietettiinkö koko aika Pietarissa, ollaanko käyty Venäjällä aikaisemmin, onko mitään tullattavaa (huomioi tuontirajoitukset mm. elintarvikkeet, alkoholi ja tupakkatuotteet) ja jatkuuko matka vielä Helsingin jälkeen.

pietaric16

Hotelli ja liikkuminen

Mä varasin meille hotellin pääkadun Nevski Prospektin tuntumasta. Hotelli oli hotels.comista löytynyt neljän tähden Aston Hotel, n. 50e per yö. Ulkoapäin kaunis ja sisältäpäin symppis! Hotellivaraukseen kuului aamiainen (sisältäen skumppalasillisen :D) sekä iltapäivätee, johon sisältyi suolainen ja makea leivos. Kuin suloista! Hotellissa ei muutenkaan ollut mitään moitittavaa, huoneet oli pienet mutta korkeakattoiset ja kylppärissä oli kylpyamme. (Yksi kylpy Lushin vaaleanpunaisen bath bombin ja punkkulasin kanssa check.)

pietari5

Koska hotelli sijaitsi niin hyvällä paikalla, niin suurin osa matkoista tuli käveltyä. Pisin matka taisi olla Eremitaasille, vähän reilu 2 km, jonka käveli kivassa säässä kyllä kivutta. Sitä pidemmät matkat sujui käteviten kuitenkin metrolla, jossa mulle omituisen suurta iloa aiheutti nuo metrokolikot :D Metrokolikoita sai ostettua aika lailla joka asemalta, ja yksi kolikko oli yksi metromatka (n. 0,50e).

pietaric1

Vasemmalla näkymä hotellihuoneen ikkunasta, se olikin ainoa kuva minkä otin koska ehdittiin sotkea huone joka päivä ennen kuin tajusi että niin, kuvan olisi voinut ottaa..

Valuutta

Venäjällä on ruplat, joiden kurssia on ihan mahdoton muistaa millään näppärällä päässälaskukaavalla (1 e = 75 rub). Siksi kirjoittelin taskunpohjalle pienen lunttilapun mitä mikäkin tasasumma oli ruplissa ja euroissa. Tämä osoittautui ihan superkäteväksi! Varasin matkalle käteistä euroina, ja vaihdettiin sitten euroja paikan päällä valuutanvaihtopisteissä rupliksi. Vaihdettiin ekat ruplat jo junassa mutta siinä kurssi osoittautui vähän kehnoksi verrattaessa paikallisiin valuutanvaihtopisteisiin. Huomasin, että myös kortilla maksettaessa kurssi oli melkoisen huono, joten pyrin maksamaan mahdollisimman paljon käteisellä: Taisin käyttää korttia vain kenkäkaupassa ja kosmetiikkaliikkeessä.

idpietari12

Ruoka

Ruoka ja juoma oli ilahduttavan edullista! Tosin kasvissyöjänä oli jokseenkin haastavaa olla liikenteessä. Yrteillä ja juustolla täytetyt pelmenit oli herkullisia ja varmaan paras reissussa nauttimani ruoka (annos viinilasillisen kanssa maksoi vaivaiset 6 euroa), mutta muilla aterioilla sai tyytyä lähes aina kalaruokavaihtoehtoon tai muiden maiden keittiöihin (eli muun muassa lasagneen..). Harmikseni en löytänyt esimerkiksi lihatonta borsch-keittoa. Luin jälkikäteen vinkin että olisi varmaan kannattanut kirjoittaa paperille venäjäksi sana ”kasvissyöjä” ja esitellä sitä ruokapaikoissa, kun esimerkiksi eräässä ravintolassa mun kommunikointia lihattomuuden perään kyselystä ei millään meinattu ymmärtää, vaikka olin opetellut venäjäksi sanat ”liha” ja ”ei” :D Harmittamaan jäi blinien välistä jääminen ja hyvässä georgialaisessa syöminen, joita Pietarissa on kuulema paljon, mutta muutoin oltiin ruokapuoleen erittäin tyytyväisiä!

pietaric10
Ivan & Maria (& meitsi monsteripitkän päivän päätteeksi :D). Ravintola oli erityisesti lihansyöjäosapuolen mieleen.

Hyväksi havaittuja ruokapaikkoja:

Rubinstein st – Ruokakatu, jonka varrella olisi voinut astua sisään melkeinpä mihin vaan ravintolaan.

