maanantai 04. toukokuun 2020

uudet säännöt shoppailulle

Musta tuntuu, että en ole pitkään aikaan kehdannut sanoa blogissa ääneen ostaneeni jotain uutta. Keskustelu kuluttamisesta on muuttunut viime vuosien aikana radikaalisti kriittisempään suuntaan – ja tottakai hyvä niin, tällä kulutustahdilla meillä ei ole kohta enää maapalloa jota antaa tuleville sukupolville, ja vaikuttajat, oli ne sitten miljoonayleisön tavoittavia tai tuhansien tai vain satojen silmäparien alla olevia, ovat kulutuskäyttäytymisellään näyttämässä esimerkkiä. Siinä, missä vaikkapa viisi vuotta sitten blogien perussisältöä oli esitellä mitä kaikkea uutta tuli shoppailtua (muistaako jengi aikaa kun oikeasti lähdettiin shoppailemaan?! Kiertelemään kauppoja toisensa perään tarkoituksena vain ostaa jotain uutta), nykyään jokainen uusi vaatekappale, laukku, kenkäpari tai yhteistyö vaatebrändin kanssa kritisoidaan puhki.

Ja sanon edelleekin, että hyvä niin. Mä veikkaan, että jokainen meistä pärjäisi helposti vaikkapa vuoden tästä eteenpäin ostamatta yhtäkään uutta asiaa vaatekaappiin.

yellow1

En ole koskaan ollut kovin hard core -kuluttaja mitä tulee nyt näihin edellämainittuihin kategorioihin: En seuraa aktiivisesti trendejä enkä koe tarvetta pukeutua niiden mukaisesti, enkä myöskään ole koskaan ollut kenkä- enkä laukkuihminen: Kuljen helposti koko talvikauden samoissa maihareissa ja nilkkureissa, ja kesäksi ne kaksi kenkäparia vaihtuu mustiin ja valkoisiin tennareihin. Laukkuosastolla omistan puolestaan muutaman laukun, joista vakikäytössä on ne tietyt pari aitonahkaista pitkäikäistä veskaa joiden välillä vaihtelen. Mutta pakko myöntää, että kyllä mä edelleen ostan uusia vaatteita. Huomattavasti harvemmin kuin joskus aikaisemmin ostin, mutta ostan silti. Esimeriksi työni vaatealalla ja sitä myötä monien brändien kassalla toimiva henkilökuntakortti vaikuttaa siihen, että altistun jatkuvasti kaikelle uudelle kivalle, ja sitä uutta kivaa olisi myös kiva ostaa.

Ja hitto se hävettää mua! Hävettää varsinkin bloggaajana. Mun blogin yksi isoimmista peruspilareista on näiden yli 10 vuoden ajan ollut vaatteiden ja asujen esittely, ja nykyään tuntuu, että sitä paheksutaan (vaikka en itse ole kritiikkiä siitä osakseni saanutkaan). Tuntuu, että yleisesti blogien sisältö onkin kääntänyt kurssiaan vaate- ja tyylikeskeisyydestä enemmän henkilökohtaisen elämän ympärillä pyörivään sisältöön, mutta mä edelleenkin olen kynsin ja hampain tietystä yksityisyydestä kiinni pitävä tyyppi. Mä haluan määrittää itse hyvinkin tarkasti sen, mitä satunnainen blogin lukija tietää minusta. Haluan, että kun laitan läppärin kiinni, niin mulla on oma elämä, joka on vain mun oma.

yellow3

Näiden asioiden myötä olen kamppaillut sisällöntuotannon kanssa. Mä rakastan yhä edelleen kirjoittaa, rakastan jakaa erityisesti niitä arjen pieniä juttuja joiden kirjoittaminen (ja toivottavasti myös niiden lukeminen) antaa pienen hengähdystauon välillä ahdistavaksikin käyvältä ympäröivältä maailmalta. Rakastan myös kuvata asuja joissa päiväni vietän, koska (omasta mielestä kivojen) vaatekombojen ikuistaminen on hauskaa. Niinpä mä oon edelleenkin mennyt sillä yhdistelmällä, vaikka asukuvien jakamiseen liittyy nykyään aina pieni pisto sydämessä – en kai mä nyt tällä kannusta muita kuluttamiseen? Tai anna kuvaa itsestäni, etten välitä ympäröivästä maailmasta ollenkaan?

