torstai 25. heinäkuun 2019

ruma kuvauspaikka -haaste ja 5 vinkkiä parempiin kuviin

Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Olympuksen ja Indiedaysin kanssa

Vihdoinkin asukuvat pitkästä aikaa ihan oikealla kameralla otettuna, hurrah! Olympus nimittäin haastoi mut Ugly Location Photo Challengeen, eli mahdollisimman ruman kuvauslokaation valjastamiseen mahdollisimman hyvien kuvien taustalle. Auts.. Mutta toisaalta, joskus se naapurin rakennustyömaa olis vaan niin paljon näppärämpi sijainti suunnata kuvaamaan, kuin se viereisessä kaupunginosassa sijaitseva kuja millä oli niitä nätinvärisiä taloja mikä on täynnä vihaisia mummoja ja minne et koskaan osaa suunnistaa ilman Google mapsia. Joten challenge accepted, kamera kassiin ja betoniporsaiden keskelle kuvaamaan!

olymp8

Sain kampanjan tiimoilta itselleni Olympus PEN E-PL 9 -kameran, jolla lähdin haastekuvia räpsimään. Mulla on tähän asti ollut saman kameramallin vanhempi versio, joten olympusmuijana merkki oli entuudestaan tuttu ja uusi runko oli erittäin tervetullut päivitys viisi vuotta vanhaan kamerakaveriini. Tästä löytyy edeltäjänsä tapaan hyödylliseksi havaittu wifi, jonka avulla kuvat saa helposti siirrettyä puhelimeen ja jonka ansiosta puhelinta voi käyttää myös ajastimena kun kuvaat mutta sulla ei ole ketään jonka törkkäisit kameran taakse. Mä en myöskään tulis koskaan kuljettaneeksi kameraa mukana jos se olis yhtään tätä isompi: PEN sujahtaa laukkuun ihan kivutta eikä nirhaa sun olkapäätä painollaan päivän aikana. (Niin, ja onhan se nätti ku mikä!! Muita värivaihtoehtoja oli musta, indigonsininen ja valkoinen, mutta mä valitsin vähän vintagefiilistä henkivän konjakinruskean.)

olymp7

Kameran nokkaan istutin mulla jo entuudestaan olleen 45 mm F 1:1.8 -objektiivin, joka oli haasteeseen paras mahdollinen linssivalinta: Suuri polttoväli mahdollistaa taustan tehokkaan sumentumisen, jolloin huomio kiinnittyy itse kohteeseen eikä tolkuttoman karseaan taustaan.

Ja sitten siihen kuvasaaliiseen! Kirjoittelin kuvien lomaan muutamia mun hyväksi havaitsemia kikkoja kuvaamiseen.

idolymp2

1. Enemmän on enemmän

Pyydä kuvaajaa ottamaan kuvia mahdollisimman tiheällä syötöllä ja niin paljon, kuin hermoja riittää. Näin sen yhden ruudun ottamista odotellessa ei ehdi ilme kangistua vaivaantuneeksi virneeksi jolloin lopputuloksena on liuta kiusallisia pönötyksiä, ja toisaalta tiheä kuvausrytmi onnistuu usein tallentamaan vahingossa muutaman erityisen hyvän ruudun, jotka ei olis harkitulla poseerauksella koskaan onnistuneet.

2. Sommittelu

Kokeile erilaisia kuvakulmia. Mun lempparit on kokovartalokuvissa kevyt alaviisto (koska näytät kirahvilta pingviinin sijaan) ja puolikroppakuvissa sijoittelu tismalleen keskelle. Mielenkiintoa kuviin voi myös saada heittämällä kohteen esimerkiksi aivan kuvan alalaitaan ja antamalla suhteettoman paljon lääniä vaikkapa palalle taivasta.

olymp4

Käytän usein myös ”kolmasosasommittelua”, eli jos kuva olis halkaistu pystysuuntaan tasan kolmeen osaan, niin oisin sen ekan viivan kohdalla. En osaa selittää tätä paremmin :D Mutta kameran kuvausnäytössä on apuviivat joiden avulla kolmasosasijoittelu on tosi helppoa.

olymp6

3. Valo

Epäsuora luonnonvalo, niillä taikasanoilla pääsee pitkälle. Luonnonvalo takaa värien toistumisen mahdollisimman luonnollisena, ja tottakai mitä paremmat valaistusolosuhteet sulla on niin sitä parempilaatuisia kuvistakin saa. Suora auringonpaiste voi kuitenkin olla petollinen kuvauskaveri koska sen aiheuttamat kovat varjot on harvoin imartelevia, joten astu mieluummin varjon puolelle. Myös pehmeä ilta-aurinko toimii kuvissa tosi nätisti! Kuulema aamuaurinkokin, mutta en mä koskaan oo sellaisen aikaan ollut liikkeellä.. :D Mutta! Kuten alemmasta kuvasta näkyy, niin joskus se armoton suora auringonpaistekin voi toimia.

olymp1

olymp5

4. Bongaa värejä

Tyylikikkana kuvissa voi kokeilla sitä, että jokin asusta löytyvä väri pilkistää myös kuvien taustalta, tai koko sävymaailma toistuu taustan sävyissä. Vaihtoehtoisesti myös täysin vastakkaiset väritkin toimivat joskus yllättävän hyvin: Lemppareitani on keltainen vasten violettia tai punainen vasten sinistä.

olymp15

Violetti takki hyppää hyvin esiin ruosteenpunaisesta roskakatoksesta, ja huulipuna ja taustan sama punainen toimii kivasti yhteen.