Marketplace – linjastotyyppinen (ketju)ruokapaikka, jossa eri pisteillä kokit tekee sulle haluamaasi ruokaa wokeista grilliruokiin ja kaikkea siltä väliltä, ja kylkeen on poimittavissa kulhotolkulla erilaisia salaatteja, keittoja, jälkiruokia.. Maksat mukaan poimimasi annokset kassalle, ja annosten hinta on todella edullinen. Täällä tuli vietettyä yksi pitkä mutta edullinen ilta, ruoka-annokset oli 3-7 e kpl ja 24 cl talon viiniä maksoi n. 3 e.

Pervaya Pel’mennaya Na Nevskom – Vaatimaton mutta superhyvä ja edullinen pelmenipaikka. Vaikka kasvissyöjälle oli valittavana vain yksi vaihtoehto niin se oli lisuketomaattikastikkeen kanssa aivan taivaallisen hyvää.

Teremok – Blinien pikaruokaketju, klassikko joka me missattiin. Pahus!

pietaric9

Joku pieni israelilainen jollain sivukadulla, se oli ihana mutten millään lailla rekisteröinyt että mikä se oli.. Että ole hyvä infosta.

Note to self: Etsi etukäteen ruokapaikkoja joissa haluat syödä, neppaile vaikka hotellilla google maps auki ja tutki lähialueelle merkityt ravintolat ja niiden googlearvostelut. Tällä oltais vältytty parilta loputtoman pitkältä nälkävaellukselta.

Pietarin ravintolavinkkejä saa jakaa kommenttiboksissa!

pietaric3

Toiseen osaan säästin nähtävyydet, shoppailumahdollisuudet ja hintatason sekä muita yleishuomioita kaupungista, lisäkyssäreitäkin saa toki esittää! :)


Saatat pitää myös näistä:

12 Responses to “viikonloppumatka Pietariin osa 1/2”

 1. Avatar lusene sanoo:

  Varmasti kiva ylläri poikaystävälle! Minuakin kiinnostaisi käydä Pietarissa, mutta jotenkin se ajatus jännittää. Onneksi paras kaveri on puoliksi venäläinen niin ehkä saan hänet joskus mukaan tulkiksi :D Olen käynyt lapsena muutaman kerran Viipurissa ja muistikuvani Venäjästä ovat aika ummehtuneet, niin täytyyhän ne nyt päästä päivittämään.

  • ia ia sanoo:

   Joo helpottaa huomattavasti jos mukana on vähänkään venäjänkielentaitoinen, sen huomasin mäkin :D Suosittelen mielikuvien freesausreissua ^_^

 2. Avatar Saija sanoo:

  Ää, pakko vain tulla sanomaan (vaikkei se sinällään liity tämän postauksen sisältöön mitenkään), että rakastan sun blogia niin paljon vielä näin arviolta kymmenen vuoden lukijana olon jälkeen. ♥

 3. Avatar Monica sanoo:

  Ihana postaus! En koskaan ole halunnut matkustaa Venäjälle, oikeastaan päinvastoin, mutta tämän postauksen luettuani innostuin jotenkin tosi kovasti! Innolla ensi postausta odottaen!

 4. Avatar Olppa sanoo:

  Pietarista saa tosi hyvää sushia! Haha, mutta yhtään ravintolan nimeä en muista, joten ei ole ihan paras vinkki tämä. :D Sushipaikkoja tosin on paljon. :)

  Vinkkinä hyvästä georgialaisesta: Suliko-niminen paikka, sijaitsee lähellä Ploshad Vosstaniya-metroasemaa. Hyvää ruokaa, ja georgialainen viini on myös aina erinomaista. :)

  • ia ia sanoo:

   Me itseasiassa syötiin yhdessä sushipaikassa, mutta se oli kauppakeskuksen sisällä (joku 20 palaa sushia about 5e :D), joten ei ehkä laadultaan kärkikastia heh.. Kiitti ruokapaikkavinkistä, laitetaan talteen ensi kertaa varten! ^_^

 5. Avatar Laura sanoo:

  Oi miten kauniina oot tossa alimmassa viinilasikuvassa!

 6. Avatar Saara sanoo:

  Apua, junamatka byrokratioineen kuulostaa pelottavalta. Mutta joskus vielä hyppään junaan! Ja nälkävaellukset ovat kyllä kamalinta reissussa :D Pitäisi oikeasti perehtyä ravintoloihin etukäteen. Kiitos infopostauksista!

  • ia ia sanoo:

   Haha joo, se oli kyllä vähän kuumottavaa :D Kiitti kun kommentoit, mahtavaa jos tästä oli jotain hyötyä!

Kommentoi