No mutta morjens kun eskaloiduttiin taas kukkaruukusta moottorisahaan. Mun piti alun perin vain kertoa, että nykyään shoppailen noudattamalla paria itse itselleni laatimaa sääntöä, jotka on seuraavat:

 1. Ostan pääosin vain alennuksessa olevia tuotteita.
 2. Tsekkaan aina materiaalilapun ja varmistan, että tuote kestää hyvin käyttöä. Mieluiten yli puolet luonnonkuitua ja maksimissaan kolmen eri materiaalin sekoite.
 3. Mietin päässäni vähintään kolme eri asukokonaisuutta, joihin yhdistäisin vaatteen. Jos en keksi kolmea, niin en osta sitä.
 4. Mietin, haluanko pukea vaatteen päälle heti huomenna. Jos en halua, niin en osta sitä.

Kuvissa näkyvä keltainen COSin collaripaita täytti kaikki laatikot:

 1. Se oli -70 % alessa,
 2. se on 100 % puuvillaa,
 3. se menee kuvassa näkyvän harmaan farkkuhameen lisäksi esimerkiksi vaaleansinisten ja valkoisten farkkujen kanssa ja vaikkapa minkä tahansa mustavalkoisen mekon päälle heitettynä,
 4. laitoin sen päälle heti seuraavana päivänä ostamisesta.

yellow2

Niin, eli neljän kappaleen mittainen intro sisällölle, jonka pystyi kiteyttämään neljään lauseeseen. Mutta kerrankos sitä nyt kirjoittelis vähän pidemminkin vaihteen vuoksi.

Ihanaa uutta viikkoa!


Saatat pitää myös näistä:

24 Responses to “uudet säännöt shoppailulle”

 1. Avatar MiiMar sanoo:

  Hei,

  oon aina pitänyt sua (seurannut sua ehkä kymmenen vuotta) yhtenä kaikkein järkevimpänä tyylibloggaajana. Ainakin ennen ostit tosi paljon käytettynä vaatteitasi ja et suostunut aina listaamaan uusien vaatteidesi ostopaikkoja koska et halua lietsoa ostohysteriaa. Muistan siis sun kirjoittaneen joskus näin. Eli mun mielikuva susta on kyllä se ettet sä hirveästi turhanpäiväisiä ostoksia tee vaikka toki varaa parantaa on niinku meillä kaikilla. Tiedän että olet kiireinen mutta ehkä joskus koronan jälkeen voisit taas tehdä kirppiskierroksen joskus ja kertoa siitä? Olisi mielenkiintoista nähdä Helsingin kirppisvalikoimaa näin Oululaisena.

  Voithan myös kertoa eettisistä vaatebrändeistä yms mistä pidät. Nykyiset tekstisi painottuvat enemmän kevyisiin juttuihin jokapäiväisestä elämästä ja pidän niistä myöskin enkä suunnittele lopettavani blogisi lukemista 😁 en tiiä onko tästä kommentista mitään hyötyä tai iloa sulle mutta pointtini on että et oo yksin noiden ajatusten kanssa ja on tosi hyvä että mietit näitä! Kiitos hei

  • ia ia sanoo:

   Ihana kuulla että oot pysynyt noin pitkään tämän blogin matkassa 🤗 Kirppiksillä ei olekaan tullut pitkiin aikoihin kierrettyä, vois kyllä olla hauska tehdä pitkästä aikaa kierros ja raportoida siitä! Ja kiitos kommentista, se ilahdutti ja laitan postausideasi korvan taakse :) Ihanaa kevättä!

 2. Avatar Saara sanoo:

  Minusta blogistasi tulee hyvin ilmi kaikki tuo kuluttamiseen ja vaatteisiin liityvä, minkä nyt puit sanoiksi. <3

 3. Avatar jepu sanoo:

  Asukuvat on just best! (ja sun blogissa myös bujoilu 😉) Kivat asut vaan inspiroi. Jos postauksessa ei olis mainittu niin en olis kyl tienny onko tuo paita uus vai vanha. Että ei tule asukuvia nähdessä sitä nii ajateltua, enkä koe sitä tietoa tarvitsevani. Se mikä vaatteessa itseäni kiinnostaa ni olis ennemminkin vaatteen brändi kuin tieto siitä, koska hankittu. Asukuvia ehdottomasti jatkossakin, oli sitten uutta tai vanhempaa vaatetta🙂

