torstai 04. heinäkuun 2019

erään maanantai-illan kauhuaktiviteetti

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Maldonin ja Tabascon kanssa

Siis ei hitto että jännitti. Olin menossa kokkikouluun hienoon ravintolaan ammattilaiskokin oppiin muiden bloggaajien kanssa, joista suurin osa oli ruokabloggaajia. Tämä tuntui nyt eskaloituneen siitä n. kuukausi sitten huikatusta ”joo tottakai, kuulostaa kivalta!”:sta kauhukuviin siitä, kuinka me kaikki bloggaajat kokataan rivissä samaa annosta ja kun muut ovat kalttaamassa katkarapuja tai suurustamassa samettikukkia, niin mä koitan kysyä vieruskaverilta vaivihkaa että mikä näistä nyt on se fileerausveitsi ja mistä tietää että perunat on kypsiä..

tabascomaldon15

Noh, onneksi ravintolaan päästyäni vastassa oli pöydällinen iloisia ja rentoja kanssabloggaajia, sitäkin rennompi Gohan Wine Barin omistaja Marcos Gois ja maljapuheessa painotettiin, kuinka pönötys olisi ehdottomasti kiellettyä. Ehkä mä selviän tästä sittenkin! Kokkikoulun houstasi Maldon ja Tabasco, joten illan jokaisesta ruokalajista (sekä yllättäen myös parista juomasta) löytyi tujaus Tabascoa ja reilu ripaus Maldonin merisuolaa.

Illan menuuseen kuului:

Alkuruoka: Tartar – luomukaritsaa ja Tabascoa, isomaksaruohoa, samettikukkamajoneesia ja rapeaa lehtikaalia.

Pääruoka: Jalotofu-täytteisiä tortellineja, pecorino-lientä, fermentoitua tomaattia ja karhunlaukkaa sekä hiillostettua makrillia ja uutta sipulia, mätimajoneesia ja villiyrttisalaattia.

Jälkiruoka: Crack buns -tuulihattuja ja rapareri-tabasco -froyo sekä ketunleipää ja keto-orvokkia

Menun kuullessani olin että juu maistella voin kiitos nam, mutta ehkä vois olla turvallista ihan meidän kaikkien terveyden kannalta, sekä henkisen että fyysisen, että mä pysyttelen kaukana sieltä keittiöstä.. En ole nimittäin minkään sortin ruokahifistelijä, fiinimmät ravintolakäynnit on laskettavissa yhden käden sormilla ja kotona jännittävin kokkaamani asia on risotto (siihen tuli sentään VIINIÄ herranen aika!). Mutta ei se auttanut kuin hymyillä nätisti ja toivoa korkeammilta voimilta jotain aivan mystisiä kokkausenergioita että mä klaaraisin tän!

tabmald2

No helpotus numero 1 oli se, ettei kenenkään tarvinnut kokata yksin. Helpotus numero 2 oli se, että ennalta päätettyihin kokkaustiimeihin kuului minun lisäksi entuudestaan tutut ja ihanat tyypit Nadja sekä Iina, ja helpotus numero 3 oli se että meille osui alkuruokahuki ja päästiin saman tien keittiön puolelle. Suoraan pää edellä syvään päähän vaan eikä mitään laiturilla kauhusta kankeana venailua ja varpaiden dippailua, thank god!

Alkupalassa oltiin tartarin äärellä. Mä ja Nadja oltiin porukan ainoat kasvissyöjät, joten meidän versioihin jauhetun karitsanlihan sijaan tuli paahdettua punajuurta Tabascolla maustettuna. Mun vastuulle jäi samettikukkamajoneesin valmistaminen, jonka Marcos oli esivalmistellut sen verran pitkälle, että mulle jäi valmiin samettikukkaöljyn lisääminen kulhoon kananmunan, sitruunamehun ja Maldon-suolan kaveriksi. Sitten emulgoin menemään sauvasekottimella (eli pidin sauvasekoitinta paikoillaan kulhossa sitä pikkuhiljaa nostaen kunnes seos muuttui majoneesiksi), ja olin että siinä teille samettikukkamajoneesi BOOM! Eli helpotus numero 4, huolella tehdyt esivalmistelut jotta noviisikin pääsi messiin tuntematta oloaan aivan toopeksi :D (Muiden ruokalajien kohdalla vedeltiin muun muassa tortellinitaikinaa pastakoneen läpi ja grillailtiin makrillifileitä japanilaisella hiiligrillillä, joten haastetta löytyi myös sitä kaipaaville.)

tabascomaldon2

Toimin myös virallisena salt baena ja ripottelin ammattilaisen ranneliikkeellä alkuruoka-annosten päälle vielä hyppyselliset Maldonia, joka on muuten ehkä suolojen kuningas: Vuodesta 1882 lähtien Englannin Maldonissa käsityömenetelmin valmistettu suola, jonka jokainen kide on pyramidin mallinen. Mind=blown.

tabmald9

tabmald13

Nautittiin ruoka ravintolan sisäpihalla pitkän pöydän ääressä aurinkoisessa alkukesän illassa. Melkein oli olo kuin ulkomailla ois: Lämmittävät ilta-auringon säteet, puheensorina, kilisevät viinilasit ja taivaallisen hyvä ruoka. (Seriously, kaappasin sormin tortellinikulhosta vielä yhden tofutortellinin kitusiini kun pöytää oltiin jo korjaamassa.. Ne sai mut melkein harkitsemaan pastakoneen hankkimista.  Tai hankkiutumasta sellaisen läheiseksi ystäväksi jolla on pastakone. Anyone? Mä voin tuoda tofut ja reseptin!)

