perjantai 17. huhtikuun 2020

parsarisotto (ja kuinka tehdä uuden reseptin kokeilusta vähemmän stressaavaa)

Tällä viikolla tuli kokeiltua pitkästä aikaa uutta reseptiä! Parsaa on tyrkytetty nyt jokaisen ruokakaupan etualalla, joten päätin napata ekaa kertaa ikinä parsapuntin ostoskoriin ja kokata siitä jotain. Törmäsin ig-storyssa ystävän kuvaan herkunnäköisestä parsarisotosta, ja kun kuulin sen olleen ”järjettömän hyvää”, niin rohkaistuin itsekin kokeilemaan uutta!

parsarisotto1

Kaveri oli tehnyt risottonsa Liemessä-blogin reseptillä, joka mullakin oli kauppareissulla auki. Lisäksi kurkin ohjetta K-ruoan sivulta.

Parsarisotto

 • 1 nippu parsaa
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 2-3 salottisipulia
 • 2 dl kuivaa valkoviiniä (käytä jääkaapin jämät tai osta uusi pullo ja nauti loput täydellisenä kaverina valmiin risoton kanssa)
 • 3 dl risottoriisiä (käytin arborio-risottoriisiä koska ohje niin kehotti, en kyllä tiedä miten se erosi normaalista risottoriisistä..?)
 • 8 dl kasvislientä (mä sekoitin 8 dl veteen 2 kasvisliemikuutiota, mutta myös 1 rkl kasvisfondia toimii)
 • 1 sitruunan raastettu kuori ja puolikkaan sitruunan mehu (alkuperäisessä ohjeessa oli koko sitruunan mehu ja siitä tuli ihan liian sitruunaista… Laita varman päälle puolet, ja pilko toinen sitruunanpuolikas pikkulohkoiksi joista voit puristaa lisää mehua valmiiden annosten päälle).
 • 4 rkl mascarponea (tai 1 pikkupurkki creme fraichea)
 • parmesan-juustoa raastettuna. 1 dl risottoon, ja oman maun mukaan valmiin annoksen päälle
 • suolaa ja pippuria maustamiseen
 • voita ja öljyä paistamiseen

1. Laita kasvisliemi kuumenemaan.

2. Pese sitruuna kuumalla vedellä, raasta sen kuori ja purista sitruunan mehu kulhoon.

3. Hienonna sipulit.

4. Pese parsat. Leikkaa 2 cm kovasta päästä pois ja pilko loppuparsat n. sentin paksuisiksi paloiksi. (Jätä muutama nätti nuppu sivuun annosten koristelua varten!)

5. Kuullota sipulit reilussa voissa ja öljyssä korkeareunaisella pannulla tai kattilassa. Lisää riisi ja sekoittele, varo polttamasta riisiä! Jatka n. 5 min kunnes risottoriisi on muuttunut hieman läpikuultavaksi. Lisää viini, raastettu sitruunankuori ja puolikkaan sitruunan mehu, ja anna poreilla pari minuuttia.

6. Aloita lisäämään kuumaa kasvislientä sekaan 1-2 dl kerrallaan ja laita ajastin päälle 20 minuutiksi. Sekoittele aina välillä ja lisäile nestettä sitä mukaa kun se imeytyy. 20 minuutin jälkeen kaiken nesteen pitäisi olla kutakuinkin imeytynyt risottoon.

7. Sillä välin kun risotto tekeytyy, paista pannulla parsapalat öljytilkassa kuumalla pannulla n. 5 min.

8. Kun kaikki neste on kutakuinkin imeytynyt risottoon, niin lisää joukkoon parsat, mascarpone ja 1 dl raastettua parmesaania. Lisää oman maun mukaan suolaa ja mustapippuria.

9. Tarjoile risotto mahdollisimman pian valmistumisen jälkeen: Lisää annoksen päälle pari parsannuppua, ja laita pöytään myös sitruunalohkoja joista voi puristaa halutessaan lisää makua. Niin, ja sitä parmesan-raastetta! Mä törsäsin vielä tuoreeseen rapeakuoriseen vehnäleipään, ja nautittiin annoksemme valkkarin kera.

parsarisotto2

Vinkit olla menettämättä hermoja jotain uutta reseptiä kokeillessa:

1. Aloita ruuanteko jo ennen kuin sulla on huutava nälkä. Helpottaa kärsivällisyyden kanssa huomattavasti.

2. Lue resepti alusta loppuun ajatuksen kanssa ennen kuin aloitat ja selvitä jos et älyä jotain. Mä tajusin alkuperäisen reseptin kohdalla, että enpä ole koskaan aikaisemmin käsitellyt parsaa.. Alkuperäisen reseptin mukaan piti leikata kova kanta pois ja pilkkoa parsat, mutta keittiöfoobikko halusi spesifimpiä määritteitä. Toinen resepti tiesi kertoa että n. 2 cm parsan päädystä pois riittää, ja hyvät parsapalat on noin sentin mittaisia.

3. Esivalmistele kaikki aineet mahdollisimman pitkälle ennen kokkauksen aloittamista. Mä pilkoin parsat ja sipulit, raastoin ja puristin sitruunan sekä raastoin juuston ennen kuin sytytin ensimmäistäkään liettä. Näin stressi helpottui huomattavasti, kun ei tarvinnut olla puuhaamassa niinä kuuluisina ”samalla kun hämmennät..” ja ”sillä välin kun liedellä paistuu..” -hetkinä mitään kriittistä. Niinä ”sillä välin” -hetkinä voi vaikka siivota keittiötä, niin ruuan valmistuttua keittiökin on siisti.

4. Keksi lopuille oudoille raaka-aineille, jotka ostit vain uuden reseptin kokeilua varten, jotain käyttöä. Mua ärsyttää ainakin jos jääkaappiin jää pyörimään puolikkaita paketteja yhtään-mitään, joten ajattelin tehdä seuraavaksi nyhtökaura-tomaattipastan, johon hukutan loput mascarponen sekä parmesan-raasteen.

5. Älä lannistu, vaikka kaiken vaivannäön päätteeksi maku ei olisikaan täydellinen. Meinasi ketuttaa kun ristotosta tuli liian sitruunaista, mutta tietääpähän ensi kerralla hienosäätää reseptiä enemmän omaa makua vastaavaksi! Ja parhaimmassa tapauksessa saat lopulta uuden reseptin arkiruokakiertoon :)

parsarisotto5

Ihanaa viikonloppua!


Saatat pitää myös näistä:

4 Responses to “parsarisotto (ja kuinka tehdä uuden reseptin kokeilusta vähemmän stressaavaa)”

 1. Maija sanoo:

  Kiitos ohjeesta! Mukava , kun kerrot ja jaat kokkailuistasi!

 2. Parsuliini sanoo:

  Hei ihan paras vinkki parsojen käsittelyä helpottamaan on nappasta ne varret poikki ihan vaan vääntämällä. Kun parsan puumaista kantaa vääntää, se löytää itse oikean kohdan napsahtaa poikki, parsojen napsuttelu on terapeuttista ja säästää hieman aikaakin :) suosittelen myös kokeilemaan pannulla paistettuna, aih ja nam. Aurinkoista kevättä!

  • ia sanoo:

   Ooh, ihan superhyvä vinkki! Tekee mieli ostaa taas parsaa ihan vaan siksi että pääsen napsauttelemaan 😄

Kommentoi