  • ia ia sanoo:

   Heh nyt on ollut vähän bujoilutaukoa 😅 Lupaan raportoida taas heti kun on bujoraportoitavaa! Kiitos muutenkin kommentista, kiva kuulla sun ajatuksia aiheesta :) Ja asukuvia varmasti piisaa jatkossakin 😊

 4. Avatar Annika sanoo:

  Mä itse karsastan himoshoppailua ja yritän nykyään harkita vaatteiden ostamista aina ainakin pari kuukautta (usein kyllä vitkuttelen pidempään, esim. uudet jumppatrikoot on olleet mun ostoslistalla pari vuotta (:D), eli ei voi siis olla supertarpeelliset!), mutta en oo mitenkään maailman ekologisin kuluttaja silti. Mun näkökulmasta asupostaukset on edelleen kivoja, etenkin sellaiset joissa vaikka esitellään useampi asu yhden vaatekappaleen ympärillä. Mun mielestäni se ei vielä lietso kulutushysteriaa, etenkin jos kaikki vaatteet eivät ole ihan uusimman trendin mukaisia. En tiedä, miten muut tän kokevat, mutta musta ainakin on kiva vaan katsella asuja, eikä mulle tule äkillistä tarvetta ostaa samanlaisia vaatteita. Usein saan vaan inspiraatiota, että hei, mähän voisin yhdistää omasta vaatekaapistani vaatteet x ja y vähän samaan tyyliin! Eli mun puolestani asupostaukset on tervetulleita jatkossakin :)

  • ia ia sanoo:

   Mä tykkään kans itse niistä seteistä kun yhden vaatekappaleen ympärille on koottu useampi asu, joten pitääpä laittaa itsekin sellainen työn alle! Ja tosi kiva kuulla että koet asian noin ❤️

 5. Avatar Maija sanoo:

  Ei oo kyllä tullu shoppailtua paljon koronan aikana. Tilasin henkkamaukalta kesäksi sellasen kiiltävän haalarin. Nätti myös toi sun farkkuhame 😊

 6. Avatar Karoliina sanoo:

  En tiedä olenko koskaan jättänyt kommenttia blogiisi (ja jos olen, niin montako vuotta siitä on aikaa…), mutta seuraillut olen enemmän tai vähemmän jo niistä jakkaran päällä otetuista asukuvista lähtien :D.
  Halusin vain tulla sanomaan, että nuo vinkit on ihan älyttömän hyviä kun mietitään uusien vaatteiden ostoa! Itse pyrin myös miettimään mahdollisimman monta ja vähintään sen kolme yhdistelmää uuden vaatteen ympärille, ja aion jatkossa käyttää myös näitä sinun vinkkejä. Itsekin vaatealalla olen joten olisi todella hankalaa yhtäkkiä lopettaa uusien vaatteiden ostaminen, mutta vähentänyt olen todella paljon ja järkevöittänyt kulutuskäyttäytymistä radikaalisti siitä mitä se joskus on ollut. Itse olen jossain kuullut hyvän lauseen: ekologisin vaate on loppuunkäytetty vaate. Eli tärkeintä mun mielestä on se tarkka harkinta uusien vaatteiden kohdalla; tarvitseeko sitä todella ja tuleeko sille tarpeeksi käyttöä. Että ei tehtäisi niitä hutiostoksia jotka päätyy yhden käyttökerran jälkeen kiertoon. Ja tietysti se materiaalilapun tsekkaaminen, että tuote oikeasti sitten kestää monet pesut ja käytöt. Vaatteiden huoltaminen on myös tärkeä pointti -mikään laadukaskaan vaate ei kestä pitkään hyvänä jos niistä ei pidä oikein huolta.

  Mutta joo, tosi hyvä että monet vaikuttajat miettii näitä asioita, ja monet ovat lopettaneet esimerkiksi yhteistyöt pikavaateketjujen kanssa näistä syistä. Mutta ei minusta esimerkiksi asukuvien julkaisua pidä lopettaa missään nimessä :) parhaassa tapauksessa niistä saa inspiraatiota siihen, miten niitä omia olemassa olevia vaatteita voi uusilla tavoilla yhdistellä toisiinsa. Kiva että kirjoitit aiheesta rehellisesti. Olen aina tykännyt teksteistäsi, kirjoitat tosi hyvin. Sen takia varmasti olenkin pysynyt lukijana pitkään. Kaikki arkiset, samaistuttavat jutut on ihan huippuja! Tulipas pitkä kommentti :D

  • ia ia sanoo:

   Oii, good old jakkara-ajat 😂 Ihan huikeeta että oot vielä siellä!❤️ Ja kiitos kilometrikommentista 😄 Tosi kiva kuulla sun ajatuksia aiheeseen liittyen! Tuo on muuten munkin mielestä tosi hyvin sanottu, että se ekologisin vaatekappale on se jonka jo omistat.

