maanantai 12. elokuun 2019

(edes vähän) terveellisemmät tortillat

tortillat3

Mä oon viime aikoina koittanut vähän katsoa syömisiäni, sillä on tuntunut, että oon lipsahtanut nyt kesän aikana taas ihan älyttömään roskaruokien, valmisruokien ja ylipäätään ”mutku tää on helppoo” -ruokien linjalle. Sunnuntaina oli kuitenkin tortillapäivä. Meillä perinteisesti tortilloihin kuuluu (valmis)salsa, paistettu liha tai quorn maustettuna taco-mausteseoksella, ranch-dippikastike ja majoneesi, eikä sen kombon päälle heitellyt vihannekset enää hirveästi tilannetta pelasta kun koko komeus lepää vielä vaalean höttöletun päällä. Huh.. (Pakko puolustuksekseni mainita, että soosit ja kastikkeet on tuon talouden toisen osapuolen ehdoton tortillatäyte, mutta tottakai niitä tulee otettua sitten itsekin vaikka kuinka proteiiniksi jauhelihan sijaan sen quornin paistelen.)

Tällä kertaa halusin kuitenkin koittaa tehdä tortilloista edes vähän terveellisempiä ja vähän vähemmällä E-ainemäärällä varusteltuja, ja niistä tuli aikas hyviä! Jos jotakuta sattuu kiinnostamaan, niin tällaisella setillä tein tortillat.

tortillat2

Täyte:

 • 1 sipuli
 • tölkillinen papuja (käytin Go Greenin papumixiä)
 • tölkillinen tomaattimurskaa (käytin chilimaustettua)
 • tomaattimurskatölkillinen vettä
 • puoli pussia quornia
 • suolaa&pippuria ja vähän sokeria tai hunajaa (sekaan sopii varmasti myös yrtit kuten korianteri, mutta mä menin laiskimman kautta)

Kuullota pannulla sipulit. Lisää joukkoon tomaattimurska, tomaattimurskatölkillinen vettä, quorn sekä valutetut huuhdellut pavut. Mausta oman maun mukaan ja hauduta välillä sekoitellen n. 10 min.

Tzatziki:

 • 1/2 kurkku
 • 1 prk kermaviiliä
 • 1/2 tl suolaa
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 1-2 valkosipulin kynttä
 • mustapippuria myllystä

Raasta puolikas kurkku. Sekoita raasteen joukkoon suola ja laita raaste siivilään valumaan (mielellään tunti, vähintään 20 min). Lisää kermaviiliin kurkkuraaste, sitruunan mehu, hienonnettu valkosipuli sekä pippuri.

Lisäksi väliin pilkottuna:

 • kurkkua
 • tomaattia
 • paprikaa
 • ananasta
 • salaattia

Kokoa täysjyvä(!)letun päälle täytettä, vihanneksia ja viimeistele reilulla lusikallisella tzatzikia. Huomaa että laitoit niin paljon täytettä ettei letut mene kiinni. Syö joko a. käsin soosit leuassa, rinnuksilla ja lattialla, tai b. haarukalla ja veitsellä.

tortillat1


Saatat pitää myös näistä:

4 Responses to “(edes vähän) terveellisemmät tortillat”

 1. Avatar Saija sanoo:

  Oi, kuulostaa tosi hyviltä ja simppeliltä täytteiltä! Papuja olen tortilloissa käyttänyt ennenkin, mutta tuo quorn on ihan uusi tuttavuus vaikka kasvissyöjä olenkin. Testiin menee. :-)

  Osaatko kuvailla miltä quorn maistuu? :D

  • ia ia sanoo:

   Joo simppeli on kyllä avainsana aina mun kokkailuissa :D Quorn on perus miedonoloinen proteiini, ei se varsinaisesti maistu oikein millekään millä sitä voisi kuvailla? :D Koostumus on ehkä eniten jauheliha mitä mä oon noita kasvisproteiineja testannut, ehkä siksi se valikoituu mulla aina tortilloihin! Yksi pussi on myös tosi riittävä kun siitä puolet riittää, nyhtistä tai kaurista menee aina se laatikollinen.

 2. Avatar ida ihana sanoo:

  Ihana idea tuo tsatsiki tortilloihin, samoin ananasta täytyy seuraavaksi laittaa joukkoon!:)
  Laitoin muuten blogiini meidän arkiruoka-lemppareita ja aika kivan Texmex-henkisen salaatin ohjeen myös:
  https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa/arkiruoka-kasvis-reseptit/

  Mukavaa paluuta arkeen ja kiitos ohjeesta!<3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista

Kommentoi