tabascomaldon4

tabascomaldon10

Jälkkäreiden kohdalla ilta oli viilentynyt sen verran, että siirryttiin sisätiloihin. Crack bunsien sisältä löytynyt raparperi-tabasco -froyo oli muuten jännin makukokemus hetkeen: Makean, viileän ja tulisen kombo toimi ihan mystisen hyvin. Kotiinviemisiksi saatiin myös tuota chilikastikkeiden grand meisteriä eli jo vuodelta 1868 muuttumattomana pysynyttä Tabascoa, jota tosin taidan testata ensin pastakastikkeisiin ja pizzoihin ennen kuin uskaltaudun jälkkärireseptiikkaan.

tabascomaldon14

Toisten tiimien ollessa seuraavan ruokalajin parissa päästiin myös Juri Kauton ohjeistuksella testaamaan drinkkien tekoa! Tältä olisin halunnut näyttää mittaillessani ainesosia ja sheikkaillessani Hot Rhubarb -drinkkiä..

 

tabmald5

.. mutta tältä näytin, kun perse pitkällä koitin mitata että laseihin tuli saman verran juotavaa. No ei tullut, kun tuli semmoinen isäkarhu äitikarhu pikkukarhu -trio.

tabascomaldon13

Mutta hyvältä se jälkkäribunin kanssa maistui!

Kiitos kaikille asianomaisille hauskasta illasta <3 Jos mä jotain opin niin sen, ettei se ruuanlaitto ole niin vakavaa vaikket tunnistaisi tarvittavien ainesosien nimistä puoliakaan, ja aina voit ihan pokkana valita itsellesi sen roolin jossa kuuluu vaan osata rikkoa kananmuna kulhoon ilman että sinne päätyy kuoria ja keskittyä nauttimaan hyvästä seurasta ja osaavampien käsien tuotoksista. No vähättelyt sikseen, niin kiva uusi kokemus! Onneks uskaltauduin!

tabascomaldon7

 


Saatat pitää myös näistä:

8 Responses to “erään maanantai-illan kauhuaktiviteetti”

 1. Avatar mmagic sanoo:

  Kuulostipa hauskalta illalta, itse haluaisin kovasti pastakoneen, sillä olisi niin hienoa pyöritellä pastat tuoreeltaan ateriaksi. Ehkä vielä joskus :D Ja pitäisiköhän tuosta parvekkeen samettikukasta alkaa heitellä ruoankin sekaan?
  ps. tuli vaan semmonen fiilis että halusin sanoa, että on se vaan kiva sun juttuja aina lueskella :)

  • ia ia sanoo:

   Aivan taatusti maistuis itse pyöritetty pasta paremmalta kuin mikään kaupan peruspenne :D mä kysyin tuosta samettikukasta että puhutaanko nyt varmasti siitä samasta kuin se parvekekasvi, niin kuulema joo ! Eli voitko pliiis ripotella jonkun annoksen päälle ja tulla raportoimaan :D ihana mmagic, kiitos kun kommentoit <3

  • Avatar Ex-kokki sanoo:

   Lidl-myymälöihin tulee silloin tällöin pastamankeleita myyntiin eikä hintakaan ole paha eli noin pari kymppiä. Ja jos asiasta innostuu, niin saman lafkan leipäkoneessa on erityinen pastataikinaohjelma ja mukana reseptikirjanen.

   Itsehän olen niin vanha ja väsynyt, että ostin kitchen aidiin pastantekolaitteet. Ei tarvitse enään käsin veivaa. Paras pasta näin mun kokemuksen mukaan tulee munankeltuaisista ja hiivaleipä-vehnäjauhoseoksesta.

   piis & lav

 2. Avatar Hanna sanoo:

  Ei hitto! Just ihan lähiaikoina sain itsekin tuon isäkarhu-äitikarhu-pikkukarhu mielleyhtymän, kun kaadoin vanhempien luona meille päiväkahvia! Isäkarhulle täysi muumimuki, äitikarhulle muumimuki maitovaralla ja pikkukarhulle (meitsi) vähän pikkuisempi muki maitovaralla. Kultakutri on kaikkien huulilla xD

 3. Avatar Annu sanoo:

  Ai feel juu, joskus on ystävien kanssa järkätty monen ruokalajin illallisia ja mulle on jaettu haasteellisia tehtäviä tyyliin salaatinlehtien repiminen, kurkun leikkuu ja kananmunien vatkaus. Nyt on kyllä parhaillaan uudet perunat öljyttyinä ja suolattuina valmistumassa savustuspöntössä. Pitäis yrittää muistaa ottas ne pois ennen kun ovat kuivuneet rusinoiks. Tabasco jälkiruoassa… hmn,mielenkiintoista.

  • ia ia sanoo:

   Haha, kuulostaa skenaariolta johon voisin itsekin kuvitella joutuvani :D Mutta ihanalta kuulostaa monen ruokalajin ystäväillalliset! Ooh, best of luck perunoiden kanssa, kuulostaa herkulliselta :)

Kommentoi