 7. Avatar Krisse sanoo:

  Minusta olisi äärimmäisen mielenkiintoista lukea, jos ottaisit osaa haasteeseen, jossa saa ostaa vain yhden vaatekappaleen kuukaudessa. Olisi hauska nähdä, millaisen vaatteen missäkin kuussa tai vuodenajassa valitsisit, kun saisit monen kivan sijaan ostaa vain sen yhden. Sukat ja alusvaatteet voi sisällyttää tai jättää pois. Tämä haaste myös kannustaisi muita miettimään tarkemmin omia ostoksia, perusteita niiden ostolle ja niiden tarpeellisuutta ja myös etenkin ostosten määrää. Antaisi myös sinulle hyvän syyn esitellä uusi ostos joka kuukausi :)

  • ia ia sanoo:

   Kiitos kommentista, otan ehdottomasti harkintaan postausideasi! Tulispa ainakin mietittyä entistä enemmän että mitä sitä oikeasti tarvitsee ja mistä saisi eniten käyttöä irti :)

 8. Avatar Raisa sanoo:

  Sitten vois listaan lisätä vielä sen plussan, että sopii hyvin myös sisustukseen…? Se on ihan linjassa tuon takana olevan makrameen kanssa. 😁Kivoja molemmat. Mä oon kans viime aikoina tykästynyt keltaiseen väriin.

  • ia ia sanoo:

   Hahah, no pakko myöntää että punaisen, oranssin ja keltaisen sävyt on mun lemppareita sekä pukeutumisessa että sisustuksessa 😅 Kiitti kun kommentoit! Keltainen on kyllä just aurinko valinta tähän vuodenaikaan 🌞

 9. Avatar Nimetön sanoo:

  Minä toivoisin että blogeissa olisi asukuvia. Ei kiinnosta sellaiset sieluttomat kuvituskuvat, joissa on joku kukkakimppu tai maisema.

 10. Avatar Katja sanoo:

  Heippa. Oon seurannut sun blogia alkuvuosista lähtien ja oot edelleen mun suosikkibloggaajiani. Oon itse ostanut reilu 5 vuotta kaikki vaatteeni kirpparilta tai eettiseltä kotimaiselta vaatemerkiltä. Oon myös lopettanut melkein kaikkien muiden ”tyyliblogien” lukemisen sun blogia lukuunottamatta. Tykkään itse kauniista vaatteista ja mulle tulee näistä blogeista edelleen kovia mielitekoja ostaa kaunis vaate, jos sellaisen näen. Sitä kuluttajana usein miettii haluaako altistaa itseään houkutuksille ja toisaalta sitä, että haluaako antaa tukeaan sellaisille vaikuttajille, jotka esittelevät blogissaan vaatteita, jotka ovat tuotettu epäeettisesti. Oon päätynyt sun blogin kohdalla siihen, että tykkään bujo-, diy- ja ruokajutuista sen verran paljon, että en lopeta seuraamasta, vaikka emme jaa samoja arvoja jokaisella osa-alueella ja vaikka pitäisinkin osittain toimintaasi vastuuttomana.

  Musta oli silti tosi hienoa, että teit tämän postauksen ja oot pohtinut näitä asioita. Toivon kuitenkin ettet hae tällä mitään synninpäästöä. Yksi juttu mua myös ihmetyttää: Miten se, että ostat vaatteen alennuksesta, on mitenkään hyvä juttu? Se että ”pelastat” jonkun vaatteen alennuksesta on mun mielestä rinnastettavissa pentutehtailijalta koiranpennun ostamiseen. Siinä todellisuudessa tuetaan eikä pelasteta yhtään mitään.

  Ootko koskaan muuten miettinyt, että työskentelisit jonkun eettisemmän ja ehkä kotimaisen vaatemerkin leivissä?