5. Välineillä on väliä

Varsinkin henkilökuvauksessa kannattaa valita kiinteäpolttovälinen objektiivi, ja mitä suurempi polttoväli niin sitä parempi. Kiinteäpolttovälisillä linsseillä ei voi zoomata, mutta vastapalveluksena ne antaa mahtavan aseen kuvaamiseen hämärissäkin olosuhteissa.

olymp13

Otettiin nämä kuvat yhdentoista aikaan illalla kun auringosta oli enää rippeet jäljellä

Lisäksi mitä suurempi polttoväli, niin sitä tehokkaammin kuvan tausta sumenee ja mahdollistaa supernätin bokeh-efektin, jolloin esimerkiksi taustalla oleva valot sumenee näteiksi palloiksi ja kohde etuosassa korostuu entisestään. Itseasiassa mä en ole kiinnittänyt kameraan perus-zoomillista linssiä vuosiin.. Mulla oli näissä kuvissa käytössä tosiaan 45mm 1:1.8 -objektiivi joka toimii varsinkin henkilökuvauksessa superhyvin.

olymp14

Taustalla puiden välistä pilkistävä valo on muuttunut palleroiksi. Niin, ja istahdin työmaan viereen katukiveykselle ja rajasin sopivasti kuvasta pois tupakannatsojen täytteisen maan :D

 

Olipa hauska haaste!

Psst, nyt tuon mun Olympus PEN E-PL9 -kameran sekä 45mm F 1:1.8 -objektiivin saa pelkän kameran rungon hinnalla, eli alennusta napsahtaa melkein 260 euroa!  Tarjous löytyy täältä, käytä koodia olympusembassador. Aika hyvä diili, jos kiinnostaa nostaa kuvaaminen seuraavalle tasolle :)

 


Saatat pitää myös näistä:

14 Responses to “ruma kuvauspaikka -haaste ja 5 vinkkiä parempiin kuviin”

 1. ida ihana sanoo:

  Ihania kuvia ja kiitos hyvistä vinkeistä!:) Itse olenn kuvien suhteen vielä täysi amatööri, mutta yritän kehittyä. Sen olen oppinut ainakin, että aika monta kuvaa saa napsia, jos haluaa saada yhden onnistumaan :D
  Kivaa viikonloppua!<3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista

  • ia sanoo:

   Voi kiitos! Joo itselläkin on mennyt parin kuvausretken kuvat roskiin kun ei niistä muutamista vaan löytynyt yhtäkään julkaisemiskelpoista :D eli mitä enemmän jaksaa ottaa niin sitä suurempi todennäköisyys onnistumiselle haha. Ihanaa viikonloppua sinnekin! <3

 2. Roosa / SOS sanoo:

  Eikä miten ihania kuvia sait aikaiseksi!! Helsingissä riittää rakennustyömaita ja muuta sälää joka tunkee aina kuvien taakse, joten tää inspiraatio tuli tarpeen – kiitos :)

  • ia sanoo:

   Voi kiitos paljon! Haha joo oon huomannut saman, tuntuu että 70% koko kaupungista on remontissa :D

 3. Anni sanoo:

  Mä kyllä jopa nautin tollasesta rappioromantiikasta, jossa jotain tosi ”rumaa” yhdistetään kauniiseen, toimii usein yllättävän kivasti kun löytää sen tasapainon! Nää sun kuvat on kyllä niin kauniita ja näissä on niin ihana värimaailma, että rakennustyömaat jää ihan omaan arvoonsa :) Pakko sanoa vielä että toi ”kolmasosasijoittelu” on itse asiassa ihan oikea taideopillinen juttu! Nimeltään kultainen leikkaus tai kultainen suhde :)

  • ia sanoo:

   Voi kiitos paljon! Joo kultainen leikkaushan se, mikä ihme blackout mulla on ollut tätä kirjoittaessa kun en ole sitä osannut mainita :’D mutta jep, ihan laajemminkin toimivaksi osoitettu taktiikka haha!

 4. emzi sanoo:

  Hyviä vinkkejä ja mahtavia kuvia :D

 5. milla sanoo:

  Voi vitsi miten hienoja kuvia! Usein julkaiset kuvia tekstillä ”vähän räpsitty jotain pikaisesti” ja näytät niissäkin toki upealta, mutta nää kuvat on kyllä ihan uudella levelillä!

 6. Milja sanoo:

  Onpa hienoja kuvia! Jos et olisi sanonut, että huom. näissä on ruma tausta, en olis edes kiinnittänyt koko asiaan huomiota, koska näytät niin upealta!

  • ia sanoo:

   Vitsit, kiitos paljon! Ehkä sitten vois jo melkein tuulettaa että mission accomplished :D

 7. Nimetön sanoo:

  Ihania kuvia! :)
  Vitsit, sain tuon saman kameran synttärilahjaksi – on muuten hyvä (vaikka vieläkin vedän auto-modella, en ole vielä oppinut kunnolla säätelemään mitään… :D ). Jos vaan kiinnostut tekemään lisää näitä kuvausvinkki-postauksia, niin täällä löytyy yksi innokas lukija. :D

  • ia sanoo:

   Voi kiitos! Mä tykkään kuvata sillä P-modella ja säätää itse sitten rullasta kirkkauden. Niin ei kamera arvaile niitä omia kuvausmodejaan miten tykkää :D Ja aivan ehdottomasti suosittelen hankkimaan toisen objektiivin, 25mm f 1.8 on mulla käytössä kaikista eniten!

Kommentoi