maanantai 27. huhtikuun 2020

vielä ehdit: superhelppo sima!

Mitä kuulutan maailmalle: Mustahan on kuoriutunut tämän osa-aikalomautuksen aikana varsinainen kodinhengetär, laitoin täksi vapuksi simaa tulemaan ekaa kertaa ikinä!

Miten homma oikeesti meni: Poikaystävä halusi tehdä simaa, hommasi jopa lainapullot kotiin asti ja ilmoitti, että hyvä siman ohje löytyy fariinisokeripussin kyljestä. Niin että ei siinä toteutuksessa mennyt puolta tuntia enempää, ketään tästä on turha kodinhengettäreksi tituleerata tällä vaivannäköasteella 😅 Mutta mikäli säkin haluat ittellesi pienellä vaivalla kodinhengetär-olon, niin laita simat tulille! Jos teet sen NYT ja annat pullojen hengailla huoneenlämmössä, niin valmista on kolmessa vuorokaudessa, just sopivasti vapuksi.

sima4

Superhelppo sima (for beginners):

Ennen simailuja:

 • Pese ämpäri. Se on aika varmasti sinunkin talouden ainoa tarpeeksi iso astia kahdeksan simalitran valmistukseen.
 • Pese pullot.
 • Hanki suppilo (tai lainaa äidiltä), jos et sellaista omista.

Mitä muuta tarvitset (8 litraan, puolita ohje jos olet normaali aikuinen ja 4 litraa sesonkijuomaa riittää):

 • 8 l vettä
 • 500 g fariinisokeria
 • 500 g sokeria
 • 2 sitruunan mehu
 • 2 herneen kokoista palaa tuorehiivaa
 • lisäksi pullotukseen rusinoita

1. Kiehauta puolet vedestä isossa kattilassa.

2. Veden kuumentuessa mittaa sillä välin sokerit sankon pohjalle ja purista sitruunoista mehut talteen.

3. Kun vesi on kiehunut, niin kaada se ämpäriin sokerien päälle, hämmennä jos löydät tarpeeksi pitkän kauhan. Lisää joukkoon sitruunamehu. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi!

4. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Peittele sanko liinalla ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

5. Seuraavana päivänä: Pullotus! Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Kaada suppilon kautta sima pulloihin. (Huom. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten ei kannata käyttää liian tiukkaa korkkia! Näin neuvoi resepti, mullahan on tietty nyt tommoset kunnon ilmatiiviit korkit… Mutta heitän nyt tämän faktan ilmoille ihan siltäkin varalta että tiesitte mua paremmin, jos mun simat räjähtää jääkaappiin.)

6. Sitten alkaa se jännitysnäytelmä, eli siman valmistumisen odottelu. Tätä draaman kaarta seurataan tietenkin kurkkimalla simapullojen rusinoita päivittäin: Sima on valmista, kun rusinat on nousseet pintaan. Jääkaapissa valmistusaika on noin viikko, huoneenlämmössä n. 3 päivää.

7. Säilytä valmis sima jääkaapissa (säilyy n. viikon). Vedä vappuna simaöverit ja saa kiva mahakipu viikonlopuksi! TAI käy viljelemässä simapullojasi naapureiden ja tuttujen ovien taakse ja niitä mainetta sinä mahtavana tyyppinä, joka teki silloin yks vuosi kaikille simaa.

sima3

Koska mulla ei ole vielä sitä valmista simaa esiteltäväksi, niin tässä yhden työpäivän simansävyinen asu.

Kivaa uutta viikkoa!


Saatat pitää myös näistä:

5 Responses to “vielä ehdit: superhelppo sima!”

 1. Marja sanoo:

  Kannattaa sitten oikeesti avata tooodella varovasti noi pullot! Noi korkit on nimittäin aika hankalat, kun niitä ei oikein saa avattua pikku hiljaa. Ja muutoinkin simaa valmistaessa olis ilmeisesti hyvä laittaa korkit eka vaan vähän kiinni ja sit vasta myöhemmin sulkea kokonaan.

  Meillä kävi joskus jouluaattona kotikaljan kanssa sillä tavalla, että kun ne oli pullotettu tuollaisiin samanlaisiin pulloihin kuin sulla, ja kun äiti sitten napsautti korkin auki keittiössä, juoma ihan kirjaimellisesti syöksyi kattoon asti! Siinä minä ja äiti suu auki ihmeteltiin tilannetta, kunnes äiti tajus laittaa korkin takas kiinni. :D Eli kannattaa tosiaan harkita tarkkaan missä ja kuinka nuo pullot avaa. :D

  • ia sanoo:

   Haha kiitti vinkistä, mä lupaan pitää tän kuvan verkkokalvoillani kun avaan pulloja! :D

 2. Nimetön sanoo:

  Siivousvälineillä siivotaan eikä kokkailla. Piste. Osta sima kaupasta, jos KEITTIÖSSÄ ei ole tarpeeksi isoa astiaa.

 3. Monaveronika sanoo:

  En välttämättä suosittele tuota siivousämpärin käyttöä, vaikka sen pesisi. Meillä podettiin yhtenä jouluna vatsatautia, kun kotikalja oli vahingossa tehty siivousämpäriin. Vain ko. erää juoneet sairastuivat, joten syy oli melko selvä. :S

  • ia sanoo:

   Okei oli ehkä vähän liian raflaavasti kirjoitettu, mä käytin ämpäriä joka on toiminut marjanpoimintasankona. Korjataanpa tuonne tekstiinkin :)

Kommentoi