  • ia ia sanoo:

   Ihailtavaa tuo sinun suhtautumisesi vaatteiden kuluttamiseen, siitä voisi moni (myös minä) ottaa oppia! Ja mukava kuulla että oon onnistunut pysyttelemään sun lukijalistallasi meidän eroavaisuuksista huolimatta :) (Ja lupaan laittaa taas bujojuttuja tulille kunhan bujokausi taas iskee, nyt on ollut vähän hiljaisempaa itselläkin sen kanssa.) Houkutuksille altistuminen on muuten tosi hyvä pointti: Itse olen huomannut suuren eron omassa kuluttamisessa siinä, kun lopetin vaatekaupoissa huvikseen seilaamisen. Se ihana vaate, minkä olemassaolosta ei tiedä, ei ole itselle tarpeellinen.

   En hakenut postauksella synninpäästöä (eikä sitä onneksi sellaisena pidettykään ainakaan saamani palautteen perusteella). Ei tuotteen alennuksesta ostaminen ole tietenkään millään tapaa ympäristölle sen parempi vaihtoehto, mutta kun rajaa itselleen tuolla mittarilla ”ostettavissa olevien vaatteiden” määrän huomattavasti pienempään valikoimaan, niin tulee myös ostettua vähemmän, kun loppujen lopuksi aika harvoin sieltä alennuksesta itselleen sopivia juttuja löytää. Toivottavasti ymmärsit pointtini nyt. :)

 11. Avatar Salkko sanoo:

  Itsekin koen pientä painetta ostaa vähemmän ja vastuullisemmin, kun keskustelu kuluttamisesta on tullut niin arkipäiväiseksi. Ja samaa mieltä siitä, että se on ehdottoman positiivinen juttu! Toisinaan tuntuu vaan hassulta tuntea syyllisyyttä uuden vaateen käytöstä ja niistä ”kiva paita, mistä se on?”-kysymyksistä, kun vastaus ei ole se pieni suomalainen yritys vaan jotain ihan muuta. Tai siitä, kun ostan tarvitsemani tuotteen alennusmyynnistä, mutta joku lyttää alekampanjan automaattisesti ällöttäväksi kulutusjuhlaksi. Tarpeellisten housujen ostamisesta tulee syyllinen fiilis, vaikka viimeisestä vaateostoksesta olisi jo kuukausia.

  Musta on ollut aina kiva nähdä miten yhdistelet samoja vaatteita uusiksi kokonaisuuksiksi ja niitä uusia ’löytöjä’ (yksi blogisanastjen inhokeistani ”luotto-” etuliitteen ohella) vanhoihin suosikkeihin. Sitä munkin pukeutuminen on, joten koen saavani sun teksteistä ja kuvista enemmän irti kuin uusimpien trendien esittelyistä tai asuista, jotka sopivat paremmin LFW:lle kuin työpäivän jälkeen Cittarissa pyörähtämiseen. On kiinnostava lukea ajatuksiasi tämän(kin) aiheen tiimoilta, mutta mun mielestä sun on turha ottaa paineita siitä, että uusia ostoksia tarvitsisi aina perustella ja esitellä jatkossa vain eettisiä brändejä tai kirppisostoksia. Jos en haluaisi nähdä ”peruskaupoista” ostettuja juttuja, voisin lukea jotain muuta blogia.

  P.S. automaattinen assosiaatio Anna Puun biisiin otsikosta :-D ”meidän täytyy keksiä, säännöt shoppailulle…”

  • ia ia sanoo:

   Haha kiitos korvamadosta 😅 Juu, tuttuja ajatuksia! Ehkä toisaalta hyväkin että omatunto kolkuttelee vaatehankintoja miettiessä (ja erittäin tuttu tunne tuo kun hävettää sanoa oman vaatteen olevan jotain muuta kuin kotimaista ekologista tuotantoa..), mutta musta on tärkeää että tekee parhaansa niillä resursseilla jotka itsellä on. Mun mielestä pienikin teko on aina eteenpäin, eikä sen tarvitse olla niin, että jokaisella elämän alueella suorittaa täydellisesti sitä ympäristön kannalta kestävää elämäntapaa tai sitten ei kannata yrittää ollenkaan. Ja juu, en paineita siinä mielessä otakaan kun ei mulla ole ollut tapana pitkään aikaan esittelemällä esitellä mitään uutta, ehkä lähinnä just se on mietityttänyt että sopiiko asukuvat ylipäätään konseptina enää tähän nykymeininkiin :D Mutta hyvä kuulla että sopii ja että näistä jotain irti saa! 😊

 12. Avatar Laura sanoo:

  Moi! Oon myös seuraillu jakkarakuvista asti, ja nämä ajatukset kyllä osuivat paljon yksiin omienkin pohdintojeni kanssa.

  Alunperin yläasteelaisena aloin seuraamaan sua juuri niiden vaatteiden takia, ja tässä vuosien saatossa olen saanut sun asuista älyttömän määrän inspiraatiota omaan pukeutumiseeni: tykästyin aluksi rusetteihin, sitten mekkoihin ja lopulta myös kirkkaisiin väreihin. Joskus vuosien saatossa, kun opintotuki ei ole millään riittänyt minkäänlaisten uusien vaatteiden ostoon, olen kadehtien katsellut sun asuja. Välillä myös kovan kulutuskriittisyyden kourissa olen – myönnetään – hetkittäin paheksunut blogissa (omaan silmään) jatkuvasti viliseviä uusia vaatteita. Mutta totuushan on, ettei toisten paheksunnalla ole mitään merkitystä, sillä yrität parhaasi. Ainahan sitä voisi siirtyä muihin töihin eettisemmälle alalle, muuttaa metsään alasti ja korvata vessapaperi rahkasammaleella. Sun asukuvia on mukava katsella, ja uskaltaisinkin olettaa, että sun lukijakunta on täällä enimmäkseen juuri niiden vuoksi. Älä siis muuta sitä: sun tyyli on ihana, ja uskon, että osaat takuulla toteuttaa mielenkiintoisia asuja, vaikka uusia rytkyjä ei kaappiin niin usein ilmestyisikään. Ja jos ilmestyy, sitä ei tarvi kellekään selitellä, kaikista vähiten tuntemattomille ihmisille netissä. Päinvastoin, jokaikisen uuden vaatekappaleen oston jatkuva selittely ja perustelu lukijoille tuntuu vähän vaivaannuttavalta oman sädekehän kiillottamiselta. Bloggaajalla on hyvä tuntea vastuunsa, mutta liikakin on liikaa.

  Jos haluat tuoda eettisyys-/ympäristönäkökulmaa, nuo yhden vaatekappaleen, värin tai asusteen ympärille kootut useamman asun kollaasit on tosi kivoja. Samoin myös ne postaukset eri vuosina samassa kuussa pidetyistä asuista olivat hauskoja. Ja joku tuolla jo ehdottikin sitä kirpparia, nekin jutut kiinnostaa! Ja tuo yksi vaate per kuukausi -haaste olisi ihan mieletön nähdä. Kävisikö lopulta niin, ettei joku kuukausi haluiskaan ostaa mitään? Toki myös perus marraskuisen tiistain duunivaatteet ilman sen kummempia taikatemppuja säväyttää ainakin sitä omaa marraskuista tiistaita.

  Mullakin nyt venähti yhdellä lauseella sanottava asia Berliinin muurin mittoihin, mutta pointtini oli, että asukuvasi ovat ihania ja älä lopeta niiden julkaisua, vaan jatka semmoisella tavalla, joka itsestäsi tuntuu hyvältä. :-)

  • ia ia sanoo:

   Aaw, good old jakkara-ajat! Ihan huikeeta että oot vieläkin siellä ❤️ Kiitos kun jaoit ajatuksesi! Mä oon kyllä tosi samoilla linjoilla, niinkuin tulolla ylempänä vastasinkin niin tärkeintä on se että tekee resurssien puitteissa parhaansa, eikä ”joko olet täydellinen tai sitten ei kannata tehdä mitään”.

   Mä tykkään itsekin niistä yhden vaatekappaleen ympärille kasatuista asuista ihan hulluna, niitä vois alkaa toteuttamaan nyt kun tätä vapaa-aikaakin on enemmän! Mä luulen, että tuo kuukaudessa yksi vaate -mentaliteetilla vois käydä just niin että sitten lopulta ei tarvitsisikaan välttämättä joka kuukausi mitään (koska myönnetään, että omissa ostopäätöksissä se balanssi on kuitenkin halu > tarve..). Kiitos postausideoista :) Ja kiitos Berliinin muurista, haha! Sun kommentista tuli kyllä ihan super hyvä mieli 💕

Kommentoi